Túl a nehezén? Bárki napokon belül kaphat oltást – vakcinaösszefoglaló

2021. május 14. 18:21

Vezetjük az uniós ranglistát, ám valamelyest megtorpant az oltáskedv. 944 ezren várhatnak a Pfizerre. Megkönnyebbültek viszont a lakodalmakat tervezők, valamint a külföldön élő magyarok.

2021. május 14. 18:21
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Az elmúlt hét nap egyik legfontosabb eseménye vakcinafronton, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezte a kínai Sinopharm oltóanyag vészhelyzeti használatát a 18 éven felülieknek. A Sinopharm-vakcinát már több százmillió embernek beadták az utóbbi hetekben Kínában és a világ más részein. Az Európai Unión belül azonban egyedül Magyarországon oltanak vele, az oltóanyag ugyanis még nem kapta meg az európai felügyeleti szerv, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét.

Az említett oltóanyagnak nagy szerepe van abban, hogy

Itthon a lakosság átoltottsága már 44 százalékos, szemben a 28 százalékos uniós átlaggal. A 18 év feletti magyarok lassan 56 százalékát beoltják, ezzel pedig a legjobbak közé tartozunk. Magyarország összesen 2,5 millió embernek elegendő oltóanyagot rendelt Kínából, ennek a 66 százalékát már megkaptuk. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint eddig összesen másfélmillió dózisnyi oltást használtak fel ebből a készletből.

A Sinopharm és a Szputnyik nélkül a Mandiner számításai szerint jelenleg csaknem 40 százalékkal kevesebben lennének beoltva. Mint ismert, januárban a baloldal határozati javaslatban akarta megakadályozni a keleti oltóanyagok magyarországi használatát. Parlamenti határozatukat azóta sem vonták vissza. Ennek kapcsán a héten megnyilvánult Orbán Viktor miniszterelnök. Szokásos pénteki rádióinterjújában azt mondta: „a baloldal esetében teljesen egyértelmű, hogy csúfosan leszerepeltek járványügyben, semmit sem segítettek, csak gátoltak”.

Sokkal kevesebb a regisztrált beteg

Az elmúlt hét járványügyi adatai nagyon kedvezőek: 35 százalékkal csökkent hazánkban a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. A 18. héten az előző heti adatokhoz képest 8275 új fertőzést regisztráltak, 4441-gyel kevesebbet, mint a 17. héten. Nem változott a fertőzöttek átlagéletkora, ez továbbra is 43 év. Az elmúlt 24 órában 1190 új fertőzöttet regisztráltak, és mérséklődött a napi halálesetek száma is; legutóbb 71, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét, ezzel pedig a járvány áldozatainak száma 29 041 főre emelkedett. Kevesebb a koronavírusos beteg a kórházakban, jelenleg 2612 covidost ápolnak, közülük 338-an vannak lélegeztetőgépen.

– mondta Müller Cecília tisztifőorvos az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Kép: MTI/Krizsán Csaba

Bárki kaphat oltást napokon belül

„Már bárki napokon belül megkaphatja a védőoltást életkortól és foglalkozástól függetlenül” – ezt már György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára mondta. Az oltás valóban jól halad, eddig több mint ötmillióan regisztráltak; a koronavírus.gov.hu adatai szerint a beoltottak száma 4 483 598 fő, közülük 2 626 857 fő már a második oltását is megkapta.

Csütörtökön 144 ezer, oltásra regisztrált felnőttet értesítettek sms-ben arról, hogy a Pfizer-oltóanyagra is foglalhatnak időpontot. Továbbra is elérhető az oltópontokon a Szputnyik, a Sinopharm-vakcina, és vannak szabad időpontok az AstraZeneca-oltóanyagra is. Eddig „összesen 944 ezer olyan regisztrált ember van, aki még nem vette fel az oltást. Ők minden bizonnyal Pfizerre várnak.

– közölte Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban.

96 ezer 16-18 éves regisztrált oltásra

Ezen a héten csütörtökön kezdődött és jelenleg is 101 kórházi oltóponton zajlik a regisztrált 16-18 évesek oltása a Pfizer-féle vakcinával. A 18 év feletti lakosság közel 56 százaléka megkapta az oltást. Ez az arány június elejére meghaladhatja a 60 százalékot, sőt, akár a 65 százalékot is elérheti – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Fontos, 16 év alattiakat érintő döntés született a héten: az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) megadta az engedélyt, így az Egyesült Államokban azonnal meg is kezdhetik a 12-15 év közötti gyerekek oltását a Pfizer–BioNTech-vakcinával. Itthon pedig a várandós kismamák második koronavírus elleni vakcina dózisáról döntöttek újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján. Ők a terhesség 36. hete előtti időszakig kaphatják meg a második védőoltást is, továbbra is csak a Pfizer és a Moderna oltóanyagából. 

Jönnek a vakcinaszállítmányok: szerdán 64 800 Moderna-vakcina érkezett, ezek első és második körös oltásra kerülnek a háziorvosokhoz. Érkezett 30 ezer Janssen-vakcina is, ezek szintén a háziorvosokhoz kerülnek. Ezek mellett csütörtökön 67 200 AstraZeneca-vakcina is haznkba érkezett, ezeket úgyszintén második körös oltásokra használják majd fel. 

Várható lazítások és a védettségi igazolvány

4,4 millióan kapták meg eddig az oltást, pünkösd környékén elérhetjük az 5 milliót, akkor jelentjük majd be a legújabb könnyítéseket – mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta viszont, hogy az egészen biztos, hogy „a tömegrendezvényekre nem lehet védettségi igazolvány nélkül menni augusztusig”. Ha meglesz az ötmillió oltott, lehetőség nyílik a táborok megtartására, illetve feloldják a temetkezésekre vonatkozó korlátozásokat is. 

Május 28-tól kezdve korlátozások nélkül lehet lakodalmakat tartani

– jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. Ő is hangsúlyozta, hogy augusztusig maradnak a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos korlátozások. A kormány nem tervezi lehetővé tenni, hogy negatív PCR-teszttel is látogathatók legyenek azok a rendezvények, amelyekre most csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni. Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy mindenkinek lehetősége van beoltatni magát, illetve a PCR-teszt eredménye soha nem nyújt olyan bizonyosságot, mint az oltás. Azt is elmondta: tudomásul kell venni, hogy az oltás önkéntes, mindenki szabadon dönthet arról, hogy kéri-e, illetve hogy melyiket fajtát szeretné beadatni. Senkit nem minősítenek, ha nem oltatja be magát, de egy felelős kormánynak reagálnia kell, el kell döntenie, hogy zárt közösségekbe, helyekre kiket enged be. „Alapvetően orvosszakmai döntés, hogy ezt a helyzetet meddig kell fenntartani” – szögezte le.

A külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt

A kormány tervei szerint minden olyan magyar állampolgár, aki külföldön, azaz az Európai Unió, az OECD, vagy a NATO valamely tagállamában, valamint Oroszországban és Kínában kapott oltást, az igazolások kormányhivatali bemutatása után kaphat magyar védettségi igazolványt. Ennek megszerzésére jövő héttől lesz lehetőség. Emellett elkészült a védettségi igazolványhoz kapcsolódó applikáció is, ami az eeszt-ből szerzett adatok alapján, QR-kód segítségével mintegy láthatóvá teszi a koronavírus elleni védettséget: az oltott nevét, a taj-számot, az oltás idejét, a védettség tényét vagy annak hiányát. Fontos, hogy érvényét veszíti az a védettségi kártya, amelynek tulajdonosa a második oltást már nem adatta be magának. 

Az uniós vakcinaútlevél ügye lassan halad, Gulyás szerint a legjobb, amit Magyarország tehet, hogy a védettségi igazolványa nemzetközi elismerését kétoldalú megállapodásokkal biztosítja. Eddig hét országgal sikerült megállapodni: Horvátországgal, Szerbiával, Montenegróval, Szlovéniával, Törökországgal, Bahreinnel és Észak-Macedóniával. Hozzátette: jelenleg is sok országgal tárgyal a külügy, bejelentik majd az újabb megállapodásokat.

A hét híre, hogy Németországban egyelőre nem ismerik el beutazásnál az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltást, ha nem európai uniós (EU-) engedéllyel rendelkező vakcináról van szó. A Horvátországba való belépéshez pedig a védettségi igazolványon túl szükség van a második oltást igazoló, minimum 14 napos, pecséttel ellátott dokumentumra is.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2021. május 14. 22:12
Jé? Egy fiút oltanak a képen. Ilyen is van?
az ember
2021. május 14. 21:50
Magyarország megelőzte az USA-t az átoltottságban, az egy oltást kapottak arányát nézve. Ki gondolta volna ezt január végén, amikor öt hét alatt csak a lakosság 2%-át tudtuk beoltani?
ergo07
2021. május 14. 20:53
Vajon mi lenne az, amit bájos ellenzékünk is elismerne? Bocs elírtam: bajos
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!