Gulyás: Május 28-tól lehet lakodalmat tartani

2021. május 13. 10:55

Várhatóan május végére megszűnik szigorítások legnagyobb része, de a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos korlátozások augusztusig maradnak. Összefoglalónk a kormányinfóról.

2021. május 13. 10:55
null

Az oltásszámtól függetlenül a kormány azt javasolja, hogy május 28-tól kezdve korlátozások nélkül rendezhessenek lakodalmakat – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta azt is, hogy ma kezdődik és keddig tart a regisztrált 16–18 év közötti fiatalok oltása. Eddig 96 ezer fiatal jelentkezett,az oltásra. 

A megmaradt, 144 ezer Pfizer-vakcinát, fel fogják használni, ezekre időpontot foglalhatnak, akik SMS-t kapnak. A számítások szerint a pünkösd utáni héten érjük majd el az ötmillió oltást. Az újabb enyhítő intézkedésekről a jövő heti kormányülésen egyeztetnek.

Ezen a nyáron még biztos maradnak az igazolvánnyal kapcsolatos korlátozások

Gulyás Gergely elmondta, hogy mindenki, aki bármelyik európai uniós tagállamban, OECD-országban, NATO-tagországban, Oroszországban és Kínában kapott oltást és magyar állampolgár,

jogosult lesz védelmi igazolványra.

Megjegyezte, a WHO döntése a Sinopharm-vakcináról visszaigazolja a magyar döntés helyességét. 

A miniszter kiemelte, hogy az oltás mindenki számára elérhető, és kérte, hogy regisztráljanak minél többen a vakcinákra. Június elejére, közepére mindenki, aki regisztrált, megkapja a vakcinát – közölte. Elmondta, hogy a társadalmi védettség növekedésével jelentőse csökkent a halálozás és a fertőzési szám is. Gulyás Gergely azt kérte, 

mindezek ellenére mindenki tartsa be a szabályokat! 

Gulyás Gergely kijelentette, Magyarországon a keleti vakcináknak köszönhetően másfél- két hónappal előbb áll helyre a normális élet, mint az Európai Unió többi tagállamában. A minisztert szerint normális nyarunk lehet újra, de

a védettségi igazolványra vonatkozó korlátozások augusztusig érvényben maradnak.

Védettségi igazolvánnyal viszont majdnem minden szolgáltatás elérhető lesz, és május végére meg lehet szüntetni a korlátozások legnagyobb részét.

Több pénz jut oktatásra és egészségügyre

Gulyás elmondta, hogy a kormány beadta az EU-nak az uniós fejlesztési tervét. Ez egy hónapon belül mindenki számára elérhető lesz a kormányzati portálon. Az egészségügy fejlesztésére a források 34 százaléka, az oktatási rendszerre több mint 50 százalék jut majd. A kormány azt várja, hogy Brüsszelben gyors döntés szülessen ezügyben, mert a gazdaság talpra állításához minél gyorsabban lépni kell. 

A bértámogatások kifizetése naprakész módon történik, eddig 87 milliárd 129 millió forint összegben igényelték a támogatást, ebből 86 milliárd 538 millió forintot fizetett ki a kormány több mint 30 ezer cég 178 ezer munkavállalója részére. 

A bértámogatásokat május végéig lehet igényelni.

Mehetnek a nyári diáktáborok

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy amennyiben május végére elérik az ötmillió beadott oltást, június 1-jétől lesz lehetőség a táborok megtartására. 

Beszélt a telefonos védettségi applikációról, amelyet a közeljövőben tesznek elérhetővé. Az Android és IOS operációs rendszerekkel rendelkező okostelefonokon egyaránt futó alkalmazással kényelmesen és egyszerűen lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget. 

A korábbi betegségből felépülve immunitást szerzettek viszont csak a védettségi igazolvánnyal igazolhatják védettségüket.

Az alkalmazás az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatai alapján láthatóvá teszi a beoltott nevét, Taj számát, az oltás idejét, vagy fertőzés esetén annak idejét, a védettség tényét vagy hiányát. Az applikáció használatához az ügyfélkapuval vagy KAÜ azonosítóval elérhető EESZT oldalon kell regisztrálni.

Kérdések – válaszok

Tervezik-e a választási szabályok megváltoztatását?

Nem tervezik, a választást megelőző év január 1-jétől erre a törvény nem is ad lehetőséget.

Hogyan vehetik igénybe a magyarországi szolgáltatásokat a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező külföldi látogatók, és a magyarok külföldön?

A kormány Horvátországgal, Szlovéniával, Szerbiával, Montenegróval, Bahreinnel, Törökországgal és Észak-Macedóniával kötött kétoldalú megállapodásokat, de Külügyminisztérium folyamatosan tárgyal újabb országokkal megállapodásokról, ezeket a közeljövőben be fogják jelenteni.

Az eddigiek a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról szólnak. A magyar turisták jellemző célországai mindegyikével lesz kétoldalú megállapodás. Horvátországban azt is igazolniuk kell a turistáknak, hogy a második oltásuktól eltelt a teljes védettség kialakulásához szükséges két hét, ezért az ide utazóknak érdemes elvinni az oltáskor kapott igazoló lapot.

Mikorra várható, hogy Szlovákiával is megkötik a kétoldalú megállapodást, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők szabadon utazhatnak?

Tárgyalnak, amint bármely állammal sikerül megállapodniuk, a Külügyminisztérium bejelenti majd.

Mekkora gazdasági kárt szenvedett el Magyarország a koronavírus-járvány következtében?

A tavalyi adatok szerint 5 százalék volt a gazdasági visszaesés, ami tekintve, hogy a korábbi években 4-5 százalékkal bővült Magyarország gazdasági teljesítménye, összesen 10 százalékos csökkenés.

A Pénzügyminisztérium 2021-re 4,3-4,5 százalékos növekedést jelzett előre,

amennyiben ezt sikerül túlteljesíteni,  év végére Magyarország visszatérhet oda, ahol a járvány előtt volt. Jövőre pedig 5 százalék körüli gyors gazdasági növekedést várnak.

Mivel tervezik növelni az oltási kedvet?

Reklámokkal, élőben és a védettségi igazolványokkal járó előnyök hangsúlyozásával. Ez eredményes, hiszen 8,2 millió 18 év feletti magyar állampolgár közül 5,3 millióan regisztráltak az oltásra.

Felülírhatja-e a magyar védettségi igazolványt az EU-s „vakcinaútlevél”?

Nem. Az elvileg júniusban bevezetett uniós vakcinaigazolvány gyártását sem kezdték még meg. A magyar kormány számára fontos, hogy minél több állammal kössünk kétoldalú megállapodásokat az oltottsági igazolvány kölcsönös elfogadásáról.

Miért augusztusig kell a védettségi igazolvány a szolgáltatások igénybevételéhez?

Egyelőre augusztusig látnak előre. A korlátozások fenntartása a járványügyi adatoktól függ, amennyiben ezek lehetővé teszik, a korlátozásokat a kormány azonnal fel fogja oldani.

Mérlegeli-e a kormány a hitel oratórium meghosszabbítását?

Egyelőre egyeztetnek a Magyar Nemzeti Bankkal és a Bankszövetséggel, a kormány a megbeszéléseket követően fog dönteni a kérdésben.

Mi az oka az oltási program lassulásának? Mit gondolnak arról, hogy egyes vélemények szerint új oltási tervet kellene készíteni?

A regisztráltak nagy része megkapta az oltást, akik még nem de regisztráltak, egyelőre válogatnak a különböző típusú vakinák közül, de a lényeg, hogy a 18 év feletti lakosság majdnem 56 százaléka már beoltott, és június elejére ez az arány eléri a 65 százalékot. Az emberek eldönthetik, hogy beoltatják-e magukat, de a kormány mindenkit erre biztat, hiszen ez segíthet a járvány legyőzésében. Egyelőre nagyon jól állunk az oltási programmal.

Tervezi-e a kormány, hogy csatlakoznak az Európai Ügyészséghez?

Nem. Semmilyen érv nincs mellette. 

Mikortól vehetnek részt az újságírók újra a kormányinfón?

Valószínűleg júniusban.

Tervezik-e a személyi jövedelemadó további mérséklését?
Egyelőre nem. Az Európai Unió tagállamai között Magyarországon a harmadik legalacsonyabb az szja. A 25 éven aluliaknak jövőre már nem kell szja-t fizetniük. 5 év alatt jelentősen csökkent a szociális hozzájárulás is, de ez jövő júliusra 28,5-ról még jobban, 15 százalékra csökken majd.

Mi lesz azokkal a diákokkal, akiknek önhibájukon kívül – például karantén miatt – nem volt lehetőségük részt venni az írásbeli érettségin?

Részükre még májusban pótérettségit tartanak, hogy ne érjen hátrány senkit a felsőoktatási intézmények nyári felvételijein. 

Németországgal tárgyalnak-e a védettségi igazolványok elfogadásáról? A szerdai hírek szerint a németek nem tekintik védettnek a keleti vakcinákkal beoltott embereket.

A kormány folyamatosan egyeztet Németországgal. Az egészségügyi miniszter szerdán arról beszélt, hogy nem fogják elfogadni a  a keleti vakcinákat, de a német kancellár korábban épp az ellenkezőjéről beszélt. Németországban választási kampány van, ennek megfelelően kell a nyilatkozatokat mérlegelni. A politikában egyre többen követelik a Szputnyik vakcina beszerzését és használatát.  A német kormány 25 millió Szputnyik vakcinára kötött szerződést, és a német állampolgárok jó része részt vesz a „Szputnyik-turizmusban” és Oroszországba utazik, hogy pénzért beadassa a legkiválóbb védettséget adó Szputnyik vakcinát. egyelőre tehát érdemes kivárni a tárgyalások eredményét, és az uniós szabályok megszületését.

A teljes kormányinfót itt tekintheti meg:

Összesen 225 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. május 16. 07:51
Amíg a közterületi korlátozások élnek, addig az eseti oldásokról szóló hírek, csak szépségtapaszok.
Rocktoberi
2021. május 14. 08:39
Ne erőlködj, XXV. Ratyimobil! Rég kiikszeltelek.
szürkemókus
2021. május 13. 19:10
"Mérlegeli-e a kormány a hitel oratórium meghosszabbítását?" Mandiner, te nagyon hülye.
hopika
2021. május 13. 17:23
az oltási igazolvány csak egy eszköz a zsarolásra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!