Világszerte felháborodást kelt a Hasogdzsi-ügy

2018. október 20. 15:44

Az osztrák külügyminisztertől kezdve a briteken át Ausztráliáig mindenki reagált Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolására, amit szombatra Szaúd-Arábia is elismert.

2018. október 20. 15:44

Nem maradhat következmények nélkül az EU és Szaúd-Arábia kapcsolatait illetően egy „olyan súlyos ügy”, mint Dzsamál Hasogdzsi halála Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán – közölte szombaton Karin Kneissl osztrák külügyminiszter. A brit kormány mérlegeli a szaúdi bejelentést, Hollandia további vizsgálatot sürget. Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria külügyminisztere szerint az, hogy Rijád beismerte: Dzsamál Hasogdzsi Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán életét vesztette, még nem változtat azon, hogy „alapos, hiteles és független vizsgálatra” van szükség. „Nagy aggodalommal figyeljük a Szaúd-Arábia kormányával szemben kritikus emberek helyzetét. A Hasogdzsi-ügy csak a horror csúcsa” - hangsúlyozta Kneissl.

Az osztrák külügyi tárca vezetője közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években jelentősen romlott az emberi jogok helyzete Szaúd-Arábiában, és jelentősen növekedett a politikai foglyok száma. Köztük van számos nő, akiket júniusban vettek őrizetbe, és akiknek egyetlen bűne az volt, hogy konferenciákon vettek részt.

A brit külügyi tárca közleménye szerint mérlegeli a szaúdi bejelentést. „Őszinte részvétünket küldjük Dzsamál Hasogdzsi családjának, miután megerősítést nyert halála. Mérlegeljük a szaúdi bejelentést és következő lépéseinket” – közölte a brit külügyi tárca, hozzátéve: „ez egy szörnyű tett volt, amelynek felelőseit el kell számoltatni”.

A szaúdi bejelentésre a Koppenhágában tartózkodó holland miniszterelnök, Mark Rutte további vizsgálatot sürgetett. „Sok minden továbbra is homályos. Mi történt? Hogyan halt meg? Ki a felelős? Elvárom, és remélem, hogy minden releváns tényre fény derül a lehető leghamarabb” – mondta.

Ausztrália bejelentette, hogy az újságíró meggyilkolása elleni tiltakozásul nem vész részt egy tervezett befektetési csúcstalálkozón Szaúd-Arábiában.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint nevük elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban nem ismerte be.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lotti
2018. október 21. 10:20
Meggyilkolták ? Én nem hiszem el. A szaúdiak ilyet soha nem tennének. Az USA fő szövetségesei. És ugye Amerika ügyel arra, hogy csak kifogástalan demokratákkal barátkozzon.
igort
2018. október 21. 07:46
amúgy persze ez az eset is nem csak szaud-arábiát jellemzi, hanem a fejlett nyugatot hányinger, ahogy most kapják fel a fejüket és még ezek osztják a jó világ tanait
catalina9
2018. október 21. 07:15
Világszerte felháborodást kelt a Hasogdzsi-ügy" de nem hallom a határok nélkül NGO-kat, a Transparency Internationalt, Amnesty Internationalt, Human Rights Firstöt, de még a hazai libsik is kussolnak rendesen....pedig mikor Nyemcovot meggyilkolták, már előtte egy nappal tudták, hogy Putyin (és Orbán) volt a tettes....
csuszka
2018. október 20. 21:52
Globális szankciók kellenének SzArábia ellen, csak hát akkor le kéne mondani az olajról...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!