Mi Tajvan titka, hogy eddig legyőzte a koronavírust? – Lo Ji-Csün a Mandinernek

2021. május 21. 13:48

Hogyan tudták az elmúlt napokig szinte lenullázni a koronavírus terjedését Tajvanban? Hogyan észlelték első külföldiként a Kínában megjelent koronavírust? Lo Ji-Csünt, a tajvani Járványügyi Központ (CDC) főigazgató-helyettesét kérdeztük.

2021. május 21. 13:48
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A tajvani csoda adatai: a másfél éve tartó koronavírus-járvány során április végéig csupán 1086 esetet azonosítottak és 11 halálesetet regisztráltak a szigetországban, az élet a normális kerékvágásban, országos karantén bevezetése nélkül haladt egészén máig. Sőt,

2020 áprilisa és decembere között 253 napon át egyetlen új fertőzött sem volt Tajvanon.

Pedig a Kínához való közelség, illetve a közvetlen légi közlekedés miatt Tajvan a legveszélyeztetettebb térségek közé tartozott. A 2003-as SARS-járvány elleni küzdelemben azonban a tajvani egészségügyi rendszer életbevágó tapasztalatokat szerzett, az elmúlt 17-18 évben tudatosan készültek az új járványveszélyre, egészségügyi-járványügyi rendszerüket felkészítették, modernizálták, hatékonnyá tették.

Amikor 2019. december 31-én észlelték a bajt, három héten belül aktiválták a rendszert, és szinte hermetikusan elzárták az országot, a lakosságot a fertőzéstől. Tajvan egészen idáig sikeresen megállította a COVID-19 terjedését – csak most, májusban kezdtek újra nagy számban megjelenni az új esetek.

A tajvani Járványügyi Központban Lo Ji-Csün epidemiológus és kollégái voltak valószínűleg az első szakemberek a világon, akik a kínai hatóságok után értesülhettek az új vírus fenyegetéséről. Nagyban nekik köszönhető, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és így a világ hamar információkat kaphatott a járványveszélyről.

***

Önök voltak feltehetően az első külföldi epidemiológusok, akik tudomást szereztek a vuhani fertőzések létéről. Hogyan történt?

2019. december 31-én hajnali fél háromkor Járványügyi Központ egyik munkatársa

egy tajvani internetes fórumon kiszúrt egy kínai közösségi oldalról származó posztot,

ami arra utalt, hogy Vuhanban megjelent egy olyan tüdőgyulladásos megbetegedés, amelynek patológiai eredetét az orvosok nem ismerik. A bejegyzés hét esetről írt, mindegyik a helyi Huanan nevű halpiachoz kötődött, és a tünetek alapján a SARS („Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma”) légzőszervi betegséghez hasonló fertőzésre lehetett gyanakodni.

Tudni kell, hogy a központunkban van egy állandó megfigyelő szolgálat, minden nap folyamatosan figyelik a járványveszélyekkel kapcsolatos nemzetközi híreket, a WHO, az egyes államok járványügyi honlapjait, szakportálok, közösségi médiás és egyéb kapcsolatos forrásokat. Így akadt fenn a szűrőn ez az információ.

Azonnal sejtették, hogy ez valami egészen új helyzet, más jellegű fenyegetés?

Tajvan egy nagyon keserű tapasztalatot szerzett a SARS-fertőzés idején, ez alapján tehát

nálunk ez a hír azonnal felkapcsolta a vörös lámpát.

A poszt hitelessége persze nem volt bizonyított, mégis alapvető fontosságúnak érzékeltük, így azonnal megerősítést kértünk a kínai hatóságoktól és a WHO-tól. Elküldtünk egy-egy mailt a világszervezet járványügyi osztályára, illetve a kínai járványügyi hatósághoz hivatalos információt kérve a vuhani esetről.

Milyen válaszokat kaptak? Különösen a kínai hatóságoktól, hiszen ők akkor már többet tudtak erről, mint bárki más a világon.

A WHO szakhatósága nem tudott az esetről, és levelünket továbbította saját vizsgálati osztályára. Kína pedig csupán egy általánosságokat tartalmazó sajtóközleményt küldött vissza, amelyben azt írták, hogy a vuhani egészségügyi hatóságok egyelőre nem tudták beazonosítani a vírustörzset, de a fertőzés emberről emberre nem terjed.

Mi azonban egyből arra gyanakodtunk, hogy ez bizony emberek között terjedő vírustípus lehet.

A hagyományos kommunikációs csatornákon azonban ennél többet nem tudtunk meg.

Lo Ji-Csün, a tajvani Járványügyi Központ (CDC) főigazgató-helyettese

 

Hogyan tudtak mégis megbizonyosodni arról, hogy egy veszélyes új vírus ütötte fel a fejét?

Mivel a következő napokban sem kaptunk lényegi tájékoztatást a lehetséges járványveszélyről a vuhani szervektől, Tajvan úgy döntött, hogy két orvosszakértőt küld a kínai régióba. Ők 2020. január 12. és 15. között helyi egészségügyi szakemberekkel találkoztak, és egy esetben

tudomást szereztek egy olyan fertőzésről, amely egy családban rokonok között történt.

Január 16-án a tajvani Járványügyi Központ sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az új vírus emberre veszélyes és emberről emberre terjed. Ekkor már nyilvánosságra került az első thaiföldi megbetegedés is, a fertőzött nem járt a vuhani piacon, így ekkor már bizonyos volt, hogy járványveszély állt be.

Előbb említette, hogy Tajvannak van egy szomorú tapasztalata a 2003-as SARS-fertőzés idejéről. Mi volt az?

A SARS (első elnevezése alapján: atípusos tüdőgyulladás) 2002 novemberében jelent meg Kína déli régióiban, a kínai hatóságok azonban egészen 2003 februárjáig nem értesítették a WHO-t a járványról. Tajvan márciusban észlelte az első megbetegedéseket saját lakosai körében, és bár az első hullámot sikerült megfékeznie, a második hullám a felkészületlen egészségügyi rendszert padlóra küldte, májusban 346 fertőzöttből 37 beteg elhunyt, illetve további 11 egészségügyi dolgozó életét sem tudták megmenteni. Ez a tapasztalat vezetett oda, hogy már

2003 után azonnal elkezdődött a járványügyi megelőző rendszer átalakítása.

Tajvan tehát 18 év alatt átalakította a járványmegelőzés infrastruktúráját. Hogyan?

A 2003-as járványt csak egy átfogó országos karanténnal sikerült megállítani, fájdalmas volt. Ezt nem szabadott még egyszer ugyanilyen felkészületlenül megismételni, volt egy erős társadalmi-politikai akarat tehát az egészségügyi, finanszírozási rendszer átalakítására. Ezek elemei dióhéjban: gyors és korai járványügyi „hírszerzés”, gyors és centralizált járványügyi értesítési rendszer, felkészült egészségügyi ellátási hálózat és pontos, rendszeres lakossági tájékoztatás.

A következőképpen alakítottuk át az egészségügyi rendszerünket: minden kórházban kötelező lett alkalmazni fertőzésügyi szakembert, ki kellett alakítani elkülönítésre alkalmas körleteket, illetve járványügyi protokollt. A vészhelyzetben átállításra kerülő kapacitások és tevékenységek pluszköltségeit a kormány megtéríti minden kórháznak. A hat régió mind a 22 járásának van egy nagy központi kórháza, a több mint száz kisebb kórház ezek alárendeltségében működik. Az elsődleges kezelés koronavírus-fertőzéses esetekben is ezekben történik. A pandémia

a logisztikai szervezettség miatt az általános egészségügyi ellátórendszer működésében nem okozott fennakadást.

2016-ban a WHO-sztenderdek alapján a Johns Hopkins University egészségügyi testülete „átvilágította” a tajvani rendszert, és azt állapította meg, hogy elsőosztályú megelőzési-kezelési struktúra épült ki nálunk mindenfajta járvány visszaszorítására. A madárinfluenza, az ebola, a  MERS vagy a Zika esetében jól vizsgázott ez az elhárító rendszer.

Sárkányhajó-verseny Tajpejben 2020. június 25-én – a járvány egész ideje alatt, egészen mostanáig, ismeretlenek voltak Tajvanon a világ más részein hatályos korlátozások

 

Miután 2020 legelején tudományos bizonyítékaik lettek arról, hogy járványveszély van, milyen azonnali intézkedéseket hoztak a tajvani hatóságok?

Azonnal, már az újév első napjától elrendelték a Vuhan és Tajvan közötti légi forgalom minden járatánál a járványügyi ellenőrzést. 2020. január 21-én

egy ilyen ellenőrzés során regisztráltuk az első behozott COVID-19-es fertőzést.

A tajvani kormány ezt követően elrendelte a határátlépéskor történő kötelező karantént.

Milyen járványügyi korlátozások, kormányzati intézkedések követték az első gyors lépéseket a járvány terjedésének megakadályozására?

Ahogy említettem, a SARS-járvány óta tisztában voltunk azzal, hogy egy gyors értesítési rendszerre van szükség. Ahogy a járványveszély megjelent, január 20-án az egészségügyi rendszer irányítását átvette a Központi Járványügyi Parancsnokság (CECC), amely az egészségügyi miniszter vezetésével egy tárcák közötti, integrált, és emiatt gyors és hatékony irányítást tesz lehetővé. Mire a WHO január 30-án kihirdette a globális pandémia-veszélyt, addigra Tajvan egy kész stratégia alapján már régen elkezdte a védekezést. A védőmaszkok gyártása azonnal megindult: mielőtt a lakosság megkezdhette volna a pánikszerű felvásárlást, már elegendő maszk volt a piacon.

A határvédelmi rendszer szinte azonnal kiépült, és hatékonyan zárt.

Elrendelték a külföldről be-, illetve hazautazók és a már megfertőződöttek közvetlen családtagjainak kötelező 14 napos házi karanténját, ellátásukra pedig már előre felálltak a szolgáltató egységek: ételkiszállítás, hulladékelszállítás, pszichológiai tanácsadás.

Hogyan történt a tajvani lakosság hivatalos tájékoztatása a korlátozó intézkedésekről, a járványügyi intézkedések változásairól?

Ahogy január 20-tól megkezdte működését a CECC, szinte azonnal bevezette a napi sajtótájékoztatók tartását. Ezeken az élő közvetítéseken a szakemberek elmagyarázták az aktuális intézkedéseket, tájékoztatást adtak a járványhelyzet alakulásáról, cáfolták az álhíreket. Felmérések szerint a központi irányítást nagy fokú társadalmi bizalom övezi, az általuk adott tájékoztatás pontosnak és szakszerűnek bizonyult. Az érem másik oldal, hogy 2020 februárjában törvényt hoztak a járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztés kemény szankcionálásáról is.

A tajvani járványkezelés hatékonysága valóban példa nélküli: márciusig összesen tíz halálos áldozata volt a pandémiának a szigetországban. Mi a szisztéma működésének a titka?

A tajvani járványvédelmi rendszer sikere négy tényezőn alapszik: gyors intézkedések, korai beavatkozás, bátor fellépés és átláthatóság. Van egy közmegegyezés, hogy mit kell tenni, és van hozzá technológiánk. Ennek az elemei: központi irányítás; szigorú határellenőrzés; a védekező eszközök (maszkok, lélegeztető gépek, ...stb.) gyártása és elosztása; a kontaktszemélyek gyors feltérképezése, az elkülönítő intézkedések gyors bevezetése; hatékony IT-háttér (elektronikus tájékoztató és szolgáltató rendszerek); napi pontos hivatalos tájékoztatás a lakosság számára; gyors és hatékony tesztelés.

Március végéig az egész járvány során így összesen csak 978 fertőzöttet és tíz halálesetet regisztráltunk az országban,

és az élet a normális kerékvágásban haladt a járvány kirobbanása után is egészén máig. 2020 áprilisa és decembere között 253 napon át egyetlen új fertőzött sem volt Tajvanon.

Újszerűnek hat a felsorolásból az IT-háttér, egészen konkrétan az úgynevezett „digitális kerítés” nevű elektronikus rendszer, amely a karanténszabályok betartását ellenőrzi. Hogyan működik ez?

Igen, ez egy technológiai újítás, amelynek a lényege az, hogy digitálisan nyomon követhető a karantén-köteles személy mozgása. A fertőzött mobiltelefonos szignáljai alapján az egészségügyi hatóságok és a rendőrség látja, hogy a karanténszabályokat a kötelezett betartja-e.

 

Katona fertőtlenít egy koronavírus-tesztközpontból kilépő nőt Tajpejben május 19-én (REUTERS/Ann Wang)

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. május 21. 18:23
Nincs ott libernyák?
hátakkor
2021. május 21. 16:59
Tajvan és Szingapúr épp most esik el. Repzis hurcibálások :(
shittingbull
2021. május 21. 15:47
cutcopy
2021. május 21. 15:20
"Mi Tajvan titka, hogy eddig legyőzte a koronavírust?" Ugyanaz mint Kínáé, és Tajvan Kína..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!