Kína-ellenes felhangot kaptak a mianmari tüntetések

2021. április 07. 17:26

Felrobbant egy kínai tulajdonú gyár Rangunban, a tüntetők kínai zászlót is égettek.

2021. április 07. 17:26
null

A mianmari biztonsági erők lövéseket adtak le a katonai rezsim ellen tüntető tömegre szerdán, újabb legkevesebb tizenhárom tüntető meghalt és többen megsebesültek – közölte a helyi média. Eközben több kisebb robbanás rázta meg az ország legnépesebb városát, Rangunt, lángba borult egy kínai tulajdonban lévő gyár.    

A junta szerint a polgári engedetlenségi mozgalom tönkreteszi az országot.    

A hadsereg február 1-jén vette át a hatalmat Mianmarban. Az országban azóta rendszeresek a puccsellenes tüntetések, amelyeket a hadsereg könyörtelenül vérbe fojt. Az elmúlt hetekben 581 tiltakozót gyilkoltak meg a Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) szerint. Az őrizetbe vettek száma megközelítette a 3500-at, túlnyomó többségük továbbra is börtönben van.    

A biztonsági erők szerdán a tüntetők közé lőttek az északnyugati Kalében.

Lapértesülések szerint tizenegyen vesztették életüket, többen megsebesültek, sokakat őrizetbe vettek. Néhány helyi házilag készített vadászpuskákkal vette fel a harcot. Kale lakosságának több mint fele a csin etnikai kisebbség tagja.    

A hadsereg március 28-án meg akarta támadni a várost, valamint a közeli falvakat, de heves ellenállásba ütközött.

A következő napok összecsapásaiban a biztonsági erők több tagja is életét vesztette.    

Szerdán további két tiltakozóval végeztek a Rangunhoz közeli Bagóban.    

Legalább hét kisebb robbanás rázta meg Rangunt kormányzati épületek, egy katonai kórház és egy bevásárlóközpont közelében – mondták helyiek. A ranguni amerikai diplomáciai képviselet úgy tudja, hogy házilag készített hanggránátok vagy tűzijátékok okozhatták a zajt. Az incidensnek nincsenek áldozatai.    

A tűzoltóság közölte, hogy tűz ütött ki egy kínai tulajdonban lévő ranguni ruhagyárban.

Áldozatokról nem érkezett hír, s a kár pontos mértékét még nem tudni.    

Szintén Rangunban aktivisták felgyújtottak egy kínai zászlót, az erről készült képeket a Facebookon is közzétették.    

Kína támogatja a katonai juntát. Az előző hónapban 32 kínai érdekeltségű ranguni üzemben gyújtogattak. A katonai kormányzatot vezető Min Aung Hlaing szerdán közölte: a polgári engedetlenségi mozgalom miatt kórházak, iskolák, hivatalok és gyárak működése lehetetlenült el. Megjegyezte továbbá, hogy a mozgalom szerinte tönkreteszi az országot.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
123321
2021. április 08. 09:12
nahát... na ez hogy történhetett? :O
zara
2021. április 07. 18:12
'Néhány helyi házilag készített vadászpuskákkal vette fel a harcot' 'A hadsereg március 28-án meg akarta támadni a várost, valamint a közeli falvakat, de heves ellenállásba ütközött.' bullshit...egy hadsereg nem tud bevenni egy 'Néhány helyi házilag készített vadászpuská'val védekezőt...inkább nem akartak vérrengzést... gyárak felgyújtása meg nagyon okos... cia manipuláció szaga van az egésznek...
civis72
2021. április 07. 17:51
Hmmm...CIA szagú az elejétől fogva
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!