Politico: Magyarország azzal fenyeget, hogy meggátolja az EU helyreállító alapjának a működését

2020. szeptember 02. 14:23

Budapest a jogállamisági kritériumok véglegesítésétől teszi függővé a beleegyezését – írja a Politico.

2020. szeptember 02. 14:23

A magyar parlament nem támogatja az Európai Unió – koronavírus-járvány miatti – helyreállítási tervét, ha olyan javaslatot terjesztenek elő, amely számára nem megfelelő módon kapcsolja össze a jogállamiság kritériumaival – írja a Politico. Az EU 750 milliárd eurós helyreállítási alapot tervez a világjárvány okozta válságból történő kilábalásra – közölték EP-képviselők. Ehhez a nemzeti parlamentek túlnyomó többségének el kell fogadnia az úgynevezett saját forrásokról szóló határozatot. Ez egy olyan jogi lépés, amely további pénzügyi garanciákat nyújt a tagországok részéről.

De Magyarország azzal fenyeget, hogy megvétózza a megállapodást, ami megakadályozná azt, hogy az alap megkezdhesse a működését, állítják hárman, akik információval rendelkeznek egy csütörtöki találkozón elhangzottakról. Ezen a megbeszélésen – amelyen a 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó költségvetési megállapodás volt a téma – a német uniós elnökség tájékoztatta az európai képviselőket, hogy Magyarország parlamentje addig nem adja beleegyezését, amíg a javasolt jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet nem véglegesítik.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya az uniós pénzek szétosztásának a jogállamiság tiszteletben tartásával való összekapcsolására irányuló terveket igyekszik visszaszorítani, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig annak a veszélyére hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetési szankciókat „homályos koncepciókra alapítva, átláthatatlan eljárások” során akarják életbe léptetni.

(Politico)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2020. szeptember 02. 17:33
Jogos. Definiálják, vagy kuss legyen .
tango47
2020. szeptember 02. 17:03
Az EU vezetőinek fontosabb az hogy revolverezhessék a renitenseket, mint az újjáépítés.
Falfirka
2020. szeptember 02. 16:37
az eu-ban minden állam jogállam!!!!!!!!!!!!! amelyik nem, azt ki kell rúgni a picsába!!!!!!!!!!!!!! ennyi!!!!!!!!!!!!!!
Falfirka
2020. szeptember 02. 16:35
egy tapodtat sem engedni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! eladósítani bennünket 3o évre, vállalni a gazdag államok adósságát, de mi ne kapjunk belőle, csak mert. hát a büdös rothadt anyátok kibaszott bolsevik picsáját!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!