75 éve szabadult fel a budapesti gettó

2020. január 18. 10:59

Pénteken volt 75 éve annak, hogy véget ért a Magyarországon 500 ezer zsidó életét követelő holokauszt, írja a Reuters.

2020. január 18. 10:59

Fahidi Éva holokauszt-túlélő, aki a gettó 1945-ös felszabadításakor 19 éves volt és 49 családtagját vesztette el a népirtásban, így int: „A gyűlölet a legborzasztóbb érzés. A gyűlölet még több gyűlöletet szül, és ez a kör soha nem törik meg.”

1944-re körülbelül százezer zsidó maradt Budapesten. A Nyilaskeresztes Párt hatalomátvételekor közülük hetvenezret zártak az összesen 162 bérházból álló gettóba, ahol az éhhalál, a fagyhalál vagy a folyamatos erőszak több ezrüket heteken belül elvitte. A nyilaskeresztesek időnként zsidók csoportjait vitték a Duna partjára, hogy a jeges folyóba lőjék őket. A gettó végül a Vöröshadsereg bevonulásával szűnt meg.

Pokorni Zoltán, a Hegyvidék fideszes polgármestere, akinek nagyapja is a zsidók kivégzői között volt, könnyek között emlegette fel az eseményeket. „Az áldozatoknak ne csupán a zsidó voltukat lássuk, hanem teljes valójukat, magyarságukkal együtt, és hogy a gyilkosokban se csak a gyilkost lássuk, hanem azt, hogy hogyan válik valaki azzá” – emlékeztetett a polgármester.

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cambchanglug
2020. január 22. 12:54
M︆︆︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆X︆︆i︆︆︆︆︆.︆︆︆︆n︆e︆︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
reepurneu
2020. január 21. 06:48
M︆︆︆︆︆o︆o︆︆︆︆︆X︆︆︆︆i︆︆︆︆︆.︆︆n︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
fahihi
2020. január 21. 01:50
M︆︆︆︆o︆︆︆o︆X︆︆︆i︆.︆︆︆︆n︆︆︆e︆︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
penciworl
2020. január 20. 20:50
M︆︆︆o︆︆o︆X︆︆︆︆︆i︆︆︆︆.︆︆n︆︆e︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!