Halál, rüh és koronavírus a Fővárosi Önkormányzat idősotthonában

2020. április 05. 19:22

Egy sürgősségi kórház alkalmazottja lapunknak elpanaszolta: a fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthona napokon át nem tájékoztatta őket arról, hogy a hozzájuk sűrűn, más problémákkal küldött lakók valójában egy koronavírus-járvánnyal erősen fertőzött intézményből érkeznek. A tájékoztatás elmulasztása veszélyezteti a kórház dolgozóit és betegeit. Az otthon 64 földszinti lakója már napok óta karanténban van, egy karanténba került asszony pedig elhunyt. Az idősotthonban elharapózott járvány logikus: a higiénia ottani elégtelenségét jól jelzi, hogy a kórházba küldött lakók 70-80 százalékban rühfertőzöttek.

2020. április 05. 19:22
Joó István
Joó István
  • Pénteken derült ki, hogy a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti Idősek Otthonában megjelent a koronavírus.
  • Miközben Karácsony Gergely csupán 5 igazolt esetről és 13 potenciális megbetegedésről tájékoztatta a közvéleményt, információink szerint 64 földszinti lakó szobakaranténba került.
  • Az intézményből rendszeresen kerülnek kórházba betegek más, nem koronavírussal összefüggő megbetegedések miatt. Az idősotthon azonban mégsem tájékoztatta a sürgősségi kórházat arról, hogy a vírus jelen van az intézményben.
  • A sürgősségi kórház alkalmazottja szerint ez veszélyezteti a kórház dolgozóit és betegeit.
  • Az idősotthonról ráadásul az is kiderült, hogy hónapok óta terjed az intézmény falai között a rühfertőzés.
  • A főpolgármester eközben a kórházakra mutogat, Gy. Németh Erzsébet humánterületekért felelős főpolgármester-helyettes pedig csak akkor néz utána az ügynek, ha a Mandiner e-mailen, beszkennelve elküldi neki az eset releváns dokumentumait.

***

Csak péntek este közölte Karácsony Gergely főpolgármester, hogy előbb 5, majd további 13 – azaz összesen 18 – lakó betegedett meg koronavírustól a Pesti úti Idősek Otthonában. Információink szerint azonban már jóval a főpolgármester pénteki bejelentése előtt felütötte a fejét az idősotthonban a koronavírus. Az intézmény 64 földszinti lakójának szobánkénti karanténba kerüléséről már kedden, napokkal Karácsony nyilatkozata előtt határozat született. De tudomásunkra jutott az is, hogy másfél hete egy, az otthonban lakó idős asszony karanténba került, majd elhunyt.

Pénteken 200 koronavírus-tesztet végeztetett el a főváros a Pesti úti Idősek Otthonában egy magánlaborral. Eredmény még nincs. A Mandiner azonban megtudta: a 200 tesztelt személyből 115 intézményi alkalmazott és csupán 85 lakó. Ez elégtelennek tűnik a konkrét helyzetben, hiszen a Fővárosi Önkormányzatnak három idősotthona is van Budapesten, és csak a szóban forgó XVII. kerületi, máris járvánnyal sújtott Pesti úti otthonban 550-en élnek, továbbá 200 fős személyzet jár oda munkába.

Az idősotthon nem szólt a fertőzésről a lakóit ápoló kórháznak

Utóbb megdöbbentő információt kaptunk az ország legnagyobb kiemelt sürgősségi ellátó intézményének neve elhallgatását kérő egyik egészségügyi alkalmazottjától. A történet a szóban forgó budapesti idősotthon és a fenntartó súlyos és érthetetlen gondatlanságáról szól, ami akár halálesetekhez is vezethet.

Lényege: a XVII. kerületben, a Pesti úton található Idősek Otthona nem adott tájékoztatást a kiemelt sürgősségi ellátást végző kórháznak és más egészségügyi intézményeknek arról, hogy az idősotthonban koronavírus-fertőzés harapózott el. Holott az idősotthonból folyamatosan kerülnek be a kórházba más, sürgős egészségügyi problémákkal bentlakók. A kiemelt sürgősségi ellátó intézményben péntek reggel is fogadtak egy idősotthonból küldött pácienst. Az ő esetében sem szólt a fővárosi intézmény a kórháznak arról, hogy a beteg koronavírusos. A sürgősségi kórház érintett egészségügyi alkalmazottja érzékeltette, elképesztő az idősotthon eljárása, hiszen az onnan hozzájuk küldött lakó a mentőstől kezdve mintegy húsz kollégájával érintkezett szorosan, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a vírus a betegek útján bejusson az egészségügyi intézménybe. Az idősotthon tájékoztatásának hiányában

a kórház csak péntek kora este egy hozzátartozójától értesült arról, hogy koronavírus-járvány van a Pesti úti intézményben.

Megtudtuk, a sürgősségi kórház orvosai azonnal megkeresték telefonon a Pesti úti Idősek Otthonát, de ott nem kapcsolták őket össze a vezetéssel, és bár a központosnak meghagyták a számukat üzenettel együtt, mindeddig (a cikk vasárnapi elkészültéig) nem is hívták vissza az állami fenntartású kórházat, hogy legalább utólag a tájékoztatást adjanak a helyzetről. Hogy ez micsoda merénylet a kórház dolgozóival szemben, és mekkora veszélyét idézheti fel annak, hogy az otthon után a kórház is vírusgóccá váljék, az a kórház egészségügyi alkalmazottja helyzetértékeléséből jól kihámozható: „Ha a koronajárvánnyal nagyban érintett idősotthon más egészségügyi problémákkal hozzánk küld betegeket, az ott kitört járványról kötelessége tájékoztatást adni, hiszen a hozzánk küldött személy, ha nem koronavírusos is, de mindenképpen kontakt személynek számít. Ezek után, ha ő is koronavírusosnak bizonyul, és ebből megfertőződés történik a kórházban, az kimeríti a gondatlan veszélyeztetés, rosszabb esetben a gondatlan halálokozás fogalmát.”

Rühességtől a koronavírusig: hónapok óta terjed a rüh a fővárosi fenntartású intézményben

Ám az aggasztó történetnek itt még nincs vége, a sürgősségi ellátó-intézmény munkatársa arról számol be, hogy

a Pesti úti otthonból a sürgősségi intézménybe küldött betegek 70-80 százaléka rühfertőzésben szenved.

Kórházi informátorunk szerint sokhónapos jelenségről van szó; a sürgősségi kórházba küldött Pesti úti idősotthon-lakók esetében rendszerint nem tudják a vizsgálatokat vagy akár az életmentő műtéteket idejében elvégezni, mert előbb többször is le kell kezelni a betegeket rüh ellen. 

Az érintett kórházi szakember így részletezi a hátborzongató helyzetet és a várható következményt: „Az elmúlt hónapokban kevés kivétellel rühes betegek jönnek ebből az idősek otthonából. Márpedig a rüh ott jelentkezik, ahol az alapvető higiéniás rutin hiányozik. A rühatka terjedése viszonylag lassú, csak akkor szaporodik el egy emberen, ha nem mossák le… Világos, hogy ezeket a lakókat gyakorlatilag nem, vagy csak igen ritkán mosdatják, különben a rühesség nem lenne ilyen hihetetlen mértékben elterjedt az intézményben. És képzelhetjük: ha egy olyan, fél ezres létszámú nagy idősotthonban, ahol a betegek higiéniájára annyi figyelmet sem szentelnek, hogy elrühesedtek – ismétlem, a hozzánk más egészségügyi problémákkal küldött lakók tíz esetből egy-két kivétellel rühesek –, akkor ott mennyire kódolva van, hogy tombolni fog benne a koronavírus-járvány, amelynél teljesen elég egy negyed óráig tartó emberi kontaktus is!” 

Kérdésünkre, jelezték-e korábban a rühproblémát az idősotthonnak, az egészségügyi alkalmazott azt mondta, a rühvel is érintett betegek visszaküldésekor mindig rákerül a dokumentumokra ez a körülmény.

A szóban forgó sürgősségi kórháznak a fővárosi felettes szervek sem jelezték a Pesti úti ragályt. Karácsony Gergely főpolgármester igen későn, csak péntek késő délután tett említést a fővárosi Idősek Otthonában megjelenő koronavírusról és arról, hogy 200 tesztet végeztek el a járvány hatására, ottani személyzeten és lakókon.

Karácsony a kórházakra kenné a felelősséget

Karácsony ráadásul a betegeket ápoló kórházak felelősségét firtatta bejelentésekor: „Fontos tudni az idősotthonok kapcsán, hogy a látogatási tilalom ellenére, a bentlakó idős emberek rendszeresen kerülnek kórházba, és nagyon sokszor úgy kerülnek vissza az otthonokba, hogy nem végezték el velük a koronavírus-tesztet.” Ez olybá tűnhet, mintha a főpolgármester a kórházakra hárítaná a felelősséget az idősotthoni lakók megfertőződése kapcsán, holott – mint azt a sürgősségi kórház alkalmazottja is kommentálja –, éppen

az idősotthon veszélyezteti a kórházat és ezzel az ottani egészségügyi alkalmazottakat, illetve pácienseket.

Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere a Mandinernek nyilatkozva tisztázta: kedden, azaz március 31-én kapták meg a járványügyi határozatot az illetékes kormányhivataltól 64 földszinti lakó szobánkénti karantén alá helyezéséről. (A XVII. kerületi polgármester által mondott keddi dátum ténye aláhúzza azt a cikkünk korábbi részében már vázolt felelőtlenséget, hogy az idősotthon régóta küzd ugyan az intézményen belül elterjedt vírussal, mégsem értesítette erről azokat a kórházakat, ahova más okokból betegeket küld.) A kerületi városvezető beszámolt arról, hogy a karanténhatározat kézhez vétele után, bár az intézményt nem a kerület, hanem a főváros üzemelteti, megkeresték az otthon igazgatóját, aki azonban azt jelezte, nincs szükségük az önkormányzat segítségére. 

Előbb rakjon rendet saját idősotthonaiban

„Nagyon aggasztónak találom a helyzetet. Véleményem szerint teljesen elégtelen, hogy mindössze 200 tesztet végeztetett el a fővárosi fenntartó, hiszen az otthonban mintegy 550 idős él és 200 alkalmazott jár be oda dolgozni. Elvileg imponáló, hogy Karácsony főpolgármester szűrni, tesztelni akarja a beharangozott, Soros György által a Fővárosnak ígért pluszpénzekből a kerületek alapellátásának egészségügyi munkavállalóit, de előbb az idősotthonokban kellene rendet raknia. A szó szoros értelmében életbevágó fontosságú, hogy haladéktalanul egy teljes körű szűrést végezzenek el az általuk fenntartott, nagy bajba került Pesti úti idősotthonban!” – hangsúlyozza Horváth Tamás polgármester.

Abbéli érdeklődésünkre, nem tart-e a polgármester attól, hogy a fővárosi intézményben dúló járvány kihat majd egész Rákosmentére, Horváth Tamás bizakodását fejezte ki. Ugyanakkor megjegyezte: nem megerősített jelzéseket kapott arról, hogy

az elmúlt időszakban az Idősek Otthonából több lakó az is kijárt a környező boltokba.

A főpolgármester-helyettes is csak fut az események után

Gy. Németh Erzsébet humánterületekért felelős főpolgármester-helyettest elértük ugyan telefonon, de jelezte: nyilatkozni nem kíván az idősotthon bejelentési mulasztása kapcsán. Viszont ígéretet tett arra, hogy ha a Mandiner elküldi e-mailen, beszkennelve a kerületi polgármester által kapott március 31-i karanténhatározatot, akkor „utánanéz az esetnek”. Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere azonban erre úgy reagált: a főpolgármester-helyettes asszony a kért dokumentumot szolgálati úton beszerezheti a fővárosi fenntartású idősotthontól.

***

Frissítés! (2020. április 7. 17:15)

Reagált a cikkünkre Karácsony Gergely is, szerinte portálunk hazudott az idős asszony halálának okáról, valamint az idősotthon higiéniai állapotáról.

A főpolgármester azzal vádolja portálunkat, hogy hazudtunk „egy idős asszony halálának okáról”, noha csupán annyit állítottunk, hogy tudomásunkra jutott az is: másfél hete egy, az otthonban lakó idős asszony karanténba került, majd elhunyt. Ezt egyébként onnan tudjuk, hogy a XVII. kerületi önkormányzat értesítést kapott erről a hatóságoktól. Mivel a helyhatóságnak akkor is érdeklődnie kell a karanténba került személynél, hogy van-e valami bevásárlásra szüksége, ha fővárosi fenntartású intézményben él, Horváth Tamás polgármester utána próbált járni az ügynek, de akkorra az idős asszony már elhunyt a karanténban.

Ami pedig az idősotthon higiéniai állapotát illeti, cikkünk megjelenését követően a rühfertőzés kapcsán megkerestük hivatalosan is az érintett sürgősségi kórházat, cáfolják vagy erősítsék meg orvos-informátorunk azon állítását, miszerint gyakori jelenség, hogy a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősotthonból rühfertőzött betegek érkeznek az intézménybe. Dr. Sásdi Antal, a Péterfy Kórház főigazgatója az alábbiakat írta érdeklődésünkre: „Ma de. tartott igazgatói értekezleten az Országos Traumatológiai Intézet igazgatójától azt a választ kaptam, hogy

ilyen eset volt tegnap is, és becslés szerint harmaduknál észlehető rühesedés. Értekezlet után felvettük a kapcsolatot a fővárosi járványügyesekkel, felhívtuk figyelmüket az észleltekre.”

A keddi napon ráadásul a koronavírussal kapcsolatban megtartott, szokásos sajtótájékoztatóján Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos újabb, minden eddiginél brutálisabb adatokat ismertetett a Pesti úti idősek otthona kapcsán: a tesztelések jelenlegi fázisában

az intézményben 53 ápoltnak és 12 ápolónak lett pozitív a koronavírustesztje.

Összesen 351 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2020. április 10. 13:23
Különös, hogy az igazgató eltűnt!
hunnia
2020. április 08. 07:43
Elöre megjegyzem, hogy nem kedvelem Karácsonyit, és felelősnek tartom az öregotthonban tapasztalt helyzetért. De. 1 Nehéz elképzelni, hogy ha ilyen rossz a helyzet ott, akkor már nem volt problémás Tarlos alatt. 2. Hihetetlen, hogy a kórház nem végzett koronavirus tesztet a onnana kórházban került betegeken. Ebben a tekintetben tényleg nagy a felelőssége a kórháznak
marabukok
2020. április 08. 01:18
Értem én, hogy ütni kell, de azért ezt ne csináljuk :( Bőven követ el annyi hibát, amit ki lehet hangsúlyozni.. Vagy ezek az állapotok miatta alakultak ki, az elmúlt fél évben?
B_kanya
2020. április 07. 21:26
Emberek! Itt TRAUMÁS SÉRÜLÉSEKET emlegetnek. Hogy micsodát?!?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!