A kommunizmus áldozata volt az elíziumi kém is

2020. február 27. 12:10

Érdemes azokról a Horthy-korszakban  tevékenykedő katonatisztekről is szót ejteni, akik a lakossághoz hasonlóan szintén a sztálini terror áldozatai lettek a háború után.

2020. február 27. 12:10

A kommunizmus áldozataira emlékezve érdemes azokról a Horthy-korszakban  tevékenykedő katonatisztekről is szót ejteni, akik a lakossághoz hasonlóan szintén a sztálini terror áldozatai lettek a háború után.

Ilyen személy volt többek között Ujszászy István vezérőrnagy is, aki 1942 és 1944 között az Államvédelmi Központ vezetőjeként az egyik kulcsfigurája lett az angolszász hatalmakkal titokban megkötött fegyverszüneti megállapodásoknak és a háborúból történő kiugrás előkészítésének, amellyel kiérdemelte a nácik haragját. Karády Katalin színésznő jegyese a világégés után az ÁVH házi őrizetébe került. A túlélés reményében ekkor megírt beszámolói alapján alakította ki Péter Gábor terrorszervezetének hírszerző és kémelhárító egységeit, a zsidók megmentésben is jeleskedő Ujszászy feljegyzéseit pedig kötelező olvasmánnyá tette államvédelmis munkatársainak.

A fennmaradt, 54 témakört átölelő dokumentumokból Jamrik Levente izgalmas akció-dokumentumfilmet rendezett Az elíziumi kém címen Horváth Ákos és Trill Zsolt főszereplésével, amely a most zajló Magyar Mozgókép Szemle egyik nominált filmje lett ismeretterjesztő kategóriában. A filmet a fesztivál keretein belül február 29-én lehet ingyen megnézni a Corvin mozi Radványi termében 13.45-kor. 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2020. február 27. 17:31
A kommunista ideológia is agyrém! Nem véletlen, hogy minden kommunista hülye, hiszen ilyen eszmét csak hülyék tudnak elfogadni!
Tatulus
2020. február 27. 15:29
Amúgy a kommunistáknál rohadtabb, mocskosabb bandát nem ismerek, talán csak a liberálisok veszik fel velük a versenyt! Sajnos a mai ellenzék dettó ugyanaz - elég olvasni a hozzászólásaikat az akasztásról, lámpavas és más gondűző eszközökkel kapcsolatban! Az ellenzék csőcseléke mindenre képes lenne, ha hagynák!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!