Müller Cecília: Túl vagyunk a nehezén

2021. május 14. 12:37

Már bárki napokon belül megkaphatja a védőoltást életkortól és foglalkozástól függetlenül.

2021. május 14. 12:37

Folyamatosan javulnak és egyre kedvezőbbek a járványügyi adatok, túl vagyunk a nehezén a járvány harmadik hullámának – jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, a gyógyult betegek száma a pandémia kezdete óta közel négyszerese az aktív fertőzöttekének, jelenleg 158 458 aktív fertőzöttet tartanak nyilván és több mint 600 ezren már meggyógyultak a betegségből. A járvány első hullámától kezdve 796 390 ember PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett pozitív Magyarországon – tette hozzá a tisztifőorvos. A szakember kitért arra, a környezetegészségügyi adatok is kedvezően alakulnak, országos szinten nemcsak stagnál, hanem elkezdett csökkenni a szennyvízben lévő koronavírus-örökítőanyag mennyisége.

György István: már bárki napokon belül megkaphatja az oltást

Már bárki napokon belül megkaphatja a védőoltást életkortól és foglalkozástól függetlenül – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, beszámolt arról, hogy csütörtökön rendben megkezdődött a 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon Pfizer-vakcinával. Az oltásra regisztrált mintegy 95 ezer fiatal túlnyomó többsége foglalt időpontot. Elmondta, hogy szintén csütörtökön 144 ezer, oltásra regisztrált felnőttet értesítettek sms-ben arról, hogy a Pfizer-oltóanyagra is foglalhatnak időpontot. Továbbra is elérhető az oltópontokon a Szputnyik, a Sinopharm-vakcina, és vannak szabad időpontok az AstraZeneca-oltóanyagra – tette hozzá.

Kiss Róbert alezredes: hetvenezerhez közelít a maszkviselés miatti intézkedések száma

Kiss Róbert elmondta: 418-an közterületeken, 12-en tömegközlekedési eszközökön, illetve megállókban, négyen pedig bevásárlóközpontokban, üzletekben szegték meg a szabályokat. A jogszabály hatálybalépése óta 69 333-ra emelkedett a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt indult intézkedések száma – mondta. A kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 55 ember ellen intézkedtek a rendőrök – fűzte hozzá. A tavaly novemberben bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom, valamint a csoportosulás és gyülekezés szabályainak megszegése miatt eddig 68 347-szer intézkedtek a rendőrök.    

A tulajdonosok sokszor mulasztják el betartani a szabályokat

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1269 rendőri intézkedés történt. Ebből 355 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, közülük 36 vendéglátóhelyet működtet. A boltok, vendéglátóhelyek korlátozott nyitvatartására, illetve az ottani tartózkodásra vonatkozó szabályok be nem tartása miatt eddig 914 intézkedésre volt szükség, ebből 174 szabálytalanság vendéglátóhelyen történt.   

Negyvenheten sértették meg a tranzitszabályokat 

Csütörtökön is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 47 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben már több mint 17 ezer intézkedésre volt szükség. Az alezredes elmondta: minimálisan csökkent a hatósági házi karanténban levők száma, 18 448 ember van jelenleg elkülönítve. Csütörtökön 1589 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A hatósági házi karanténban lévők közül 945-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. május 14. 16:50
Mindenkinek aki a járvány ELLEN tett azoknak köszönjük a munkáját. Viszont sújtsa megvetés azokat akik a járvány MELLETT politizáltak!
McEmese
2021. május 14. 14:20
A csúti tahó halálkormánya és a bárgyú Nyunyóka néni nélkül nem lennénk világelsők halálozásban.
llnnhegyi
2021. május 14. 14:14
Köszönjük Müller Ceicilia főorvos asszony! És minden segítőjüknek!
hentes
2021. május 14. 13:25
Szuper. Közterületen mikor lesz végre maszkot le?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!