A szlovák külügy berendelte a pozsonyi magyar nagykövetet

2021. március 04. 17:10

Szijjártó Péter szerint a szlovákoknak nem kellene attól félniük, hogy a Szlovákiában élő magyarok magyar állampolgárságot kapnak.

2021. március 04. 17:10
null

Kisebb diplomáciai adok-kapok alakult ki Szlovákia és Magyarország között, ennek eredményeként ma berendelték a szlovák külügybe a pozsonyi magyar nagykövetet. Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár szerint az állampolgársági törvény kormány által elfogadott módosítása körül feleslegesen szítják a nemzetiségi feszültséget, és szerinte a problémát az jelentheti, ha egy másik állam osztogatja az állampolgárságot. Klus továbbra is fenntartja, hogy a Szlovákiában élő magyaroknak adott magyar állampolgárság problémát jelent, számol be az Ma7.sk.

Klus a TA3 hírtelevízió politikai vitaműsorában beszélt arról, azért nem akarták megengedni, hogy a Szlovákia területén élő polgárok, így a szlovákiai magyarok érzelmi vagy kulturális kötődés alapján felvehessék egy másik ország állampolgárságát, mert az olyan problémákat okozna, mint Kelet-Ukrajnában, Dél-Oszétiában és Abháziában.

A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter (Fidesz) a szerdai szlovákiai látogatása során sajnálatosnak nevezte, hogy a szlovák kormány nem teszi lehetővé, hogy az ott élő magyarok felvegyék a magyar állampolgárságot. „A szlovákoknak nem kellene félniük ettől a jogintézménytől, amely Európa-szerte létezik” – jelentette ki.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kakukk_madar
2021. március 05. 07:28
89-ben kellett volna allampolgarsagot adni a hataron tuliaknak. Szepen csendben nem nagydobra verni. Ezt kivanta volna a nemzeti erdek. Nem mertek meglepni. Egyebkent a nemzettudaton meg sokat kell dolgozni, hogy a kornyezo orszagokat beerjuk.
NTLLK
2021. március 04. 21:51
Ahhoz képest, hogy a szlovák góré viccből odaígérte a Kárpátalját az oroszoknak a vakcínáért. Persze szigorúan vicc volt!
anna bolena
2021. március 04. 21:47
"Minden, ami náluk történelem és kultúra, az a magyar történelem és kultúra része. Ezért rettegnek."Tévedés, minden kizárólag a szlovák történelem és kultúra része. Az iskolában ilyeneket tanulnak: Szlovákia az őskorban, Szlovákia a középkorban, Szlovákia az újkorban, stb. Mindenki szlovák volt, aki valaha is a mai Szlovákia területén élt, Szent Istvánt Hont és Poznan szlovák lovagok övezték fel, Csák Máté szlovák hős volt, szlovákok voltak a nagy törökverők, szlovák szavakat vettek át a csak makogni tudó ősmagyarok, szlovák volt Liszt Ferenc stb. Ezt oly sikerrel nyomták, h ma már csak ezt hiszik el és lenézik a magyarokat, akiknek tképpen nincs is kultúrájuk, még a legnagyobb költőjük is szlovák volt.
Fenrir
2021. március 04. 20:52
Úgy tudtam berendelni akkor szokás valakit, mikor a másik állam valami sértőt tesz, és ezért gyakorlatilag kukoricára térdepeltetik az állam követét. De hogy lehet sértés az, hogy "ne féljetek"? Vagy Szlovákiában a rettegés a nemzeti identitás része?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!