Én biztos nem tiltanám be a keresztelést

2021. február 05. 21:31

A Don-kanyarban elesettek szerintem sem hősök voltak, hanem áldozatok.

2021. február 05. 21:31
Konok Péter

„Én biztos nem tiltanám be a keresztelést. Egyrészt, mivel szinte semmit sem szeretnék betiltani (talán csak a betiltásokat), és nem gondolom, hogy a társadalom számos problémájára a betiltás lenne a megfelelő válasz (jogállamban, ugye, ott vannak a törvények, ami egy kicsit mégis más kategória). Másrészt, mivel sok jelentősége nincs, bár kétségtelen, hogy ha az embert utóbb zavarni kezdi megkereszteltsége, nemigen tehet semmit. Én papíron például örökre katolikus maradok, hiába vagyok ateista, és hiába van igen rossz véleményem a katolikus egyházról – legfeljebb áttérhetnék egy másik felekezetbe, vagy talán kiátkoztathatnám magam.

A csecsemők megkeresztelése persze felvet bizonyos teológiai, alkotmány- és emberjogi és egyéb kérdéseket, és ezeket a kérdéseket feltenni messze nem »keresztényellenesség«, amit az is bizonyít, hogy a koraújkori anabaptistáktól máig rengeteg keresztény irányzat, egyház, szekta, mifene érvénytelennek tekinti a csecsemők megkeresztelését, és helyette a felnőttek tudatos döntésében, önkéntes és hitből, nem helyzetből fakadó megkeresztelkedésében, bemerítkezésében hisz. Nem hinném, hogy ezek az irányzatok kevésbé lennének ettől keresztények, sőt: az Újszövetség szerint Keresztelő Szent János sem azonmód a betlehemi jászolban keresztelte meg Jézust (oké, akkor még ő is csak féléves volt), hanem jóval utóbb, a Jordán vizében, ahol csupa felnőtteket keresztelt. Szent Iréneusz püspök (kb. i. sz. 150) előtt senki nem is említi a gyermekek megkeresztelését, és csupán a XVI. század közepén, a tridenti zsinaton tették kötelezővé és kizárólagossá.

A Don-kanyarban elesettek szerintem sem hősök voltak, hanem áldozatok. Ezzel – a visszaemlékezések, levelek, naplók garmadája szerint – természetesen ők maguk is tisztában voltak. Egy rothadt, aljas, fasiszta rendszer áldozatai voltak (és persze a rothadt, aljas rendszerek előszeretettel nevezik »hősöknek« azokat az áldozatokat, akiket ők hajtanak a vágóhídra, és a rothadt, aljas rendszerek vezetői minden alkalmat megragadnak, hogy szép beszédeikben hősöknek titulálva őket meggyalázzák az emléküket).

És én is remélem, hogy Varga Judit asszonyságot, valamint a NER számos köz- és magánbűnözőjét egyszer bíróság elé állítják, és a bíróság tetteiket mérlegelve komoly büntetéseket fog rájuk kiszabni. Ilyen optimista csávó vagyok.

Ezek, mondhatni, a magánvéleményeim, nem rejtem véka alá őket. Miért is tenném?

Még szerencse, hogy nem dolgozom környezetvédelmi szakértőként (vagy bármely más területen) a Karácsony Gergely-vezette »ellenzéki«, »demokratikus« Városházának. Most demokratikusan úgy rúgnának ki a véleményeim miatt, hogy a lábam sem érné a földet”.

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemmondom
2021. február 07. 16:00
Mert kerülöd. Kövért nevesíted, kommunistázod, de gyáva módon név nélkül hagyod a csalót. Ez így nem fair.
Porkoláb Zsuzsa
2021. február 07. 00:37
Ő nem rossz, de buta és lusta szeretni e hazát. Nem megy rossz irányba de inkább hátrafelé, mintsem előre, na ezt nem szereti ő meghallani, de mondani kell, még hátha visszatérsz Péter! Kit így szeretek, ahogy vagy.
Korrupt Kornél
2021. február 06. 20:37
téged nem is kérdez senki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Burmin
2021. február 06. 20:35
Még Kádár Jánost is kikereszteltették Konok ! https://croatiapepita.blog.hu/2013/12/06/egyhazelhagyo_segedszoftver
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!