A NIES, a Nem Indulatvezérelt Ellenzéki Szavazó vigyázó szemeit már áprilisra veti

2021. október 14. 22:19

Márki-Zay Péter az underdog. Finoman, nagyon finoman szólva.

2021. október 14. 22:19
null
Röhrig Géza

„Szavam rútul megszegve, máris jelentkezem. Írom pedig ezt leginkább azoknak, akik még mindig nem szavaztak. Szavazzatok! És persze azoknak is, akiknek – úgymond – csalódást okoztam.

Októberben járunk, ám NIES, a Nem Indulatvezérelt Ellenzéki Szavazó, ha van ilyen egyáltalán, vigyázó szemeit már áprilisra veti. Rövidlátó, de mégis kénytelen így tenni, hisz a személyes szimpátiáit fölülírja egy kínzó aggodalom, amitől nem tud és nem is akar eltekinteni. NIES attól tart, hogy egy olyan országban, ahol a Jobbik – a legrasszistább korszaka idején – izmos frakciót alakíthatott a Parlamentben, s ahol Orbán immár tizenegy esztendeje zavartalanul építheti önkényuralmi rendszerét, Dobrev Klárával pusztán elvi lehetőség választást nyerni. Mert vegyük tudomásul, érvel magában NIES, a Nem Indulatvezérelt Ellenzéki Szavazó, hogy a Gyurcsányhoz való viszonyulás, többek közt az ellene folytatott kormánypropaganda következtében is, de persze nem csak azért, olyan ma a hazai politikában, mint anno a hajózás volt. Navigare necesse est, vivere non est necesse. Gyurcsányhoz viszonyulni muszáj. Élni nem. Aki ezt nem látja, az nem lát semmit.

NIES, a Nem Indulatvezérelt Ellenzéki Szavazó, szétnéz merengve, s konstatálja, hogy a második fordulóra MZP maradt egyedül olyan jelöltként a páston, aki még nem kapott halálos csókot Gyurcsánytól. Márpedig NIES győzni első-, másod-, és harmadsorban is áprilisban szeretne. A tét óriási, a világ megbolondult, ki tudja, mi lesz itt négy év múlva. NIES, célját tehát egy pillanatra sem szem elől tévesztve, figyel. Figyel és tájékozódik. Nem kapkodja el a döntést, nem hallgat a haverokra. Szorosan követi a két versengő kampányok eseményeit, s egy idő után hideg fejjel megállapítja, hogy MZP okos, kivételes munkabírású, bár kissé tán szószátyár jelölt, akinek a száján olykor sikerületlen mondatok is kicsúsznak. Ezekért ("nő létére", "eteti a hajléktalanokat, "elárulja a hazáját") kár. NIES azonban nem nagyít föl semmit, ő az egész MZP-jelenséget értékeli, mérlegre téve annak minden hozadékát.

Utána nézett, így tudja például, milyen kisszámú csapattal dolgozik MZP. Lelkes, odaadó, de nem elég tapasztalt a teamje, ami érthető, hisz nem tudja őket megfizetni. Ez előny és hátrány is egyszerre. Nem áll mögötte se külföldi, se hazai tőke, nem támogatják őt a gazdasági elit módosabb szereplői. Cserébe viszont nem is irányítják, nem is gyakorolnak rá nyomást. Másfelől azonban MZP néhány suta megfogalmazása, a sokszor jól látható kimerültségével együtt, részben épp annak köszönhető, hogy túlvállalja magát, hisz szemben ellenfelével, őt nem segítik profi beszédírók és vitatrénerek, neki nem vásárolnak a spanjai trollhadsereget ajándékba, neki nem szórólapoznak 19 megyében órabérért. És akkor Rogán elvtárs üzelmeit még nem is említettük. Ebben a küzdelemben, nyugtázza tárgyilagosan NIES, Márki-Zay Péter az underdog. Finoman, nagyon finoman szólva. Eredményei ennek fényében még inkább figyelemreméltóak.

NIES, a Nem Indulatvezérelt Ellenzéki Szavazó, valósággal fuldoklik a habzó kommentáradatban, a szűnni nem akaró, DK-ás nyájmekegésben, mely szerint MZP majd elorbánosodik. Sőt, még sokkalta rosszabb is lesz Orbánnál. Ezeket a hisztérikus, akut gyógykezelésre szoruló félelmeket természetesen megalapozatlan kivetítéseknek találja. Karácsony & Tsai sosem álltak volna be MZP mögé, ha éreznének ilyen veszélyt. Nem is szólva arról, gondolja magában NIES, a Nem Indulatvezérelt Ellenzéki Szavazó, hogy MZP-nek nincs pártja, így az ő miniszterelnöki puvoárja igencsak korlátozott marad majd.

NIESt meglepi, mennyire magával ragadja mindez. Szaúd-Arábiában forgat, és rendre azon kapja magát, hogy az előválasztás miatt izgul. Izgul! Ő, aki már 1990-ben kiszállt a politikából. Most meg nem tud elaludni, a telóját pedig már ki se viszi a hotelszobájából, mert ciki a stáb előtt, hogy állandóan a híreket bújja. NIES Barabás Richárd aljas megjegyzését olvasván restellkedve veszi tudomásul, hogy benne is élnek még indulatok, ám továbbra is mindent megtesz azért, hogy elfogulatlanul, csakis áprilisra fókuszálva hozza meg a döntését.

Mert érzi: TÖRTÉNELMÜNK FONTOS PILLANATA EZ.

Mert tudja: A TÁRSADALMI BÉKE ÚJ ARCOKAT KÖVETEL.

Mert fél: KIHAGYUNK EGY GÓLHELYZETET.

Aztán odaül a laptopjához, és kattint:”

Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2021. október 16. 23:30
Ez a geci Kossuth díjat kapott, majd annak átvétele után rögtön ment a "tanártüntetés"-re. Érdemes volt...
AGSTN75
2021. október 16. 16:18
Géza csak sajnálni tudlak, próbálj meg megtérni sohasem késő!
Dr Bubo
2021. október 15. 14:50
MZP: USA Dobrev: EU Orbán: Magyarország
Pneumaticus
2021. október 15. 13:55
Géza, mindketten éltünk önkényuralomban, és az nem ilyen volt!!! MZP zavaros beszédű és zavaros fejű is - persze, "szószátyár meg fáradt", haha! Aki feles többséggel akar alkotmányt módosítani, az mind alkalmatlan jelölt, mert akkor Budapest utcáin vér fog folyni. Aki ezt nem látja, ostoba. Aki ezt akarja, velejéig gonosz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!