Piros-fehér-zöld megvilágítást kap estére a brassói városháza

2021. augusztus 20. 20:35

A magyar államalapítás ünnepének estéjén piros-fehér-zöld színekkel világítják meg a brassói városházát, és a város fölé magasló Cenk-tetőn a megyeszékhely román nevét (Brasov) kirajzoló óriásbetűket – jelentette be pénteken közösségi oldalán Brassó polgármesteri hivatala.

2021. augusztus 20. 20:35
null

A közlemény szerint a város e gesztussal a brassói magyar közösségnek a város fejlődéséhez nyújtott sok évszázados hozzájárulását kívánja elismerni. A polgármesteri hivatal felidézte: Brassó nemcsak fontos gazdasági és kulturális központ volt, hanem a benne lakó három etnikum jó egyetértésének a mintavárosa is. Kitért arra, hogy a várost a bolgárszegi román, a bolonyai magyar és az óbrassói szász közösség alkotta.

A polgármesteri hivatal megemlítette: a magyar államalapítás ünnepe az erdélyi és bánsági magyarok, ezen belül pedig 23 ezres brassói magyar közösség számára is fontos esemény.

A több mint 250 ezer lakosú Brassóban a 2002-es népszámláláson 23 ezren, a 2011-esen már csak 16,5 ezren vallották magyarnak magukat. A barcasági magyar közösségnek tavaly először sem a brassói önkormányzati testületbe, sem a Brassó megyei tanácsba sem pedig a román parlamentbe nem sikerült bejuttatnia képviselőit. A várost tavaly október óta Allen Coliban, a kormánykoalícióban részt vevő Mentsétek meg Romániát (USR) párt politikusa irányítja.

(MTI)

Fotó: Facebook, Brassói Polgármesteri Hivatal
 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemsiker_s
2021. augusztus 22. 14:58
Na, az apolgármester se sokáig húzza ott. Átjönnek a regátból a kőagyú oláhok aztán karóba húzzák. Amúgy erdélyben egyre inkább eluralkodik az a nézet, hogy az ott élő románoknak magyaroknak szászoknak stb. egy független erdély lenne a leg kedvezőbb. Amolyan keleteurópai svájc.
Dobóka
2021. augusztus 21. 17:23
Tehát helyesen : magyar nemzetiségű, román állampolgár ! Ha valaki magyar családba született akkor magyar nemzetiségű ! Ha Romániában született akkor román állampolgár ! Az elsőt ha nem vállalja akkor nem vállalja ; Pl. Ludovic Orban. Az apja Csíkszentdomokoson született magyar családba .Aztán megtagadta a magyarságát ! Egyébként szerintem,tiszteletreméltó gesztus a városvezetőség részéről ! Főleg a mai világban !!!
csuszka
2021. augusztus 21. 14:20
Szép gesztus.
Agnieszka
2021. augusztus 21. 13:09
Ha már csináltak valamit, a kiírás lehetett volna Brassó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!