Elhunyt Michael Collins, a harmadik holdutazó

2021. április 28. 19:54

Életének 91. évében rákban meghalt Michael Collins amerikai asztronauta, az Apollo-11 legénységének tagja – közölte családja szerdán.

2021. április 28. 19:54
null

Az elfeledett űrhajósként emlegetett Collins 1969-ben, a Hold meghódítása során az égitest felszínére le nem szálló parancsnoki modul pilótája volt, és Hold körüli pályán körözve várta, hogy társai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin befejezzék történelmi felderítő útjukat az égitesten. Nevét egy 2,4 kilométeres kráter őrzi a Holdon, illetve egy, az égitestről visszahozott, a Földön addig ismeretlen ásvány, az armalcolit.

Apollo-11 – a dokumentumfilm

Michael Collins 1930. október 31-én született Rómában James Lawton Collins és Virginia Stewart negyedik gyermekeként. Édesapja az Egyesült Államok katonai attaséja volt 1928 és 1932 között Olaszországban. Két nővére volt, Virginia és Agnes, valamint egy bátyja, ifjabb James Lawton Collins.

Diákévei során a West Pointra jelentkezett, a katonai akadémiát 1952-ben végezte el. Innen a légierőhöz igazolt, a hatvanas évektől berepülő pilótaként is dolgozott. 1962-től már űrkutatási és űrrepülési képzésekre járt, majd bekerült előbb a Gemini-, aztán az Apollo-programba.

Michael Collins először a Gemini–10 küldetéssel járt az űrben 1966-ban, majd pedig bekerült a Holdra szállást tervező Apollo–11 csapatába, Neil Armstrong és Buzz Aldrin mellé. Mint parancsnoki egység pilóta, az ő feladatai jelentősen eltértek két társától. 

Az Apollo–11 1969. július 16-án szállt fel, három napnyi utazás értek a Holdhoz. Armstrong és Aldrin átmásztak a holdkompba, majd leszálltak a Hold felszínére. Collins addig a parancsnoki modulban keringett az égitest körül. Mind a Holdra szállás, mind a visszatérés jól alakult, Collins és Armstrongék hiba nélkül össze tudtak csatlakozni, hogy aztán elinduljon a háromnapos utazás hazafelé.

Visszatérése után már nem vállalt több űrutazást. A holdraszállás után Nixon elnöksége alatt ő volt az USA külügyminisztériumának szóvivője, majd a Nemzeti Légügyi és Űrmúzeum igazgatója.

A nyolcvanas évektől üzletemberként tevékenykedett, elébb ellvállalta az LTV Aerospace repülőgyár alelnöki pozícióját, ezt követően megalapította saját repülőgépiapari konzultációs cégét a Michael Collins Associates-t, amelyben független tanácsadóként működött a repülőgépipar szereplői számára.

Aldrin, Collins és Armstrong időskori találkozója

Élete utolsó éveiben ars poeticája úgy szólt, hogy a dolga az, hogy „aggódjak a tőzsde miatt és találjak egy üveg igazán jó cabernet-t tíz dollár alatt”. Az angol Jethro Tull együttes 1970-ben kiadott egy dalt „Michael Collinsnak, Jeffrey-nek és Nekem” címmel, melyben az énekes érzéseit hasonlítják össze azé az űrhajóséval, akit a többiek hátrahagytak, amíg ők a Hold felszínén járkálnak.

Idős éveiben Floridában és Észak-Karolinában élt: 90 éves korában rákbetegség vitte el az űrhajózás hősét.

Fotó: Wikipedia

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2021. április 29. 09:30
Remélem, a hazájuk egyszer újra méltó lesz hozzájuk! Nyugodjon békében!
states
2021. április 29. 09:06
Hova lett ez az Amerika? Egy vén kimustrált faszkalap az elnöke, aki nem hogy a holdig nem lát el, de egy lépcső tetejéig sem.
Zsíros Teri önkormányzati gépelő
2021. április 29. 08:35
Olvassátok el a könyvét, nagyon jó.
még fokozza
2021. április 29. 08:27
Biztos, hogy a másik kettő leszállt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!