Románián keresztül vezet az afgán menekültek útja Nyugat-Európába

2021. augusztus 17. 12:15

A magyar és a horvát határvédelem megerősítése miatt megváltozott az afgán menekültek útvonala, és már a megengedőbb Románián keresztül próbálnak bejutni az erődítménnyé vált Európába – írta kedden a román G4Media hírportál a spanyol El Confidencial című lapnak a „román útvonalról” írt cikkét ismertetve.

2021. augusztus 17. 12:15
null

A spanyol lap bukaresti tudósítója a román határrendészet és az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) adataira és magyarázatára alapozza megállapítását. Az idei év első felében megháromszorozódott (8758-ra emelkedett) a román határokon elfogott határsértők száma 2020 első feléhez képest. A Frontex szerint az első félévben 3200 afgán határsértőt fogtak el az európai uniós határokon, 41 százalékkal többet, mint a tavalyi év első felében.

Az afgán menedékkérők száma az utóbbi három hónapban 33 százalékkal emelkedett.    

A lap megkeresésére adott válaszában a román határrendészet egyrészt a járványügyi előírások lazulásának tulajdonítja a migránsok számának emelkedését, egy másik lehetséges magyarázatként pedig a Nyugat-Balkánon keresztül haladó migráció útvonalának megváltozását említi.    

A többnyire Szerbia felől érkező migránsok menedéket kérnek a bukaresti hatóságtól, amikor elfogják őket a román határrendészek, hogy elkerüljék visszatoloncolásukat

– magyarázta az El Confidencial. Az idei első negyedévben két és félszeresére emelkedett a román bevándorlási hivatalhoz benyújtott menedékkérelmek száma a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A lap összehasonlításképpen megjegyzi: csak Bulgáriában volt a romániainál jelentősebb (több mint 350 százalékos) növekedés a menedékkérelmek tekintetében. Horvátországban alig 13 százalékkal nőtt, Magyarországon pedig 85 százalékkal csökkent a menedékkérelmek száma az Európai Unió adatai szerint.    

A migránsok azonban nem akarnak Romániában vagy a környező országokban maradni:

Ausztriába, Németországba vagy Franciaországba próbálnak eljutni, ahol őket támogató közösségek élnek és a menekülteket a romániainál sokkal vonzóbb állami juttatásokkal segítik. A Románia által nyilvántartásba vett menedékkérők ezért rendre megszöknek a befogadó központokból, a szerb-román-magyar hármashatár térégében – elsősorban Temesvár elhagyott épületeiben – gyűlnek össze, és várják az alkalmat, hogy teherautók rakterében elbújva megpróbáljanak illegálisan átjutni a román-magyar határon.    

A román kamionsofőrök ezért már inkább nem állnak meg a nyugati határ közelében lévő parkolókban, elkerülendő, hogy a migránsok feltörjék a vámzárat. Többnyire bolgár és török gépkocsivezetőkkel történik ilyesmi, mivel be kell tartaniuk a törvény által előírt kötelező pihenőidőt – írta az El Confidential az egyik román kamionsofőrt.      

Az embercsempészek számára ez migránsonként ötezer eurós üzlet

– emelete ki alcímében a spanyol lap cikkét ismertető román hírportál. Legutóbb július 29-én buktattak le Romániában egy nemzetközi bűnszövetkezetet, amely közel ötszáz illegális bevándorlót csempészett a Törökország-Görögország-Szerbia (Bulgária)-Románia-Magyarország-Ausztria útvonalon Németországba – emlékeztet a G4Media.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/STRINGER

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. augusztus 18. 19:03
Románián át hatalmas lesz a bevándorlás, mivel ott pénzzel mindent el lehet intézni, már csak az a kérdés, hogy a magyar határt mennyire képesek megvédeni Orbánék ! Most mutassák meg mire képesek ? Az viszont az afgán menekültek aljasságáról mindent elárul, hogy ők nem állnak meg a csóró keleti európai országokban, nekik csak a nyugat jó, szemét banda !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gonterl
2021. augusztus 17. 20:13
Én úgy látom, hogy a szárazföldi kapukat ők nagyon hatásosan őrzik, ezért a menekülésre csak a kabuli repteret hagyták nyitva. Azért mondom, hogy "hagyták", mert néhány rakétával használhatatlanná tehetnék a kifutópályákat. Aki pedig menni akar, az most menjen repülővel, ne migránsként bolyongjon a nagyvilágban. Ez a reptéri cirkusz egy-két hét alatt lezajlik, és akkor ők mindent lezárnak, hogy tudtuk nélkül, se tőlük, se hozzájuk senki ne mehessen. Ezért gondolom, hogy afgán migránsokra nem nagyon számíthatunk, ahogy arra sem, hogy tőlünk fogadnának kitoloncoltakat.
aaabbbccc
2021. augusztus 17. 14:55
roman hatarra is kell kerites
Magnólia
2021. augusztus 17. 14:40
Ahogy körbelapoztam a klf. újságokat, hírportálokat elnézegettem az új vezetőket, a vidámparkban örömködőket, a sok érdekes egyedet, meg kell állapítani igen "sűrűek". A katonák és vezetők szinte mindegyike amerikaiak által támogatott kiképzésben részesült. A hozzávalókat, biztos nem az asszony megtakarított konyhapénzéből fedezték. Azért Romániáig elég nagy utat kell megtenni, hogy a kis csempészek fuvarozhassák őket. Az ott maradókban és az útra kelőkben szinte egyforma a gyűlölet a más vallásúak felé, és ez lesz sajnos Európa végzete.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!