Szijjártó: Magyarország lojális szövetséges az afganisztáni evakuálási műveletek során

2021. augusztus 23. 13:17

Ezért ezt várja el szövetségeseitől is, ami azonban nem minden esetben valósul meg.

2021. augusztus 23. 13:17
null

A tárcavezető elmondta, hogy vasárnap éjszaka megérkezett Budapestre a mentőakcióban résztvevő első repülőgép, 173 emberrel a fedélzetén, akiknek egy jelentős részét amerikai és osztrák kérésre szállítottak el. Leszögezte, cserébe a kormány csak azt várja el, hogy a szövetségesek, köztük a kabuli repülőtér felügyeletét ellátó amerikai katonák, ne gátolják a Magyarország által kihozni kívánt emberek bejutását a légikikötő területére, ahogyan

ez az elmúlt időszakban többször megtörtént.

Szijjártó elfogadhatatlannak nevezte az ezzel kapcsolatos érvelést, miszerint a túl nagy tömeg miatt akadályozták meg a bejutást.

Mi nem növeljük a tömeget, ott a gépünk, bemennek az emberek, és felszállnak. Nem várakozni akarjuk bevinni oda az embereket”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy több csatornán is jelezték a problémát, és van is előrelépés, de fontos, hogy még rugalmasabb legyen az együttműködés. Arról is beszámolt, hogy vannak magyar katonák a terepen, akik segítik az érintettek azonosítását, bejutását. Mint mondta, a kimenekítendő magyar állampolgárok mellett százas nagyságrendben vannak olyan helyiek is, akik a magyar katonai kontingenst segítették személyesen az elmúlt években.

„Természetesen őket bajtársként kell kezelnünk, az ő kimentésükön is folyamatosan dolgozunk. Kizárólag a honvédelmi minisztérium által beazonosított, a magyar katonákkal együttműködő, velük együtt dolgozó, őket segítő emberekről és családjaikról lehet szó” – fogalmazott. Végezetül úgy vélekedett, hogy mindenekelőtt az emberéletek mentésére kell összpontosítani, utána lehet beszélni a történtek kapcsán erkölcsi kötelességekről, illetve arról, hogy mi okozta az afganisztáni nemzetközi beavatkozás „totális kudarcát”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2021. augusztus 24. 00:10
A külügyminiszter úr kicsit benarancsult a yachton. https://barcodeindex.s3.amazonaws.com/images/689728364672.jpg
KannibálTatárÚr
2021. augusztus 23. 19:35
Nincs szó menekítésről. Mo.-ra szállítják az ott lévő magyarokat és a velük együttműködő afgánokat, akik ezt kérik.
iIonah
2021. augusztus 23. 18:05
Jól beszél a külügyminiszter úr. A magyarok mindig teljesítik a vállalt kötelezettségeiket.
Türelem
2021. augusztus 23. 16:48
A felkészült, profi Gyarmati István - a Heti TV-n rendszeresen nézheted kiváló elemzéseit - ma beszélt arról, hogy jogos volt Afganisztánba bevonulni, de ki kellett volna vonulni. S Ő beszélt arról is, amiről minden média mélyen hallgat, hogy Afganisztánban van a világ legnagyobb lítium kincse, enélkül nincs elektromos autó és még sok minden más. Az albánok mindig ott akarnak demokratizálni, ahol stratégiai ásványi kincsek találhatóak, lásd Irak, s itt van Afganisztán, csak példaként. Jogos volt a történészek azon értékelése, hogy a magyar katonák idegen, a német érdekek szolgálatában mentek az orosz frontra - jó, ismert a visszacsatolások problematikája - , most ez nem mondható el? kit véd a magyar baka Afganisztánban? Most ez nem tehető fel. Különösen, hogy az albánok, ha kell, leszarják, hogy a magyar baka élve kerül-e ki a kataklizmából. A német katona puskatussal verte le a magyar baka kezét, amikor az urivi áttörésnél menekültek, s a magyar fel akart kapaszkodni a német teherautóra. Ott maradtak a farkasoknak, a muszosokkal együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!