Kutyát támadott meg egy vaddisznó a Hajógyári-szigeten

2019. december 13. 20:52

Vizslára támadt a kismalacait féltő vaddisznó.

2019. december 13. 20:52

Tíz év után először fordult elő, hogy vaddisznót láttak a Hajógyári-szigeten – számolt be róla Gáspár Zsófi, az Óbudai Kutyás Egyesület munkatársa, miután pár nappal ezelőtt újra előkerült az állatcsoport egy képviselője a területen. Ekkor még nem tudták, hogy a vaddisznónak családja is van, három kismalaccal. Az vaddisznókkal kapcsolatban fontos megállapítani, hogy alapvetően békés jószágok, azonban ha kismalacaik vannak, nagy eséllyel agresszívvá válnak a védelmük érdekében. Ennek esett áldozatul az a vizsla is, akinek a gazdái éppen labdázást játszottak vele, amikor is a vaddisznó előrontott a bozótosból. A vadállat agyara belefúródott a vizsla térdébe és elvágta a szalagokat. A sérült kutyát gazdái azonnal orvoshoz szállították, ahol sikeres műtéten esett át. A gyógyulás nagyjából négy hónapot fog igénybe venni. A Hajógyári kutyások nevű Facebook-csoportban felhívták rá a figyelmet, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban fordulnak elő rókák is a vaddisznók mellett a szigeten. 

A vaddisznók a kölykeiket általában január és május között nevelik fel. Ilyenkor érdemes fokozottan odafigyelni a könnyen agresszívvá váló állatokra. Ha vaddisznóval találkozunk, semmiképp ne álljuk útjukat, ne induljunk el feléjük fenyegetően. Nagyon fontos hogy ha csíkos kis vadmalacokat találunk, azonnal menjünk el a helyszínről, ne vegyük fel őket, ne gondoljuk azt, hogy védtelenek és árvák, mert erre igen kicsi az esély. Az anyjuk valószínűleg élelmet keres, de hallótávolságon belül van ahhoz, hogy ha a kismalacok segélykérő visítása felhangzik, azonnal ott teremjenek – hívja fel rá a figyelmet a Kutyabarát.hu. 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. december 13. 22:30
Egy szó kimaradt a mondatból, pedig fontos: "Amennyiben sikeres volt a műtét, úgy nagyjából 4 hónapos gyógyulási időre lehet számítani." Amennyiben....úgy.... Még nem lehet tudni.
Senki Alfonz
2019. december 13. 22:08
A vadak szempontjából mi vagyunk migráncsok, mert bejöttünk az életterükbe!!
cutcopy
2019. december 13. 21:47
Szegény vizsla, jól leköthette a játék ha vadászösztönei így cserben hagyták..
még fokozza
2019. december 13. 21:40
Harcolnak a szabadságukért. Nem akarnak úgy élni mint a román mangalica. A rabságban élő disznók olyan tulajdonságokat örököltek őseiktől amelyeket a disznóólban nem tudnak használni. Az emberi haladás útján végig, mindenütt halott állatok hevernek. Fel kellene szabadítani az állatokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!