Orbán megmentőként próbálja magát beállítani

2020. március 05. 20:55

Nálunk Orbán jelentette be a fertőzéseket, pedig az embereket az nyugtatja meg, ha a szakmai hatóságok adnak tájékoztatást. Interjú.

2020. március 05. 20:55
Kökény Mihály

„– És mit sugall Ön szerint, hogy Orbán jelentette be az első megerősített fertőzéseket?

– Azt mutatja, hogy nálunk a politika bizonyos dolgokat kivesz a szakmai irányítás kezéből, mindenhatónak igyekezve beállítani a politikát, magukat. Holott az teljesen nyilvánvaló, hogy egy politikus teljesen alkalmatlan egy járvány elleni küzdelem levezénylésére. Ahhoz szakemberek kellenek. Még akkor is igaz ez, ha világos, hogy a népegészségügyi hatóságok kompetenciáját meghaladó intézkedésekre is sor kerülhet. Nem azt mondom, hogy más országokban nem fordul elő, hogy a vezetők – például a francia elnök vagy az olasz kormányfő – is szerepet vállalnak a nyilvánosság előtt ilyen esetekben, de csak a szakma mögötti támogatást demonstrálandó. Nálunk azonban Orbán volt az, aki bejelentette a fertőzéseket. Pedig az embereket inkább az nyugtatja meg, ha a szakmai hatóságok, a járványügyi intézmények szakemberei adnak kimerítő tájékoztatást. Orbán Facebook-üzenetében persze elmondta, hogy van elég minden szükséges eszközből, ám ez túlságosan általános, az emberek konkrétumokra, konkrét intézkedésekre, számokra, stb. kíváncsiak. Orbánék persze ezzel is azt akarják demonstrálni, hogy uralják a helyzetet.

– Mint Rejtőnél a Vesztegzár a Grandhotelben c. regényében, amikor »A hallban csodálkozva, aránylag higgadtan fogadják az eseményeket, de amikor egy hivatalos személyiség azt kiáltja, hogy ’mindenki őrizze meg nyugalmát, nincs semmi baj!’ – nyomban kitör a pánik?«

– Valahogy így. Orbán ilyen jellegű szerepvállalásának van egy olyan olvasata, hogy önmagát a nemzet atyjaként próbálja beállítani. A metakommunikáció is fontos, az pedig ebben az esetben ezt üzente, nem pedig azt, amit másutt egy-egy politikai vezető, hogy a kormány átérzi a felelősségét. Ő megmentőként próbálja magát beállítani. Értem ugyan, hogy vannak olyan intézkedések, amelyek szükségessé teszik a politika szerepvállalását egy ilyen ügy kezelésében, de messze nem tartunk ott, hogy rendészeti szerveket kellene mozgósítani – ne adj’ Isten – városok körbezárásához, stb. 

– Mire van jelen pillanatban szükség? Egyáltalán, Ön szerint megállítható a vírus terjedése? Például csütörtök reggeli hír, hogy a hatodik román fertőzött átutazott – buszon – az országon? Ön szerint mire kell felkészülnünk?

– A vírus fertőzőképes, a hordozók átadhatták másoknak, de a kockázatokat lehet csökkenteni. Ismertek ugyanis a vírus terjedését akadályozó lépések, s bár semmi nem zárható ki, a védekezés nagyon fontos szabályainak betartásával mérsékelhető a kockázat – például nem megyünk köhögő, tüsszögő emberek közelébe, kerüljük  a kézfogást és a puszilkodást, fertőtlenítőszerrel mossunk kezet, stb..”

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2020. március 07. 12:16
a védekezés nagyon fontos szabályainak betartásával mérsékelhető a kockázat - például nem megyünk köhögő, tüsszögő emberek közelébe Kökény úr, nem inkább a köhögő, tüsszögő embereket kellene figyelmeztetni, hogy maradjanak otthon És ennek köze volt az egészségügyhöz.
kaltran
2020. március 06. 20:14
Te nagyon hülye! Az operatív törzs (szakemberekkel) mitől nem szakember? Ja az a baj, hogy van egy vezetője: Orbán Viktor? Teljesen kiviláglik a többszázéves balliberális ideológia ebből a szösszenetből, melynek az a lényege: a kormányfő csak egy technikai műszaki személyzet (legjobb ha csak villamost vezet) és mi, az igazak, a SZAKEMBEREK, a páholy emberei majd kezünkbe veszünk mindent, hagyjátok szeméttdombjainkat, ne zavarjátok köreinket, mi majd geninben, kiszervezve, leosztva , házon belül elintézünk mindent. Hát ezért kéne eltűnnötök az anyátok keservébe örökre.
puszika
2020. március 06. 16:55
Miska! Te nem nézel tv-t,nem hallgatsz rádiót,nem ülsz a laptopod elé?? Na ez a szomorú te tájékozatlan pávián!!!
zseboszkiraly
2020. március 06. 16:42
Egykori (orvos) egyetemi KISZ titkár. Egy beképzelt kádergyerek volt, mindkét szülője jelentős állami és pártfunkcióban (Országos Atomenergia Bizottság, Kőbányai Gyógyszergyár) . A rendszerváltoztatás utáni egészségügyi teljesítménye is szerény. Ha Orbánnal foglalkozik, akkor illene főnökét Gyurcsányt is mérsékletre inteni a témában, mert Orbán (amúgy elvben tényleg szükségtelen) szerepvállalása annak a politikai demagógiának , nyomásnak következménye ami a DK (= Degenerált Koalíció) felől árad a közéletre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!