Állj! Veszély(helyzet)ben a magyar felsőoktatás!

2020. május 23. 21:45

Követeljük, hogy a kormányzat függessze fel a felsőoktatásban a megszorításokat.

2020. május 23. 21:45
Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

„A kormányzat fennen hirdetett célja a magyar felsőoktatást versenyképesebbé és innovatívabbá tenni, az ehhez szükséges forrásokat azonban nem csak szűken méri, de most még a rendkívüli helyzetre és költségekre hivatkozva jelentős elvonásokat is végrehajtott. Mindezt a felsőoktatás átalakításával szinte egy időben, szokás szerint az érintettekkel való egyeztetés nélkül! Egyes intézményeknek e nehéz helyzetben a dolgozói bérekre sincs meg a megfelelő, államilag biztosított kerete.

Mindenki megérti, ha rendkívüli időkben rendkívüli intézkedéseket kell hozni, és azok mindenkitől áldozatokat kívánnak. Ugyanakkor jól látszik, hogy miközben a kormány pénzt vesz el az egyébként is alulfinanszírozott intézményektől, más területen ismét bőkezűen osztogat.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete felhívja a kormányzat felelős döntéshozóinak figyelmét, hogy az elvonásokkal az intézmények működésképességét nem csak rövidtávon veszélyeztetik, de az eredményességet is évekre visszavetik. Követeljük, hogy a kormányzat függessze fel a felsőoktatásban a megszorításokat, a veszélyhelyzet elmúltával – az érintett érdekvédelmi szervezetek bevonásával – azonnal kezdjen érdemi tárgyalásokat az akadémiai és üzemi demokrácia biztosításáról az átszervezés alatt álló intézményeknél, valamint az FDSZ és a Magyar Rektori Konferencia korábbi javaslata alapján kezdje meg a régen várt, teljes magyar felsőoktatást érintő bérrendezést!”

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2020. május 25. 12:22
A mai felsőoktatási rendszer egyik fő rákfenéje a karrierizmus bátorítása. S ennek eszköze a scientometria túlértékelése. A publikációs számok, idézettség, impaktfaktor szerzés ma már öncélúvá vált és a minőség rovására megy. Az öncélú fiatalítás nimbusza - Pálinkás és Lovász alatt kiteljesedve - is ennek része. Az érdemek elismerése helyett, azok megelőlegezése alapján. Ma már sok fiatal oktató/kutató a karrierben látja álmai kiteljesedését s ezért mindent megtesz, könyököl, eltipor mindenkit az útjából, tökélyre fejlesztve az amúgy is kiterjedt kapcsolati tőke felhasználását s nem sajnálva befektetésre a pénzért való publikálási lehetőségeket is (a kb. 1000-2000+ euróért való közlést a nevesebb szakfolyóiratokban), formailag kitünő, tartalmilag megkérdőjelezhető cikkek révén s olyan tudományterületeken, amelyeknek magas az érdeklődési szintje (research interest) . Ismertségre szert téve aratnak a pályázatok elnyerésének területén, megszerezve rövid időn belül az előrelépéshez szükséges scientometriai számokat. Kívülről ez nagyon szépnek és ígéretesnek mutatkozik, de elsikkad mögötte a valós teljesítmény és annak megfelelő értékelése. Sőt, a "sikeresek" rendszerint kitúrják az útjukból a konkurenciának vélt valódi oktatókat/kutatókat. Így a rendszer nemcsak egy impotens elitet nevel ki, de annak az ellentétét is segít megsemmisíteni. Mivel a kilencedik évtizedemben járok, nehéz lenne engem irigykedőként, vagy pozicióféltőként beállítani, viszont a tanításban/oktatásban/kutatásban eltöltött évtizedeim felhatalmaznak a tapasztalataim és meglátásaim közlésére, még ha ez az érdekelteknek nem esik jól..
vadászcsaba
2020. május 24. 18:48
Várható volt, hogy a háttérhatalom mozgósít minden területen!
Hesperia
2020. május 24. 18:42
(Annyira szeretném tudni, hogy aki mínuszolta a 18:13-as kommentemet, az mit gondol érdemben a kérdésről. Vagy azért mínuszolt, mert mocsokgonoszfideSS-es vagyok szerinte, és mindegy mit írok, mínusz? Vagy éppen ellenkezőleg, kormánypárti az illető, ezért képtelen elrugaszkodni attól a hülyeségtől, hogy minden egyetemi mókus biztosan büdös libsi-komcsi, ezért pofa be nekik fizetés-ügyben? Csakhogy én itt csupa konkrétumot írtam. Esetleg cáfolná az illető valamelyiket? )
Hesperia
2020. május 24. 18:13
A magyar felsőoktatási fizetések bizony megalázóan alacsonyak. Igen. Ezt itt most megerősíti az utóbbi 15 év magyar internetes vitafórumainak egyik hírhedett Fidesz-propagandista nickje. Abban reménykedem, hogy így talán elhiszik azok a Fidesz-szimpatizáns bajtársak is, akikkel általában minden másban egyet szoktunk érteni, de valamiért erről a témáról nem tudnak eleget, vagy prekoncepciókból indulnak ki. Igen, a mai magyar államu felsőoktatási fizetések úgy néznek ki, hogy miközben szinte minden területen két számjegyű emelések voltak az elmúlt 3-4 évben, a felsőoktatásban szinte semmi. Egészen pontosan 2016-ban lett egy 15%-os egyszeri emelés, majd bejelentette Palkovics, hogy lesz 50% béremelés - 10 évre elosztva....!!!!!!! Vagyis évi 5%. Ez aztán meg is volt 2017-ben, meg 2018-ban.... az utóbbi 2 évben meg nem, viszont eltűnt a kafetéria több fontos eleme. Tehát két éve gyakorlatilag nominálisan is bércsökkenés van a magyar állami felsőoktatásban, pont most, amikor szinte mindenhol érezhető a javulás. Mindehhez még annyit tennék hozzá, hogy 2015-16 körül, amikor ez a szerény emelési kísérlet volt, úgy álltunk, hogy a lengyel egyetemi oktatók fizetése már több, mint a duplája volt az azonos szintű-rangú magyar kollégáikénak, euróra átszámítva. Még egyszer: a lengyeleké (!) már akkor több, mint a duplája volt. Vagyis már akkor 100%-ot kellett volna emelni egybe ahhoz, hogy csak a lengyel szintet megközelítsük. A nyugat-európait természetesen ne is emlegessük....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!