Tusk: A brit kiválás gondolata sajnos nem szűnt meg Johnson és Davis lemondásával

2018. július 09. 19:09

„Csak sajnálni tudom, hogy a Brexit gondolata nem távozott együtt Davis-szel és Johnsonnal. De... ki tudja?” – írta Twitter-bejegyzésében Tusk.

2018. július 09. 19:09

Sajnálatát fejezte ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő délután, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépésének gondolata nem távozott együtt a londoni kormány lemondott tagjaival, azonban felvetette azt is, hogy talán még ez a lehetőség sincs teljesen kizárva.

Sajtótájékoztatóján Tusk hangsúlyozta, hogy „politikusok jönnek és mennek, az általuk okozott problémák azonban maradnak, márpedig a Brexit keltette felfordulás a legnagyobb probléma az EU-brit kapcsolatok történelmében”.

Hétfőn David Davis brit Brexit-ügyi miniszter, majd Boris Johnson külügyminiszter is lemondott a posztjáról, miután a kormány előző héten olyan javaslatcsomagot fogadott el, amely összességében szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoz az EU-val, mint azt a keményvonalas kilépéspárti tábor szeretné. Erre reagálva az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy a brit kiválás ügye messze van még a megoldástól, akár Davis-szel, akár nélküle.

„Csak sajnálni tudom, hogy a Brexit gondolata nem távozott együtt Davis-szel és Johnsonnal. De... ki tudja?” – írta Twitter-bejegyzésében Tusk. Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője korábban leszögezte, hogy Davis lemondása nem jelent problémát a brüsszeli testület számára, amely továbbra is kész a hét minden napján, a nap 24 órájában tárgyalni.

Újságírói kérdésre válaszolva kiemelte: „mi ezentúl is jóhiszeműen fogunk tárgyalni Theresa May miniszterelnökkel és a brit kormány tárgyalóival annak érdekében, hogy sikerüljön megállapodásra jutni”.

Bennfentes diplomáciai források szerint Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója egyébként is arról tájékoztatta nemrégiben a bennmaradó uniós tagországok vezetőit, hogy nem David Davist, hanem a brit kormányfő EU-ügyi főtanácsadóját, Olly Robbinst tekinti a valódi tárgyalópartnerének. Guy Verhofstadt, az Európai Parlament illetékes főképviselője pedig a történtek kapcsán ismételten az egyeztetések felgyorsítását sürgette.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2018. július 09. 22:25
tuskmogherinimerkelmicronjuncker...hiteltelen mind!!!!
Kvasztics Fedor
2018. július 09. 22:23
Nagy a rinyálás, hogy a britek kiléptek ebből az állítólagos földi paradicsomból. De még mindig nem azon gondolkodtak, miért nem kellett ez a briteknek, hanem csak a bosszú jár a fejükben. Nehogy másnak is eszébe jusson.
tizuii
2018. július 09. 19:46
aki a brexitre szavazott ki kell lőni és uj szavazást kiírni, és megoldódott minden, CSUK is nyugodtan aludhat.
Akitlosz
2018. július 09. 19:34
Nem gondolat az. Hanem döntés. Már csupán végre kellene hajtani, nem szabotálni, nem gáncsolni. Tudom, hogy ez egy "demokratának", mint ez a Tusk felfoghatatlan és érthetetlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!