Magyarország nem demokrácia

2020. május 06. 11:19

Immár egy hibrid rezsim.

2020. május 06. 11:19
Donáth Anna

„A Freedom House legfrissebb jelentésének ábráján láthatjuk, miként hanyatlott a mélybe az elmúlt tíz évben a magyar demokrácia. Mintha csak a nemzetközi vizsgálatot akarná igazolni, az elmúlt napokban a kormánytöbbség minden, a jelentésben szereplő kifogásra újabb példát produkált. Akár 90 napig is titkolhatják a közérdekű információkat. Korlátlanul és ellenőrzés nélkül férnek hozzá a legszemélyesebb adatainkhoz. Megint megakadályozták a polgárok és ellenzéki politikusok békés joggyakorlását.

A jelentés szerint Magyarország immár egy hibrid rezsim. 2010 után a Fidesz a saját érdekeihez szabta a választási és kampányfinanszírozási szabályokat. Megszállta az állami hírközlést, kormánypárti oligarchákkal hódította meg a kereskedelmi média nagy részét. Folyamatosan szállítja az ellenségképeket: sérülékeny csoportok, civilek, abszurd összeesküvési elméletek a propaganda témái.

A jelentés külön is kitér Kína szerepére: pont ebben a térségben rohamosan adósodnak el az államok Kína felé, és szerelkeznek fel az állampolgáraik megfigyelésére alkalmas, kínai technikai eszközökkel.

Mindez azonban csak a diagnózis. Tudjuk, mi a baj, és dolgoznunk kell a kezelésén. A nyílt önkényuralmakkal szemben a hibrid rezsimek még adnak a látszatra, vitában vannak a kritikusaikkal arról, hogy demokrácia-e az uralkodásuk. A Fidesznek arra kell készülnie, hogy ahogy az elmúlt évben, a következő időszakban is minden lehetséges fórumon elszámolásra szorítjuk: uniós forrásokról, nemzetközi kötelezettségekről, európai szolidaritásról. De a hibrid rezsimekben a többség nem rajong, hanem beletörődik, tűr. Mi reményt adunk. A változás első lépése az, hogy elhisszük: lehetséges.”

Összesen 226 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mschvera
2020. május 07. 12:50
anna! ( a nagybetűt nem érdemled meg!) Ha Magyarországon nem lenne demokrácia, akkor te már régen börtönben lennél uszításért, nemzet ellenes fröcsögéseidért. De mit is várhatunk egy kiscsoportos ovistól, aki otthonról nem tudott hozni illemet, hazaszeretetet, elfogadást. Elég belőled!!! De érthető a viselkedésed, hiszen meg szeretnél felelni "munkaadódnak". Az átkosban, amikor én fiatal voltam, ennél kevesebbért is elítéltek volna. Buta beszédek helyett menj el az Andrássy út 60-ba a Terror Háza Múzeumba és kérj egyéni tárlatvezetést, talán felfogod, mi a demokrácia és mi a diktatúra közötti különbség. Lehet, hogy nem olvasod el a bejegyzésem, de nem gond, mert lehet, hogy olvasni sem tudsz.
cutcopy
2020. május 07. 08:38
"Korlátlanul és ellenőrzés nélkül férnek hozzá a legszemélyesebb adatainkhoz" Mármint ha állam hozzáfér a saját nyilvántartásaihoz az már diktatúra..? )
Bukik a Zorbán
2020. május 07. 08:13
Donut kissé zaklatott... Nem is csoda, PedoMaciLaciApuci környezetében, ugye. De most vele értek egyet Magyarország nem igazi demokrácia. Mert nem lehet igazi egy demokrácia, ahol gátlástalan, hazug és gyűlölködő bolsevista felforgató tevékenységet végeznek a hozzá hasonlók. A demokrácia kötelessége lenne a normalitás védelme az aberrációk, perverziók, az ellenséges kultúrák támadása ellen, amit az internáci hivatásos forradalmárok erőltetnek ránk.
catalina9
2020. május 07. 07:32
Ahogy egyetlen kritikus jelzőt nem veszteget egyetlen kommunista bűnözőre sem, legyen az Donáth Ferenc, aki a legkeményebb években mégiscsak a Rákosi titkárság vezetője volt. Miközben, ma az a divat, hogy Adolf Hitler gépírónőjével is beismertetik, hogy felelős mindazért az embertelen gaztettsorozatért, amit a náci diktátor elkövetett, Donáth esetében még csak a bűnrészesség kérdését sem vetik fel. Donáth úgy simult bele a demokratikus ellenzékbe, hogy előélete inkább az előnyére, mint a hátrányára szolgált" hát igen ezek a donáthok már csak ilyenek...nem hiába, hiszen ott van a zsidó ős....egy vérből valók vagynak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!