Lehet-e egyszerre magyarnak és szlováknak lenni?

2020. december 30. 10:26

Itt egy videó a hamarosan következő szlovákiai népszámlálásról.

2020. december 30. 10:26
null

A 2021-es szlovákiai népszámlálás újdonsága, hogy az egyetlen nemzetiség megjelölése helyett mostantól két kötődés regisztrálására is lehetőség lesz, mégpedig oly módon, hogy rangsorolhatjuk, melyik nemzetiséget tekintjük elsődlegesnek, és melyiket másodlagosnak.

A videóban elmagyarázzák, hogy lehet majd két nemzetiséget is jelölni. A felvidék aggasztó társadalmi folyamatai közé tartozik a felgyorsuló asszimiláció, így arról is szó van a videóban, hogy a vegyes családok tagjai is vallhatják magukat magyarnak a mostani népszámlálás alkalmával. 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2021. január 05. 20:58
Lehet kettős identitás, de a magyar-szlovák viszonyban ez nem normális állapotot jelez. Aki magyar, az magyar. Ellenpélda, egy Magyarországon született japán-magyar szülőkkel rendelkezőnél lehet normális kettős identitás, tehát kötődhet a japánhoz is a magyar mellett (vagy a kínaihoz, mint a gyorskorcsolyázók).
mustarharmas
2020. december 31. 14:57
A magyaroknak csak egy identitása van. Az a magyar. Aki elindult már az asszimiláció útján, az az elején még beikszelhet mást is, de vége szlovák lesz....
mokány
2020. december 31. 12:41
Apám olá, anyám tót, én meg magyar vagyok, mondja a roma.
lististerc
2020. december 31. 12:35
Akkor nyílik ki a bicska a zsebemben, amikor felvidéki magyar újságíró nevezi "szlovmagynak" a saját nemzettársait. (Barak László, paraméter.sk) Emellett a V4-et komcsi szervezetnek, az anyaországot "szomszédnak". (https://parameter.sk/leribancozni-koztarsasagi-elnokot) Az utolsó bekezdés a durva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!