Huszonkét és fél évre ítélték George Floyd gyilkosát

2021. június 25. 23:08

A minneapolisi rendőr a legveszélyesebb bűnözőknek fenntartott minnesotai fegyházban, a supermax Oak Park Heightsban fogja letölteni büntetését. 

2021. június 25. 23:08
null

Huszonkét és fél év börtönre ítélték Derek Chauvin, volt minneapolisi rendőrt, aki 2020. május 25-én intézkedése közben megölte George Floydot. Április 21-én találták bűnösnek a gyilkosságban, azóta magánzárkában tartották.

Derek Chauvint az Egyesült Államokban használt büntetőjogi kategóriák szerint másod- és harmadrendbeli gyilkosságban (second-degree unintentional murder, third-degree murder), illetve másodrendbeli emberölés (second-degree manslaughter) elkövetésében találta a bíróság bűnösnek.

Chauvin védőügyvédje szerint a rendőr hibázott, de a jóhiszeműség vezérelte

Eredetileg harminc év börtönbüntetést kért az ügyészség Derek Chauvinra. Mint akkor indokolták, Chauvin tette „az egész nemzetet sokkolta”, és ezért hosszú büntetést érdemel. A harminc éves börtönbüntetéssel Chauvin „számot adhatna cselekedetéről az áldozat, annak családja és a közösség részére”. Chauvin védőügyvédje szerint a rendőr hibázott, de a jóhiszeműség vezérelte, ezért a büntetés enyhítését kérte.

A volt rendőr ítélethirdetés előtt felszólalhatott a bíróság előtt. Utolsó szó jogán részvétét nyilvánította az áldozat családjának.

Derek Chauvint és három társával 2020. május 25-én este nyolc óra után hívták ki, miután egy fekete férfi hamis bankjeggyel fizetett cigarettáért egy boltban. A gyanusított George Floydot megbilincselve a hasára fektették, Derek Chauvin 9 perc 29 másodpercen át térdelt a nyakán, miközben a férfi többször jelezte, hogy nem kap levegőt. Az intézkedés során George Floyd életét vesztette. 

Kép forrása: Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 266 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jozi4110
2021. június 26. 21:06
Ez annyira brutális lépés volt a rendőr részéről, hogy megérdemli ezt a büntetést. Azt még érteném, hogy valakit ártalmatlanná akar tenni, rátérdel (mondjuk a nyakára), amíg a gyanúsítottat leszereli, de a 9,5 perc teljesen indokolatlan fellépés, túlzó mértékű volt. Látszik is, mivel belehalt az intézkedés alá vont ember. Aki szerint nem volt az, az gondoljon bele abba, neki milyen lenne, ha 9,5 percig térdelnek a nyakán és saját taknyában-nyálában fullad meg... Tudom, itt a fórumon sokan majd azt mondják, hogy bűnöző volt a Floyd, de ettől még neki is járt volna mondjuk egy szabályos rendőri intézkedés, majd jogi eljárás és a tettéért neki kijáró bírói ítélet... Nemde?
Isten jobb keze
2021. június 26. 19:40
Olcsón megúszta, ha azt vesszük, olyan államban történik az eset, ahol a halálbüntetés elérhető opció, akkor az életével is fizethetett volna! Zsaru kijön 22 évmúlva??!! De a faszi halott marad!
nempolitizálok
2021. június 26. 19:38
Itt kellene neki szoborfejet állítani a Szabadság téren, közel az USA követséghez.
Ma is bukik a Zorbán...
2021. június 26. 18:07
Nyilvánvaló koncepciós ítélet, újabb bolsevista rémtett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!