Joe Biden: 100 millió oltás 100 nap alatt Amerikában

2020. december 09. 10:38

Joe Biden megválasztott amerikai elnök 100 millió Covid-oltást tűzött ki célul hivatalának első 100 napja alatt.

2020. december 09. 10:38
null

Joe Biden elmondta, hogy bár első hivatali hónapjai alatt nem fog eltűnni a járvány, de terve megváltoztatja a Covid-19 jelenlegi terjedését. Kevés részletet árult el azonban az ambiciózus tervről, mely az USA történelmének legnagyobb oltási programja lesz. Várhatóan nem lesz könnyű a 100 millió oltást alig több mint három hónap alatt beadni az Egyesült Államok nagy földrajzi mérete és az új vakcina bevezetésének „logisztikai kihívásai” miatt. 

Joe Biden leendő elnök bemutatta saját „operatív törzsét” is, amely január 20-ától, azaz hivatalba lépésétől számítva felel majd a védekezésért, addig pedig arra szólította fel az amerikaiakat, hogy „viseljék 100 napon át a maszkot”  Az operatív törzs tagja lesz Xavier Becerra, Kalifornia állam legfőbb ügyésze, aki egészségügyi titkárként vesz részt a védekezésben. Joe Biden Rochelle Walenskyt választotta a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (CDC) élére, segítői között pedig ott marad Dr. Anthony Fauci mint a Covid fő orvosi tanácsadója. 

Helen Branswell, az amerikai Stat News globális egészségügyi lap vezető írója szerint „Biden terve potenciálisan reális, amennyiben a gyógyszerkészlet rendelkezésre áll, és Trump sikeresen megkezdi az oltási programot még mandátuma lejárta előtt. Úgy gondolom, hogy az oltóanyag-program korai szakasza igencsak göröngyös lesz az Egyesült Államokban, így mire Biden úr hivatalba lép, ezek a rögök azért némileg már elsimulhatnak"– mondta Helen Branswell a BBC-nek. Dr. Antony Fauci szerint a terv „merész, de kivitelezhető”, egyúttal figyelmeztetett, hogy „az előttünk álló út nem lesz könnyű”.

Összehasonlításképpen: a CDC adatai szerint a hat hónaposnál idősebb amerikaiak 51,8% -át oltották be influenza ellen 2019-2020-ban. Az Egyesült Államok lakossága 316 millió ember, ami azt jelenti, hogy 2019 júliusa és 2020 májusa között körülbelül 158 millió ember kapott influenza oltást. Az Egyesült Királyság kormánya 800 000 ember oltását célozta meg az elkövetkező hetekben, miután a világon elsőként kezdte el a Pfizer-vakcina beadását. Az Egyesült Államok is megrendelt ugyan 100 millió adagot a szerből, de mivel a Trump-adminisztráció a gyár szerint nyáron elmulasztotta lekötni az opciókat, így a szállításra csak júniusban kerülhet sor. 

Ezt a helyzetet feloldandó Donald Trump elnöki rendeletet adott ki, miszerint az amerikaiak elsőbbséget élveznek az amerikai cégek által gyártott vakcinák esetében, viszont kérdéses, hogyan fogják tudni ezt végrehajtani, hisz a cég szerződésben áll már több másik országgal is. Nem csupán a Pfizer vakcinája áll azonban készen: egy másik gyártó, a Moderna ellenszere várhatóan karácsonyra fogja megkapni a végleges engedélyeket. 

A múlt héten Biden úr azt panaszolta, hogy a Trump-adminisztráció nem adott közzé terveket  a „Warp Speed ​​hadművelet”  kapcsán, mely a védekezést irányítja január 20-ig, amíg Donald Trump elnök hivatalában marad. A hadműveletet vezető tudósának, Moncef Slaouinak még találkoznia kell Biden csapatával, és várhatóan ezen a héten ezt meg is fogja tenni. Joe Biden szerint „a gyermekek visszavitele az iskolákba szintén prioritásnak kell lennie” 

A keddi bejelentés kikövezte az utat a Pfizer-BioNTech vakcina amerikai jóváhagyásához és bevezetéséhez. Használatára sürgősségi engedélyt adhat ki ugyanis az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) csütörtökön, ezáltal az ország vezető, fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője, Dr. Anthony Fauci szerint a tömeges oltás a jövő héten meg is kezdődhet.

Szintén kedden Donald Trump elnök részt vett a Covid-19 oltási programjának, a Warp Speed ​​hadműveletnek a Fehér Házban tartott csúcstalálkozóján, és üdvözölte az oltások várható jóváhagyását. Igazgatása alatt, január közepéig akár 24 millió ember oltását is elvégezhetik.

A Johns Hopkins Egyetem kutatásai szerint az Egyesült Államokban ez idáig több mint 15 millió esetet és 285 000 halálesetet regisztráltak, ez mindkettő globális csúcs. Számos államban rekordszámú ember van jelenleg kórházban, amiért egyes szakértők a közelmúltbeli hálaadás ünnepét hibáztatják, melynek során milliók utaztak és ünnepeltek együtt az Államokban.

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. december 09. 12:27
Senki sem kényszeríteheti rá a oltásellenesekre az egészséget. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy hülyén haljon meg.
Esvány
2020. december 09. 11:46
"hivatalának első 100 napja alatt" Abban reménykedik, hogy lesz elnökségének második 100 napja is? :-)))
Megtalálta
2020. december 09. 11:26
Vén hülye.
Anonymtalan
2020. december 09. 11:14
Bidé! Trump már októberben lefoglalt 200 millió oltást és további 400 millióra kért még. Ne ékeskedj az ő tollával!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!