Harminc éve fagyott bele a szó Ceaușescuba

2019. december 21. 14:49

Így kezdett kicsúszni a hatalom a román diktátor kezéből.

2019. december 21. 14:49

1989. december 21-én kezdett utolsó beszédébe Nicolae Ceaușescu román diktátor Bukarestben. A beszédéhez a közönséget kényszerrel szállították: munkások ezreit a kirúgással való fenyegetéssel vittek ki a térre, ahol Ceaușescu és felesége, Elena arcképeit, valamint vörös csillagos zászlókat kellett tartaniuk. 

A diktátor beszédét a televízió is élőben közvetítette, ám az események nem várt fordulatot vettek. A közönség sikoltozni kezdett, munkások egy csoportja pedig „Ti-mi-șoa-ra! Ti-mi-șoa-ra!” skandálásba kezdett, a temesvári forradalmi eseményekre emlékezve.

A meglepett Ceaușescu felemelt kézzel csendre intette a közönséget, de hiába. Miután a tömeg elkezdett oszolni, a diktátor és felesége még megpróbálta a helyükhöz visszaparancsolni az embereket. Végül a testőrök kiterelték őket a balkonról, félbeszakítva a beszédet. Másnap Ceaușescuékat helikopterrel vitték el Bukarestből, letartóztatták őket, Târgoviștében lefolytattak egy gyors tárgyalást, majd december 25-én falhoz állították és agyonlőtték az elnöki párt.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik