Elítélte a G7 Kína politikáit

2021. május 06. 15:27

Több nyugati nagyhatalom és az EU elítélte Kína több politikáját, többek között az ujgurukkal szembeni, valamint Hongkonggal kapcsolatos cselekményeiket.

2021. május 06. 15:27

Elítélő nyilatkozatot adott ki az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Japán, Franciaország, Németország és Olaszország Kína egyes politikáival szemben. A nyilatkozatot a londoni G7-találkozóhoz kapcsolódva adták ki.

Az aláíró hatalmak kifejezték aggodalmaikat a kínai tengereken zajló folyamatokat miatt, hangsúlyozták a béke és stabilitás fontosságát a Tajvani-szorosban. A G7 egyúttal kiállt a nemzetközi, szabályalapú rend mellett.

Az aláírók emellett felemelték a szavukat Kína ujgurokkal szembeni bánásmódja ellen, valamint a Hongkong demokratikus rendszerét érő támadásokkal szemben.

Az EUobserver arról számol be, hogy szerda folyamán az EU-tagállamok nagykövetei találkozót tartottak Brüsszelben, ahol közös álláspontot kívántak megfogalmazni Kína ügyében, többek között a hongkongi helyzetet kritizálva. A portál egy forrása szerint Magyarország nem támogatta a Hongkonggal kapcsolatos kemény kritikát, ezért nem jött létre konszenzus.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
III. Öreg Banya
2021. május 06. 17:41
A jövő Kínáé, ezzel vitatkozni ostobaság. A Nyugat meg megy a retkes bús picsába.
III. Öreg Banya
2021. május 06. 17:26
Na, megjöttek auz EU-csicska libernyák köcsögök...
Onurisz
2021. május 06. 17:09
Gyalázat, hogy a muzulmán ujgurokért verik magukat, a világ legbékésebb és legspirituálisabb népének a kifosztását és meggyalázását viszont kereskedelmi haszonért cserébe tudomásul vették.
Takita
2021. május 06. 16:54
Kicsit zavaros ez a cikk. POntosítva: 1. A G7- a világ vezető gazdasági hatalmai egy csoportjának vezetői szintű informatív ülése. A legközelebbi találkozó júniusban lesz az UK-ban. Ide várják Biden elnököt is. Tagjai: USA UK, Németország, Japán, Kanada, Franciaország, és Olaszország. 1977 évtől részt vesz az Európai Unió is. 1988-ban tagja lett Oroszország is -így G8. 2. Kina nem tagja, viszont az elmúlt évtizedekben a világ egyik vezető gazdasági hatalma lett. Volt már olyan űlés, ahova Braziliát és Indiát is meghívták 3. A G7-ek közös nyilatkozatával párhuzamosan jött létre az EU-s nagykövetek találkozója. Azt, hogy mindkét eseményen a Kina elitélése volt a téma, jelzi az USA mozgosítani akarja a világot Kína ellen. ez lesz az elkövetkező idószak egyik fő témája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!