Elárulta a fideszes politikus az érte aggódóknak, miért fogyott le ilyen drasztikusan
Látványosak az eredmények.
A kutatók remélik, hogy az étcsokoládéban található összetevőket használhatják majd például az időskori izomvesztés kezelésére – írja a Journal of Physiology.
„Ha kis adagokat eszünk az étcsokoládéból, rendszeres edzéssel kombinálva, teljesítményünk 50 százalékkal megnő” – írja a napidoktor.hu. Mint fogalmaznak: a magyarázat az lehet, hogy az étcsokoládéban olyan flavonoid, epikatekin található, amely szerepet játszik az izomnövelésben, hasonlóan ahhoz, ahogyan például egy joggingolás.
Egereken végzett kísérletek és tapasztalatok
Amerikai kutatók egereken végzett kísérletei azt mutatták, hogy ez a vegyület a szervezetüket több mitokondrium termelésére késztette (ez egy kettős membránszerkezetű sejtszervecske, az energia előállításában és annak elraktározásában játszik szerepet).
A tanulmányban a középkorúnak számító egereket három csoportba osztották. Dr. Moh Malek, a Detroiti Wayne Állami Egyetem munkatársa elmondta: az aerobik gyakorlatok, a futás, a kerékpározás mind növelik a mitokondriumok számát az izomsejtekben. Egyiknek napi kétszer kakaóból származó epikatekint adtak 15 napig. A másiknak epikatekint, emellett 30 percet gyakoroltak a mókuskeréken minden nap. A harmadik csoport a mozgást gyakorolta, de nem kapott más egyebet.
A kutatók reményei
Az epikatekin hasonló hatással bír a tanulmány eredménye szerint. Remélik, hogy az emberek esetében megfigyelhető ugyanez, és ennek köszönhetően az étcsokoládéban található összetevőket használhatják majd például az időskori izomvesztés kezelésére – írja a Journal of Physiology.
Nyitóképünk csupán illusztráció. A képen csokoládé halad a futószalagon az édességeket gyártó Stühmer Kft. újonnan átadott telephelyén Makláron 2014. július 2-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd