Koronavírus: a fiatalok a szuperterjesztők a szomszédainknál is

2020. augusztus 31. 09:43

Sorra dőlnek a negatív rekordok a Magyarországgal határos országokban is: Ukrajnában megnégyszereződött a napi fertőzésszám a tavaszi adatokhoz képest. Nem csoda, hogy augusztus 28-án le is zárták a határokat. Horvátország is újra berobbant: a vírus leginkább a tengerparti szórakozóhelyeken terjed és a fiatalok a legfőbb terjesztők. Körképünk!

2020. augusztus 31. 09:43
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány második hulláma: csaknem háromszáz embernél mutatták ki a fertőzést vasárnap,

ezzel pedig megdőlt az eddigi rekord,

korábban ugyanis április 10-én regisztrálták a legtöbb beteget, 210 főt.

A kormány szigorú intézkedésről döntött a vírus terjedése miatt: szeptember elsejétől külföldi állampolgárok csak rendkívüli esetben léphetnek be Magyarországra, a magyar állampolgároknak pedig ismét kéthetes karanténra vagy két negatív tesztre lesz szükségük ahhoz, hogy ismét szabadon mozoghassanak.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton, az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportjának szombati reggeli ülésén már „az ajtónkon kopogtató” második hullámról beszélt, hangsúlyozva, hogy „komoly intézkedéseket kell hoznunk, elsősorban a vírus behurcolását kell csökkenteni”, azt is hozzátette, hogy „most még időben vagyunk”. Vasárnap meg is jelent a szigorításokról a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, rögzítik többek között azt is, hogy a teljes belső határon ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést szeptember első napjától. Erről itt tájékozódhat bővebben.

Nézzük, mi a helyzet a környező országokban, hol hogyan küzdenek meg az ismét nagyobb intenzitásra kapcsolt koronavírussal.

Horvátországban a fiatalok a legfőbb terjesztők

Közel kétszáz halott és több mint tízezer eset – így áll a horvátok mérlege. Az országban nem csak megdőlt az újesetszám-rekord, de csaknem négyszer annyi fertőzöttet regisztráltak a horvátoknál a nyár végén, mint a tavaszi első hullámnál. Szerencsére nem követi ezt a tendenciát a napi halálesetek száma: a legtöbb beteg április közepén vesztette életét, akkor 8-an haltak meg a kórban. A nyáron július 25-én volt a legtöbb halálesete, öt fő.

A horvát szakértők szerint

a vírus leginkább a tengerparti szórakozóhelyeken terjed és a fiatalok a legfőbb terjesztők.

Egyelőre csak a következő szigorítások vannak érvényben: az éjszakai szórakozóhelyek és bárok csak éjfélig tarthatnak nyitva, a vendéglátó egységek pedig csak a kerthelyiségeikben vagy teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb ötven, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb húsz ember vehet részt.

Szomszédjukat bírálják a szlovének

Szlovéniában egyelőre valamelyest jobb a helyzet, mint tavasszal, a napi új esetszám akkor a hetvenet is elérte, míg a nyáron mindössze a negyvenet közelítette meg. Az országban az összes fertőzöttek száma megközelíti a 2900-at, 133-an vesztették életüket a vírusban.

A szlovén kormányszóvivő nem kevesebbel bírálta Horvátországot, minthogy a Szlovéniába behurcolt fertőzések többsége Horvátországból származik, a horvát kormány ugyanis nem korlátozta az éjszakai szórakozóhelyek működését. 

Határzárás: Ukrajna még előttünk lépett

Aggodalomra okot adó a koronavírus-helyzet Ukrajnában: eddig összesen 119 074 főnél diagnosztizálták a vírust, több mint 2500 fertőzött halt meg a járványban. Az országban augusztus 21-én regisztrálták a legtöbb beteget, akkor 2481 embernél mutatták ki a fertőzés jelenlétét. Ez egyébként a rekord is, tavasszal az esetszám ezt még meg sem közelítette, akkor április 25-én volt a legmagasabb az esetszám, 578 fő. Az egyre riasztóbb helyzetre reagálva

Ukrajna augusztus 28-án hajnalban le is zárta határait a külföldi állampolgárok előtt

szeptember 28-ig. 

Kevesebb tesztelés és alacsonyabb esetszám Szlovákiában

Ami a koronavírust illeti, Szlovákia jobban áll, mint Magyarország. Míg itthon 5961, addig északi szomszédunknál a vírus megjelenése óta eddig összesen 3876 koronavírusos esetet regisztráltak. Ami a napi esetszámokat illeti, náluk is megdőlt a tavaszi rekord, míg április 16-án 114 új fertőzöttet diagnosztizáltak, addig augusztus 21-én már 123-at, de augusztus 30-án már csak 34-et. Kevesebbet teszteltek viszont a szlovákok, mint mi: 327 940 mintát vettek le, míg mi majdnem százezerrel többet, 416 645-et. 

A szlovákok sem nézik tétlenül a vírus terjedését,

a második hullámra készülve betiltják az ezer fő feletti tömegrendezvényeket,

beltéri események esetében ötszáz fő lesz a létszámkorlát – írja az Új Szó. Mind beltéri, mind szabadtéri rendezvényeken is kötelező teszik szeptember elsejétől a maszkviselést, sőt azt még az alsós tanulók számára is ajánlott lesz feltenni nemcsak a folyosókon, de az osztálytermekben is. (Itthon a védőeszköz használata az osztálytermekben nem kötelező, a folyosókon is csak a felsősöknek ajánlott viselni). A maszkviselést ellenőrzik is: hétvégén az üzletekben, kulturális-társasági rendezvényeken, a tanév kezdetétől az ellenőrzést kiterjesztik az autóbuszokra, a vonatokra és az állomásokra is. 

Szeptember elsejétől hat ország szerepel majd a vörös besorolású listán: Horvátország, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Belgium, Málta. Azoknak, akik szeptember 1. után ezekből az országokból, vagy más, kockázatosnak ítélt országból térnek haza, tíz napra kötelező karanténba kell majd vonulniuk. Emellett az országban ismét létesítenek nagy kapacitású mintavételi-tesztelési pontokat: az első ilyen központ szeptember első hetében, Pozsonyban jöhet létre egy magánlaboratóriummal kötött megegyezés alapján. A továbbiakat fokozatosan fogják megnyitni Nagyszombatban, Trencsénben és Besztercebányán.

Megháromszorozódott az esetek száma Romániában

Romániában is nem csak meredek emelkedésbe kezdett az esetszám, de a rekord is megdőlt, augusztus 27-én 1504 főnél regisztrálták a kórt. A tavaszi rekord április 11-én volt, akkor 523 esetnél diagnosztizálták a covid-19-et. Nőtt továbbá a halálesetek száma is augusztus 28-án 58-an vesztették életüket a fertőzés következtében, míg tavasszal május 8-án hunytak el a legtöbben, akkor 35-en.

Ami a szigorításokat illeti, Románia eddig nem lépett határzár-ügyben, egyelőre a szórakozóhelyeken is mindössze annyi korlátozás van, hogy csupán 23 és reggel 6 között nem tarthatnak nyitva.

A védőmaszk viselését pedig kötelezővé tették Bukarestben. 

Jelentősen csökkent az osztrák esetszám

A 27 ezret is meghaladja a fertőzések száma osztrák szomszédunknál, az országban 733-an vesztették életüket a betegségben. A napi esetszám egyelőre nem hozza a tavaszi szintet: míg március 26-án 1321-en fertőződtek meg a kórban, addig nyáron 395 fő volt a rekord. A halálozások száma is csökkent, tavasszal április 8-án vesztették legtöbben életüket a kórban, akkor harmincan, nyáron viszont ez a szám szerencsére alig éri el a hármat.

Sebastian Kurz osztrák kancellár nem zárta ki kifejezetten egy újabb zárlat lehetőségét, de azt kiemelte, hogy mindent megtesznek ennek elkerülése érdekében.

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2020. szeptember 03. 10:03
Töketlen enyveskezű vezérünk a fiatalok nem kapják el-től jutott el a gyerekek,fiatalok veszélyeztetettekig.
pandalala
2020. augusztus 31. 19:00
https://clustrmaps.com/coronavirus/
zsoltkom2
2020. augusztus 31. 13:10
"Koronavírus: a fiatalok a szuperterjesztők a szomszédainknál is" Jézus, háziállat-vadász öntörvényű szomszédja ("pult volt neki az oltár, ahol az Istennel üzletelni akart" - majdnem eredeti idézet)... "Jól megtrollkodta a KDNP képszerkesztője a maszkot egyedüliként nem viselő Semjén Zsoltot" "A főapát a tanévnyitó előtt újságíróknak elmondta, hogy a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban mintegy 430 diák tanul. A határon túli tanulóknak korábban kellett érkezniük, ők még karanténban vannak és a második tesztjükre várnak. Hozzátette, hogy több szabályt is szigorítottak, így például kevesebben tartózkodhatnak egyszerre egy helyiségben, emellett a beköltözéskor most nem az egész család kísérhette el a tanulót, hanem csak egy rokona." https://bit.ly/3lshfca A határt holnaptól lezárják. A felelősséget a migráncsokra tolják. Az iskolásoknak pedig maszkot kell hordaniuk... 1,5 m távolságot kell tartaniuk és hozzá alkoholt nem fogyaszthatnak... mert akkor már buli lenne az iskola.
citra
2020. augusztus 31. 12:41
A Berlini 1,8 milliós tüntetésről írjatok inkább, meg a londoniról Párizsban szintén tüntettek az egészségügyi intézkedések ellen, itt "Nemet mondunk az egészségügyi diktatúrára", illetve "Hagyjátok lélegezni a gyermekeinket" feliratú táblákkal gyülekeztek. Addig meg hallgatok inkább Drábikot a biológiai világháborúról vazze... https://www.youtube.com/watch?v=ZoCMndMRQ30 De az Elhallgatott történelem sorozatát is javaslom. Alapos munka. https://www.youtube.com/watch?v=Ie6-GclTp0U Hiánypotló. https://www.youtube.com/watch?v=NhAQvsJWhiQ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!