Leantiszemitázta az Index a nagybeteg Scrutont

2019. december 03. 19:20

Aljas belerúgás a konzervatív filozófusba.

2019. december 03. 19:20
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést adta át Orbán Viktor Roger Scruton brit filozófusnak a londoni magyar nagykövetségen. Scruton már korábban a nyilvánosság előtt vállalta előrehaladott rákbetegségét.

Ennek kapcsán az év legocsmányabb címadása díját át lehet adni az Indexnek: a súlyos beteg Scrutont, az elmúlt 50 év angolszász konzervatív gondolkodásának atyját egyszerűen „Sorost bíráló antiszemitaként” nevezték meg, ráadásul a cikkben előveszik, hogy „a konzervatív nézeteiről híres filozófus a brit parlament lakhatási bizottságának volt tagja, ám áprilisban kirúgták, miután egy interjúban azt fejtegette, hogy sok budapesti értelmiségi zsidó, akik részei az egyre bővülő Soros-birodalomnak”; ugyanakkor ehhez nem teszik hozzá, hogy mind a szavait kiforgató New Statesman, mind az őt egyébként megkérdezés és elbeszélgetés nélkül kirúgó tory államtitkár azóta bocsánatot kértek tőle.

Hányinger. 

Scruton egyébként ez év tavaszán adott interjút e sorok írójának, a londoni beszélgetés során kitértünk a fent említett ügyre is.

„Magyarországon is hallottunk a New Statesman-féle botrányról, mely során az ön baloldali lapnak adott interjújának szavait kiforgatták eredeti értelmükből, aminek következtében a konzervatív kormány kirúgta az építészeti bizottsági pozíciójából. Hogyan éli meg a történteket?

Nagyon rossz az, ami történt. Csapdába csalt egy újságíró, aki teljesen tévesen számolt be az interjúról, és a Konzervatív Párt rögtön hitt is neki. Ahelyett, hogy megkérdeztek volna, rögtön azzal jöttek, hogy nem lehet olyasvalaki nálunk, aki ilyeneket mond, azonnal mennie kell. Azt hiszem, ez mutatja, hogy milyen törékeny is a Konzervatív Párt helyzete a hatalom csúcsain. 

Beszélt azóta az önt kirúgó James Brokenshire államtitkárral?

Igen, utólag.

Bocsánatot kért öntől?

Nem.

Ön egy cikkében ezt várta tőle.

Őt jobban érdekli a saját karrierje, mint hogy engem megmentsen.

Sokan biztosították támogatásukról önt a történtek után?

Igen, ezrek jelentkeztek szerte a világból.”

 

Ezek után történt, hogy végül mind a New Statesman, mind a tory államtitkár bocsánatot kértek a filozófustól.

 

Frissítés: az Index cikkünk publikálása után „Orbán kitüntette a Sorost bíráló, leantiszemitázott brit filozófust” címre változtatta az eredeti címet, és kiegészítette a cikket a New Statesman bocsánatkérésével is.

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2019. december 04. 15:23
Egy antiindex oldalt kellene létrehozni az index hazugságairól, ahol még az időjáráselőrejelzésbe és sporthírekbe is belekevernek egy lakájmédiázást.
bunko_jobbos
2019. december 04. 13:42
Azt vettem eszre az indexen, hogy teli van a fooldal regi irasok szemleivel. Ez olyan jopofa dolog, hogy eloveszik a regi, sikerult irasokat -- gondoljak sokan. Nekem meg az ugrik be, hogy nem nagyon van penzuk ujsagirokra. Plusz az olvasoktol kunyeralnak lovet. Valaki levette roluk a kezet. De szep ujevunk lesz. ????????????????
toef36
2019. december 04. 13:13
Az Index-nek mindenki antiszemita, aki nem filoszemita...
ZolieM
2019. december 04. 13:10
Az index csak egy süllyedő, rothadó hagymahéj a moslékmédia tengerében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!