Sok a kihasználatlan lehetőségünk

2018. december 11. 07:32

Igazolódott a támadások abszurd volta: egy történelmi egyház népe nem hitte el rólam, hogy azonosulni tudnék bármilyen, a Tanácsköztársaságot éltető balliberális gondolattal. Interjú.

2018. december 11. 07:32
Prőhle Gergely

„Számított arra, hogy újra önt választják meg az evangélikusok világi vezetőnek?
Reméltem, hogy így lesz. Jó lelkiismerettel vágtam neki a tisztújításnak, amit a sok jelölés is visszaigazolt. Az evangélikus egyház egy nagyon demokratikus szervezet, a választó zsinat sok mindent mérlegel. A másik komoly jelölt Font Sándor országgyűlési képviselő, déli egyházkerületünk nemrég megválasztott felügyelője volt, a megmérettetés tehát valós volt. S bár végül én kaptam több szavazatot, jó, hogy Sándorral így is együtt tudunk majd dolgozni az egyház legfontosabb döntéshozó testületében, az Országos Presbitériumban.

Sok támadás érte az elmúlt időszakban. Megbánta azt a Tanácsköztársaságról szóló kiállítást és kiadványt, ami miatt kritizálták?
E lapban is többször leírtam: a vörösterror szörnyűségeit semmi sem mentheti. Az inkriminált kiállításnak persze nem is ez volt a célja, amit minden bizonnyal azok is tudtak, akik a kritikát megfogalmazták. Számos olyan fejezete van a magyar történelemnek, amire nem lehetünk büszkék, a reflexió mégis fontos. Ha tudom, hogy egy kortárs művészeti kiállításból – nyilván nem véletlenül – ilyen politikai ügy válik, írhattam volna egy rövid előszót, amely egyértelművé teszi a politikai szövegkörnyezetet. A mostani választás talán mégiscsak igazolta a támadások abszurd voltát: egy történelmi egyház népe nem hitte el rólam, hogy azonosulni tudnék bármilyen, a Tanácsköztársaságot éltető balliberális gondolattal. Máskülönben aligha választottak volna meg harmadszorra is hat évre.

Az újabb ciklusban milyen tervei vannak? Milyen konkrét célokat szeretne megvalósítani?
Minden egyháznak, egyházi vezetőnek, ha komolyan veszi a szolgálatát, fel kell tennie a kérdést: hogyan is állunk a missziói parancs teljesítésével, vagyis hogy »tegyetek tanítvánnyá minden népet!«. Tehát: hova tűnnek a hívek, amikor a politikai környezet egyre kedvezőbb, az egyházi intézmények száma nőttön-nő? Sok a kihasználatlan lehetőségünk. S bár a gondviselés munkája elsődleges, erőnk szerint segíteni kell azt. A kormány által is erősen támogatott intézményi növekedésnek csak akkor van távlatos értelme, ha az a gyülekezetek, lelki közösségek épülését is szolgálja.”

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
popzene
2018. december 12. 09:33
Köszönöm, hogy írtál neveket, te vagy az első, aki vette a bátorságot. Én személyesen úgy gondolom, hogy a szerinted elnyomott jobboldali művészek vagy nincsenek elnyomva (hanem részei a pártoldalaktól független kánonnak, még Csurka is) vagy messze nem olyan nagy művészek, hogy érdemes lenne ebben a vitában megemlíteni a nevüket (mondjuk Bayer). De ezek objektív módon eldönthetetlen dolgok, neked is van egy véleményed meg nekem is. Viszont ha jól értem, a hozzászólásod központi gondolata inkább az, hogy mivel magyarok "zöme" a Fideszre szavazott, ezért a támogatott művészeknek tilos a Fidesz számára kellemetlen nyilatkozatot tenniük. Egyrészt 49 százalék objektíve nem "zöm". Másrészt ha az is lenne, a művészet támogatását párthűséghez kötni olyan mértékben kommunista gondolat, hogy azt jóérzésű ember számára nehéz bármiféle empátiával fogadni. És ne keverjük már a regnáló hatalom kritikáját az ország bántásával, mert ez egy lealacsonyító, primitív, hazug inszinuáció.
Kanóc
2018. december 11. 23:43
"amikor a politikai környezet egyre kedvezőbb" Nocsak, mit nem mond Pröhle a kormányzati propagandasajtóban!.... (A nagyoniskonzervatívfüggetleneket szétbassza most az ideg.)
mucsay
2018. december 11. 16:26
kit érdekel, kivel azonosul a prőhle. ne adjon állami pénzt a tk dicsőítésére, ennyi az elvárás, sikerült leverni.
popzene
2018. december 11. 14:33
Akar a faszom arányosítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!