Müller Cecília: A járványgörbe egyenletes növekedést mutat

2020. április 28. 12:21

Újfajta, jobb teszt várható, de az igazi megoldást a védőoltás jelentené – számolt be róla az országos tisztifőorvos.

2020. április 28. 12:21

Nyolcvan levelet írt Müller Cecília országos tisztifőorvos olyan, mára már meggyógyult, de korábban súlyos koronavírusos betegnek, akinek a vérplazmája alkalmas lehet elegendő ellenanyag termelésére, így gyógyításra – közölte az Operatív Törzs (OT) tegnapi tájékoztatóján.

A mai helyzet: 2649 igazolt fertőzött, 976-an vannak kórházban, közülük 49-en lélegeztetőgépre szorulnak. 516-an gyógyultak meg, viszont 291-re nőtt az elhunytak száma, ők szinte mindannyian idősek voltak és krónikus betegségben szenvedtek. 9989-en vannak karanténban, továbbá 67 ezer 172 tesztet végeztek el – számolt be Müller Cecília az adatokról. S azt is elmondta, hogy

a járványgörbe egyenletes növekedést mutat,

ezért remény van arra, hogy el tudunk érni egy egyensúlyi helyzetet. De továbbra is külön kell kezelni a zárt közösségeket – állította –, hiszen a szociális intézményekben, kórházakban van a legnagyobb veszély, ezeken a helyeken minimálisra kell szorítani a fertőzés terjedését. Továbbra is Budapesten, illetve Pest megyében a legrosszabb a helyzet, s akkor „zárkózik fel” ezek mellé egy másik megye, ha valamelyik intézményében felüti a fejét a járvány.

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újabb fajta tesztelésről adott hírt. Ez a vizsgálat is a vírus kimutatásán alapul, mint a korábbiak, de ez nem az ellenanyagot, hanem magát a vírus jelenlétét jelzi. S ez azért jobb módszer, mert az ellenanyag termelődése csak a fertőzést követő két hét után indul be, az új eljárással viszont hamarabb lehet megállapítani a betegséget; ám még csak kísérleti szakaszban van a kutatás – magyarázta Müller Cecília.

S miután még nem ismerik az orvosok, kutatók teljes egészében a járvány természetét, a vizsgálatok alapján pontosabb képet lehet kapni a lakottság védettségéről, átfertőződöttségéről.

Az igazi megoldást azonban a védőoltás jelenti majd

– fogalmazott a tisztifőorvos.

Lakatos Tibor rendőrezredes arról számolt be, hogy tegnap és ma csaknem száz helyszínre 6 és fél millió védőfelszerelést juttatnak el, hogy segítsék az egészségügyi és a járvány ellen küzdő rendvédelmi dolgozókat. A kórházak, az országos mentő- és vérellátó szolgálat, a rendőrség, büntetés-végrehajtás kap többek között az eszközökből.

Az OT ügyeleti központjának a vezetője arról a kormányrendeletről is szót ejtett, amely a gyermekek napközbeni felügyeletét szabályozza és április 30-án lép hatályba. Ez alapján az önkormányzatok kötelesek ügyeletet biztosítani reggel 6 és este 6 óra között, amelyért nem kérhető térítési díj, s a biztonságot az garantálja, hogy legfeljebb öt gyerek lehet egy helyen.

Három közveszéllyel fenyegetés ügyében ért véget a nyomozás

– mondta el Lakatos Tibor –, s a rendőrség a dokumentumokat vádemelési javaslattal továbbította. Az egyik elkövető már akkor hazai halálesetekről adott hírt, amikor Magyarországon még nem is volt jelen a fertőzés, a másik szerint a ferihegyi reptérről fertőzötteket szállítottak el, a harmadik pedig azt állította, hogy Budapestet karantén alá helyezik március 13-án pénteken.

A rendőrezredes még azt is közölte, hogy az elmúlt 24 órában 1183-an sértették meg a kijárási korlátozásokat, így összesen már 37 ezer 350 ilyen szabályszegés történt.

Mandiner

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
123321
2020. április 28. 15:37
majd megugrik ha vége a karanténnak és az emberek megunják az otthonlétet
monuskaroly
2020. április 28. 14:59
vau-vau-vau. Nem érted?
ElBundi
2020. április 28. 14:24
Ceci néni mondja ki valójában, hogy ez az állapot még sokáig fog tartani. Minden országban van egy megmondó "szakember".
fogas paduc
2020. április 28. 13:20
A kormány profin, ragyogóan kézben tartja a helyzetet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!