A demokraták Orbánnal támadják Donald Trumpot

2020. október 23. 11:10

Orbán „jó srác” – mondta Trump Robert Menendez New Jersey-i demokrata szenátornak.

2020. október 23. 11:10
null

„Nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor meglátogatta őt a Fehér Házban, Donald Trump elnök a kongresszus egyik legnagyobb kritikusát hívta fel, hogy megvédje döntését, miszerint találkozik az autokratikus magyar vezetővel” kezdi szerdai cikkét a Politco. 

A cikket tegnap a HVG szemlézte. „Amennyiben Trump kihívója, Joe Biden megnyeri az elnökválasztást, Menendez minden bizonnyal a bizottság elnöke lesz, vagyis jelentős befolyása lesz az amerikai külpolitikára. Ezért figyelemreméltó, mennyire súlyos hibaként írja le, hogy Trump – más autoriter vezetők mellett – barátságosan viszonyult Orbánhoz, aki szerinte leépítette a magyar demokráciát, és kiszolgáltatta az oroszoknak nemcsak saját országát, de a NATO-t és az Európai Uniót is”írja a HVG. 

Kiemelik,hogy a jelentésben Vlagyimir Putyin orosz elnök, a szaúdi Mohamed bin Szalman, a török Recep Tayyip Erdogan és az észak-koreai Kim Dzsong Un szerepel azok között, akiket „Trump barátaiként kezelt annak ellenére, hogy elnyomó rendszereket vezetnek. Velük egy lapon, külön fejezetben tárgyalja a magyar helyzetet.”

Orbán „jó srác” – mondta Trump a New Jersey-i szenátornak, Robert Menendeznek, a szenátus külkapcsolati bizottsága Demokrata tagjának 2019. májusában a Bizottság ülését követően. Az elnök megjegyezte azt is, hogy Magyarország rengeteg katonai felszerelést vásárol az Egyesült Államoktól – folytatódik a Politico cikke. A HVG által is említett jelentés  „kissé homályosan – felszólítja a Trump-adminisztrációt „a demokratikus normák és értékek elleni támadások elszámoltatásra” azaz szeretné, ha az Egyesült Államok is számonkérné a „jogállamiságot” az abban megjelölt országok, köztük hazánk esetében.

„Az Egyesült Államok állapota a világon bizonytalan egyensúlyban van” – áll a jelentésben. „Szövetségeseink fáradtak és elidegenedtek tőlünk; saját diplomatáink azért küzdenek, hogy fenntartsák azokat az értékeket, amelyeket évtizedek óta népszerűsítettünk a világ számára.

A Politco kiemeli, hogy a jelentés nagyrészt Menendez és más vezető demokraták, köztük Joe Biden elnökjelölt már többször megfogalmazott álláspontját tükrözi. Szerintük Trump személyében destabilizálja a világot, retorikájával muníciót szolgáltat autokratikus vezetőknek, akik például kedvenc szavajárására hivatkozva „álhírként” tiporják el országaikban a sajtószabadságot. Trump „hallgatólagosan zöld utat adott az egész világon elnyomó támadások számára” – mondja Menendez.

A jelentés ajánlásai között szerepel például az is, hogy a „Kongresszus vegyen részt nagyobb mértékben az amerikai külpolitika feltételeinek meghatározásában” (A Kongresszusban jelenleg a Demokraták alkotnak többséget.) A Politico emlékeztet, hogy Orbán Viktor tavalyi, Fehér Házban tett látogatása előtt a mostani jelentést jegyző Menendez és a republikánus James Risch is aláírt egy Trumpnak címzett nyílt levelét, amelyben aggodalmukat fejezték ki a magyar miniszterelnök politkája miatt. 

(Forrás: Politico, hvg.hu) 

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palika1955
2020. október 24. 22:20
...kiírthatatlan...
alter_ego
2020. október 24. 18:25
Libsi piszkoskodás, ismerjük, a könyökünkön jön ki. Ennyi. Te sem válaszoltál arra a kérdésre, hogy miben állna az ú.n. "diktatúra", mit nem tehet, mondhat egy magyar, mint bárhol Európában mások. Csak a szájtépés megy ezerrel. Apropo: Az EP harmada Soros zsebében van. https://legacy.gscdn.nl/archives/images/soroskooptbrussel.pdf Trump a mélyállam ellen. Balra fent a fán soros, a dögkeselyű: https://pixels.com/featured/drain-the-deep-state-swamp-grrrgraphics-art.html
piscsik
2020. október 24. 12:44
Isten éltesse és segítse Trump elnököt Ha nem nyer, vége a világnak.
atila68
2020. október 24. 10:09
Orbán annyira eljelentéktelenedett, és annyira elszigetelődött, hogy a személyéhez való viszony meghatározó az amerikai elnökválasztás kimenetelét illetően. #balfaszok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!