Nobel-békedíj: Alekszej Navalnij, Donald Trump és a BLM is a jelöltek közt

2021. március 01. 18:07

Több mint háromszáz magánszemélyt és szervezetet jelöltek idén a Nobel-békedíjra, ami tükrözi a világszerte tapasztalható súlyos emberi jogi problémák magas számát – közölte a kitüntetés odaítéléséről határozó norvég Nobel-bizottság titkára hétfőn.

2021. március 01. 18:07
null
A tájékoztatás szerint 234 magánszemélyt és 95 szervezetet jelöltek.    

„Ez a valaha regisztrált harmadik legmagasabb szám” – mondta Olav Njoelstad a Reuters hírügynökségnek, hozzátéve, hogy az eddigi rekordot a 2016-os év jelenti, akkor 376 jelölés érkezett.    

„Azt tükrözi, hogy nagy a nemzetközi érdeklődés a Nobel-békedíj iránt, ahogy valószínűleg a rendezetlen konfliktusok, háborúk és emberi jogi problémák magas számát is” – fogalmazott.    

A Nobel-bizottság nem hozhatja nyilvánosságra a jelöltek nevét, kizárólag azok, akik felterjesztették őket, például parlamenti képviselők vagy korábbi díjazottak.    

Biztosan az idei jelöltek között van már Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a koronavírus elleni vakcinák igazságos globális elosztását szolgáló COVAX program, ahogyan felterjesztették a Riporterek Határok Nélkül, illetve a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű jogvédő szervezetet, Donald Trump volt amerikai elnököt és vejét, Jared Kushnert, továbbá a fehérorosz ellenzék egyes tagjait és Greta Thunberg svéd klímaaktivistát is.    

Az öttagú bizottság pénteken ül össze először, tagjai nagyjából havonta egyszer fognak tanácskozni a győztes októberi bejelentéséig. A díj 10 millió svéd koronával (335 millió forinttal) és egy aranyéremmel jár, amelyet december 10-én, a kitüntetést megalapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adnak át.

(MTI)

Fotó: AP, Fernando Vergara

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. március 04. 09:52
fel vagyok háborodva! (jókisbalhé) az LMBTQ nincs közöttük!
zakar zoltán béla
2021. március 02. 09:21
Biden Gergényi.............................Tordi..............Sz Timlsoara......................Obama újra.....Lenin................
Syr Wullam
2021. március 02. 06:28
Aztán legyen ám deviáns bőven a zsűriben, mert anélkül semmit nem ér az egész! Navalnij egyébként biztosan nem fogja megkapni: https://www.bbc.com/news/world-europe-56181084
az ember
2021. március 01. 22:26
Az összes díjazott közül egyedül Albert Schweitzert tisztelem. Az Európai Unió 2012-ben kapta meg a Béke Nobel díjat, az emberi jogok előmozdításáért. Ajánlom a t. döntéshozók figyelmébe az eddig méltatlanul mellőzött Radovan Karadzsicsot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!