Timmermans: a 7. cikk ügyében „remélhetőleg konstruktív párbeszéd folytatható” Lengyelországgal

2018. június 18. 13:43

Az uniós alapértékek megsértése miatt indított eljárásról tárgyalt Frans Timmermans az Európai Bizottság első alelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

2018. június 18. 13:43

Timmermans: a 7. cikk ügyében „remélhetőleg konstruktív párbeszéd folytatható” Lengyelországgal

Remélhetőleg konstruktív párbeszéd folytatható” a lengyel kormánnyal az európai uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás ügyében – jelentette ki hétfőn Varsóban Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, miután Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel egyeztetett.

Timmermans az Európai Bizottság által tavaly decemberben Varsóval szemben elindított uniós eljárás miatt egyeztetett Morawieckival. A közös sajtóértekezleten a brüsszeli testület alelnöke konstruktívnak minősítette a varsói megbeszélést. Elmondta, hogy új információkat kapott, amelyeket elemezni fog. Jelezte, hogy kész együttműködni a lengyel kormánnyal annak érdekében, hogy „kielégítő megoldást” találjanak a nézeteltérésekre.

Morawiecki aláhúzta: a lengyel bírósági rendszert meg kell reformálni. Egyúttal értésre adta, hogy Varsó továbbá is nyitott a kompromisszumos megoldás keresésére. Közölte: átadta Timmermansnak az Európai Bizottság ajánlásai alapján eddig elfogadott, illetve végrehajtott változások listáját.

Varsó a közelmúltban fogadott el módosításokat a vitatott bírósági reformhoz, és bár ezek egybecsengnek az Európai Bizottság ajánlásaival, Timmermans több alkalommal elégtelennek minősítette őket. Múlt heti brüsszeli bejelentés szerint a 7. cikk szerinti eljárásban a következő lépés Lengyelország meghallgatása lesz az EU-ügyekért felelős tagállami miniszterek június 26-ai tanácsülésén.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2018. június 19. 10:59
A brüsszeli atombomba helyben fog pukkanni jövö májusban !
tom hagen
2018. június 18. 18:54
Hogy veszi bátorságot Timmermans, akit senki, semminek meg nem választott, hogy beledumáljon bárki ország dolgaiba?! Annyira utálom mar ezt!!
drkovax
2018. június 18. 14:39
A lengyelek belengették, hogy ha nem értelmesen tárgyalnak velük, akkor minden EU döntéshozatalt blokkolni fognak. Timmermans még nem érti, de már érez valamit ...
Megtalálta
2018. június 18. 14:36
Azt hiszem, itt most nekünk kellene alapértéket bemutatni Brüsszelnek: Leszavazzuk az eljárás megindítását, mindentől függetlenül. Ez elvi kérdés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!