Export- helyett importvezérelt növekedés?

2019. október 22. 09:41

Véget ért a magyar külkereskedelmi csoda – hangoztatják elemzők arra hivatkozva, hogy az utóbbi másfél évben elfogyott a magyar gazdaság külkereskedelmi árutöbblete, miután jelentősen nőtt a behozatal. Megmutatjuk, ez miért természetes és kedvező folyamat, egyben a gyors magyar gazdasági fejlődés velejárója.

2019. október 22. 09:41
null
Oláh Dániel

NEM IGAZ, HOGY AZ EXPORT JÓ, AZ IMPORT ROSSZ

Felkeltette az elemzők érdeklődését, hogy az elmúlt öt évben olykor 1000 millió eurót is elérő magyar külkereskedelmi többlet augusztusra 37 millió euróra csökkent és hosszú évek óta épp tavaly augusztusban fordult először negatívba.  A szám az export és az import különbségét mutatja, azt, hogy mennyivel ad el Magyarország több terméket a külföld számára, mint amennyit vásárol onnan. Az elmúlt években erősen növekedett a magyar gazdaság importigénye, a hazai beruházás és fogyasztás gyorsabban bővült, mint a gazdaság, ezért még egy stabil, erős teljesítményt nyújtó export sem akadályozhatta meg a külkereskedelmi többlet csökkenését.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!