Meghalt Ceaușescu „sírásója”

2021. február 16. 12:00

Kilencvenkét éves korábban meghalt az Egyesült Államokban Ion Mihai Pacepa, a román kommunista külföldi hírszerzés (DIE) egykori helyettes vezetője.

2021. február 16. 12:00
null

Koronavírus-fertőzés következtében meghalt Ion Mihai Pacepa, egykori román hírszerző tiszt, volt altábornagy – írja a Maszol. Pacepa 1978 júliusában disszidált az Egyesült Államokba. Romániából történő távozása után számos könyvet és újságcikket írt a kommunista titkosszolgálatok belső működési mechanizmusairól. Legismertebb műve az 1987-ben megjelent Vörös horizontok (Red horizons). A könyv a Ceaușescu-házaspárról és a román totalitarizmus működéséről szól. 

Disszidálásának idején Pacepa egyidejűleg volt Nicolae Ceaușescu tanácsadója, hírszerzésének vezetője, valamint államtitkár a belügyminisztériumban. Azután disszidált, hogy az Amerikai Egyesült Államokban Jimmy Carter elnöktől politikai menedékjogot kapott. Távozása után Romániában halálta ítélték nemzetárulásért, Nicolae Ceaușescu egymillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. 

Ion Mihai Pacepa az amerikai CIA-vel közösen dolgozott számos, a volt keleti blokk ellen irányuló titkosszolgálati műveleten.

Nyitókép: Rompres / AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hini
2021. február 16. 19:46
olvastam a könyvet,alig bírtam letenni olyan érdekes volt!
Krupp Skya
2021. február 16. 19:33
Hová megy a román kommunista titkos szolgálat altábornagya? Az USÁ-ba.:))))))))))
Armageddon
2021. február 16. 16:55
Szokatlanul szép kort ért meg.
flesh ripper
2021. február 16. 16:23
Ha nem lép le időben, őt lépték volna le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!