Az európai muszlim szülőknek is elegük van a dzsihadizmusból – Claude Moniquet a Mandinernek

2020. január 24. 10:38

A szocialisták és a zöldek készek elárulni értékeiket a bevándorló szavazókért – mondja Claude Moniquet belga-francia elemző, újságíró. A European Strategic Intelligence and Security Center alapítóját és a francia külföldi hírszerző szolgálat (DGSE) egykori munkatársát kérdeztük az Európában terjedő dzsihadizmus kihívásairól.

2020. január 24. 10:38
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Ön decemberben a Migrációkutató Intézet konferenciáján adott elő, ahol arról beszélt, hogy a belga hatóságok „naivitást gyakorolnak” a radikális iszlámmal szemben. Mire gondolt?

Amikor a naivitásról beszéltem, igazából még tapintatos voltam. Sokkal inkább gyengeségről van szó. A gyengeség oka az, hogy Belgium évtizedeken át békés ország volt, ahol nem volt terrorizmus és nem volt szervezett bűnözés. Mindez harminc éve változott meg, amikor két dolog történt:

egyrészt bejött a szervezett bűnözés Dél-Európából, másrészt bejött a radikális iszlám és a dzsihadizmus.

A vezetők és a rendőrség pedig nem látták meg, vagy nem akarták meglátni a problémát. Ha a radikális iszlám kezeléséről beszélünk Belgiumban, akkor pedig elengedhetetlen megemlíteni, hogy a muszlim országokból származó emberek többsége szavazhat az országban.

A muszlim származású szavazók képviselnek olyan erőt, hogy meg tudják változtatni a szavazataikkal a belga politikát?

Látványos hatást gyakorolnak a belga politikára. A lakosság több mint 5 százalékát adják, de egyes helyeken, például Brüsszelben jóval többet. Sok politikus pedig azt gondolja, hogy ennek a tömegeknek kell megfelelnie. Nem értik meg, hogy a belgák többsége komoly fellépést akar látni a muszlim szélsőségekkel szemben, ideértve a belga muszlimokat is.

Mire gondol, amikor arról beszél, hogy a belga muszlimok is fellépést akarnak látni a szélsőségek ellen?

Mert

a muszlim szülőknek is elegük van a dzsihadizmusból.

Az iszlám szélsőség hajtotta a gyermekeiket Irakba és Szíriába, az amerikai és koalíciós gépek bombái alá. A szülők csak annyit akartak, hogy a gyerekeik tanuljanak és dolgozzanak, és a szélsőséges iszlám ezt elvette tőlük. A politikusok nem értik ezt, mert azt hiszik, hogy a bevándorlók az új proletariátus. Mivel már nincsen munkásosztály, ezért azt gondolják, hogy a bevándorlóknak kell mindenben megfelelniük.

Milyen módon próbálnak megfelelni? Indítanak például bevándorló hátterű politikusokat?

Természetesen. Például a brüsszeli regionális választásokon, mivel a lakosság jelentős része muszlim hátterű, a szocialisták jelöltjeinek többsége hasonlóan bevándorló hátterű jelölt volt. Sajnos működik is ez a módszer, ezzel meg lehet nyerni a szavazókat.

Nincsen itt egy ellentmondás? A baloldal elméletben progresszív ügyeket képvisel, a radikális iszlám viszont erősen intoleráns.

De igen, van, viszont a bevándorlók egy jelentős része kevéssé nyitott ugyanezekre az ügyekre, például a feminizmusra. A zöldek még baloldalibbak, mint maguk a szocialisták, mégis Belgiumban védelmükbe vették a nőket eltakaró fátylat és a nemi alapon elválasztott uszodákat. Persze ez elképesztő ellentmondás, de szavazókat akarnak.

A szocialisták és a zöldek készek elárulni értékeiket a bevándorló szavazókért.

Előadása végén beszélt Iránról. Mit gondol, elég erősen fellép az Európai Unió Iránnal kapcsolatban?

Nem. Amikor Assadollah Asadi iráni diplomatát letartóztatták 2018-ban Németországban, mert terrorgyanús viselkedést végzett, néhány ország kiutasított pár iráni diplomatát, de ez nem volt valódi válasz. Európa továbbra is azt hiszi, hogy tárgyalni tud Iránnal. Az EU új atomalkut akar tető alá hozni Iránnal. De ez nem fog megtörténni. Franciaország és Németország azt hiszik, hogy találhatnak mérsékelteket Iránban. Szerintem viszont nincsenek mérsékelt vezetők Iránban. Talán vannak apró ideológiai eltérések és rivalizálások a rendszeresen belül, de mindenkinek ugyanaz a célja: a szélsőség terjesztése. Mérsékelt vezetőket keresni értelmetlen.

Fotó: Gyurkovits Tamás
 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2020. február 02. 20:59
A CNN szervezi a fake muzulmán tiltakozást a muzulmán terror ellen: https://youtu.be/v7FnD-RnOrc
gacsat
2020. február 02. 20:55
Akkor keresztelkedjenek meg.
zakar zoltán béla
2020. január 24. 21:06
Biztos?
Akitlosz
2020. január 24. 19:18
Európai muszlim szülő Boszniában és Törökország európai részén van csak elenyésző számon felül. A bevándoroltatott muzulmánok nem európaiak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!