Így köszöntötték Balczó Andrást

2018. augusztus 23. 21:19

2018. augusztus 23. 21:19

Balczó András barátai, tisztelői és volt sporttársai bensőséges ünnepségen köszöntötték csütörtök délután a Kincsem Parkban a nyolcvanadik születésnapját egy hete ünneplő öttusázó-legendát.

Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok Balczó András eredményeivel elérte azt, hogy a világon megtanulták, tudják, mi az az öttusa, itthon pedig nemzeti sporttá tette.

„Pályafutásodnak meghatározó szerepe volt abban, hogy Magyarországon az emberek megszerették az öttusát, és ennek előnyeit élvezzük ma is. Büszkék vagyunk arra, hogy az öttusában van egy olyan példakép, aki nemcsak sporteredményeivel, hanem magánéletével, hitével is utat mutat mindenkinek” – mondta az elnök.

A Balczó András életének főbb pillanataiból összeállított kisfilm levetítése után a feleségével, az olimpiai bronzérmes tornász Császár Mónikával érkező ünnepelt felidézte: Benedek Gábor 1953-as chilei vb-győzelme hatására kezdett el öttusázni, mondván, „ha egy magyarnak sikerült világbajnoknak lennie, ráadásul öttusában, miért ne sikerülne nekem is”.

Bretz Gyula a MÖSZ nevében a válogatott mostani melegítőjével lepte meg Balczót, míg Pécsi István, a Kincsem Park igazgatója Emil Adam német festőművész Kincsemről készült festményének reprodukciójával ajándékozta meg.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2018. augusztus 27. 10:47
Egyszer kinn voltunk a Klissza dombon egy téli napfordulón. Balczó beszélt, papír nélkül, talán félórát, egy igehirdetésnyit, nagyon szépen. Felejthetetlen.
Óbor Dezső
2018. augusztus 25. 19:11
Áldott születésnapot kívánok Bandibátyám, Isten Áldja meg az életedet.
magnahungaria
2018. augusztus 25. 02:36
Tudja Ön, hogy micsoda boldogság volt nekünk az Ön győzelme? Ön nem is maga miatt nyerte meg azt a müncheni olimpiát, hanem értünk is ... a hitvány megalkuvókért, a "nem hősökért" ... mi olyan példát kaptunk Öntől, aminek a sport nem a lényege, nem a szubsztanciája, vagy eszenciája. Amikor Münchenben kiderült, hogy Borisz nem tudja Önt befogni, az egész család körtáncot járt, mert a szüleim is szabadságot vettek ki! Tudja Ön, hogy egy kis vidéki városban 1972-ben, kora délután micsoda diadalüvöltés tört ki? KÖSZÖNÜNK MINDENT, BALCZÓ ANDRÁS, ISTEN ÉLTESSE MÉG NAGYON SOKÁIG!!! Ön a LEGTÖBBET adta nekünk abban a világban: a REMÉNYT, a HITET, hogy egy MAGYAR is eljuthat akárhová, akár a földi világ tetejére! Kedves Balczó András!!! Isten éltesse még Önt és kedves családját BÉKÉBEN, BOLDOGSÁGBAN, EGÉSZSÉGBEN, KRISZTUS-HITBEN ...
magnahungaria
2018. augusztus 25. 02:17
Na, kezdem elölről, mert elszállt minden, de most már tényleg csak a lényeget: Szegény édesanyám már 15 éve a JOBB világban van, sosem szerette a sportot, de eltűrte, hogy nézzük. Két kivétel: Amikor a 1969-es VB idején elengedtek mindenkit az iskolából, mert a tanító nénik szerint is "ma fut a Bandi!" Kemény kommunista világ, kemény fegyelem volt, erre szerintem ritkán volt példa. Édesanyám zokogott, amikor kiderült, hogy BANDI (mert minden normális, tisztességes magyar családnak Ő volt/van "a BANDI", de mégis, kedves Balczó András! Igenis, ÖN volt A BANDI, akiért egy egész ország, egy egész nép szíve tudott zakatolni ... Igaz, talán azért, mert az Ön szíve is zakatolt értünk, kis hitvány, naponta megalkuvó magyarokért ... 1972 - mindenkit hazaengedtek 1 órával korábban az iskolából (akkoriban!!!) csak azért, hogy megnézhessük A "BALCZÓT"! Tudja Ö
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!