Elhunyt Riecke Werner, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke

2021. július 21. 12:00

A 68 éves német közgazdász komoly szerepet vállalt a rendszerváltás éveiben a magyar gazdaság átalakításában.

2021. július 21. 12:00
null

Édesanyja irodai alkalmazott, édesapja mérnök volt, az akkori NDK néphadseregének műszaki tisztje, nyugdíjazása után kulturális minisztériumi alkalmazott. Riecke Werner Erfurtban járt középiskolára, onnan került 1972-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre. Bár gazdaságmatematikai szakágon végzett, hamarosan átnyergelt a pénzügyekre.

1982-ben csatlakozott a Pénzügykutatási Intézethez, amelyet Hagelmayer István – a rendszerváltás után az Állami Számvevőszék első elnöke – igazgatott. Az infláció- és az árfolyamelmélet volt a fő kutatási területe. A későbbi pénzügyminiszter Kupa Mihály mellett 1987 és 1989 között részt vett a személyi jövedelemadót és az általános forgalmi adót is magában foglaló modern adórendszer kidolgozásában – foglalta össze életrajzát a hvg.

A rendszerváltás megelőző évben a Németh-kormány tanácsadó-csapatában dolgozott, majd a Magyar Nemzeti Bankban helyezkedett el, ahol Surányi György második elnöksége idején előbb ügyvezető igazgató, majd alelnök lett, ahol részt vett az 1995-ös. Bokros-csomaggal fémjelzett pénzügyi stabilizációban. Előbb a jegybanktanács, majd annak átformálása után a monetáris tanács tagja volt, egészen 2004-ig.

Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. július 22. 09:34
Halottról vagy jós vagy semmit. Túl sokat írtam...
Reszelő Aladár
2021. július 22. 07:18
Szóval neki köszönhetjük az államadósság és az aranytartalék eladását. De nem köszönjük.
elfújta az ellenszél
2021. július 21. 22:29
A Pénzügykutató Intézet, valamikor még mekkora nagy orákulumnak számított. Ma már csak viccműsorba való amikor megszólal valaki tőlük
az ember
2021. július 21. 19:29
Szorgalmas aláírója volt a ballibsi hecckampányoknak, most májusban még a Fudan egyetem idejövetele miatti aggodalmában írt alá egy tiltakozó petíciót néhány további patkánnyal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!