Amikor a jogállamot kivakcinázzák Európából

2021. augusztus 18. 14:02

A világtörténelemben példa nélküli, hogy szinte gombnyomásra állítják le a teljes világgazdaságot.

2021. augusztus 18. 14:02
null
Schiffer András
Schiffer András

„Az elmúlt másfél év számomra legdöbbenetesebb fejleménye, hogy az egész emberiség jó ideig – legalábbis a főáramú felszínen – hangtalanul, utánkérdezések nélkül vette tudomásul a totális jogkorlátozásokat, az élet megállítását. Holott a világtörténelemben példa nélküli, hogy szinte gombnyomásra állítják le a teljes világgazdaságot, és példa nélküli a '45 utáni Nyugat és a '89 utáni Kelet-Európa történetében az a jogkorlátozási hullám, ami a COVID-19 hatására végigsöpört a kontinensen.

„Csakhogy egy jogállamban a hatalomnak minden egyes esetben számot kell adnia arról, hogy a korlátozás a veszély elhárítása érdekében feltétlenül szükséges, csak az arányos mértékig terjed, a veszélyelhárítási cél más módon nem elérhető, így tehát a korlátozás elkerülhetetlen. Az államot igazolási kötelezettség terheli minden egyes érintett jog és – amennyiben a korlátozás során megkülönböztetést tesz a polgárok között – minden egyes érintett lakossági csoport esetében. A veszélyhelyzet soha nem lehet bianco csekk az állam kezében a polgárok jogfosztására. Jól jellemzi a honi közállapotokat, hogy a belpolitikai diskurzus egyszer sem firtatta a járványügyi korlátozások megalapozottságát, vagy a vakcinagyártók felelősségvállalását, sőt. A »demokratikus« ellenzék a korlátozások jogállami igazolása helyett még több és még hosszabb ideig tartó korlátozást kért számon az »illiberális« kormányon (némi korrupciózással, kínázással, oroszozással megfűszerezve). 

A két oldal primitív »halálkampánnyal« gyilkosozta egymást, miközben a komplett magyar politikai elit (mínusz mi hazánk) sétált el az elmúlt háromnegyed század legnagyobb globális megrázkódtatásának alapkérdései mellett.

Az utóbbi időben Európában bejelentett korlátozó intézkedések tipikusan oltottak és oltatlanok között tesznek különbséget: így pörgetnék meg az átoltottsági mutatókat. Németországban az éttermek, templomok látogatását, a testi kontaktussal járó szolgáltatások és szálláshelyek igénybe vételét kötik védettségi igazolványhoz és megszüntetik az ingyenes tesztelést. Árulkodó a CSU-s Markus Söder, bajor miniszterelnök nyilatkozata: »Ugyanakkor a teljes oltással rendelkezők érvényesíthetik az alaptörvényben garantált jogaikat, és őket nem sújthatják többé olyan korlátozások, amelyek a járvány első három hullámában az oltóanyag hiánya vagy szűkössége miatt mindenkire vonatkoztak.« Az ingyenes tesztelés megszüntetéséről döntött a svájci, az olasz és a francia kabinet is. A litvánok bizonyos üzletek, tömegrendezvények látogatásából, személyes kapcsolattartást igénylő szolgáltatásokból, az olaszok múzeumok, színházak, éttermek fitnesztermek látogatásából és a távolsági közlekedésből, a franciák az éttermek, múzeumok, a nagyobb rendezvények látogatásából és a távolsági közlekedésből zárják ki azokat, akiknek nincsen védettségi igazolványuk. Az olasz kormányzat az oktatásban és az egészségügyben, a francia az egészségügyben gyakorlatilag kötelezővé teszi az oltás felvételét. Hasonló tervei másoknak is, így a magyar kormánynak is vannak. A jogkorlátozási tébolyt alighanem az olasz kormánykoalíció egyik tagpártjának vezetője, a kaviárbaloldali Enrico Letta ex-miniszterelnök koronázta meg, amikor kifejtette: azt szeretné, ha az őszi helyhatósági választásokon csak oltottak indulhatnának.”

Fotó: Marty MELVILLE / AFP

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2021. augusztus 19. 00:29
A világ egyik legjelentősebb orvostudományi műhelye a Mayo Klinika (USA) készítette a vizsgálatot. A hatékonyság esés júliusban következett be és elsősorban a Pfizernél=BNT162b2, és az érték 42% (a másik vakcina, amit vizsgáltak a Moderna). A kórházba kerülés elleni védelem is csökkent júliusban, a Pfizernél ez 75%-ra esett (a Moderna itt is jobb). De szerintem a Moderna csak azért lehet jobb, mert agresszívebb, több hatóanyagot tartalmaz, és pl. 1 hónap múlva lehet az is esik. Ráadásul a Pfizer nyilván tovább is eshet, hiszen nem fokozatosan, hanem 1 hónap alatt esett hirtelen. "In July, vaccine effectiveness against hospitalization has remained high (mRNA-1273: 81%, 95% CI: 33-96.3%; BNT162b2: 75%, 95% CI: 24-93.9%), but effectiveness against infection was lower for both vaccines (mRNA-1273: 76%, 95% CI: 58-87%; BNT162b2: 42%, 95% CI: 13-62%)" https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.06.21261707v2
Pelso j.
2021. augusztus 18. 21:28
" egy jogállamban a hatalomnak minden egyes esetben számot kell adnia........" Kissé fura tőled ilyesmi, még kiragadott rész is.
Rugo
2021. augusztus 18. 19:48
Elolvastam Schiffer teljes cikkét - megítélésem szerint kvázi tökéletes. Csak elvakult pártkatonák, gyógyszercégek fizetett ügynökei és stupid emberek háborognak ellene. Egyáltalán nem oltásellenes, nagyon logikus és nyilván professzionális indokai vannak.
az ember
2021. augusztus 18. 17:53
Csak ehhez a jogászkodó szófosáshoz ért Siffer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!