A szlovák külügy berendelte a pozsonyi magyar nagykövetet

2021. március 04. 17:10

Szijjártó Péter szerint a szlovákoknak nem kellene attól félniük, hogy a Szlovákiában élő magyarok magyar állampolgárságot kapnak.

2021. március 04. 17:10
null

Kisebb diplomáciai adok-kapok alakult ki Szlovákia és Magyarország között, ennek eredményeként ma berendelték a szlovák külügybe a pozsonyi magyar nagykövetet. Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár szerint az állampolgársági törvény kormány által elfogadott módosítása körül feleslegesen szítják a nemzetiségi feszültséget, és szerinte a problémát az jelentheti, ha egy másik állam osztogatja az állampolgárságot. Klus továbbra is fenntartja, hogy a Szlovákiában élő magyaroknak adott magyar állampolgárság problémát jelent, számol be az Ma7.sk.

Klus a TA3 hírtelevízió politikai vitaműsorában beszélt arról, azért nem akarták megengedni, hogy a Szlovákia területén élő polgárok, így a szlovákiai magyarok érzelmi vagy kulturális kötődés alapján felvehessék egy másik ország állampolgárságát, mert az olyan problémákat okozna, mint Kelet-Ukrajnában, Dél-Oszétiában és Abháziában.

A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter (Fidesz) a szerdai szlovákiai látogatása során sajnálatosnak nevezte, hogy a szlovák kormány nem teszi lehetővé, hogy az ott élő magyarok felvegyék a magyar állampolgárságot. „A szlovákoknak nem kellene félniük ettől a jogintézménytől, amely Európa-szerte létezik” – jelentette ki.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik