WHO: Hétmillióan halnak bele a légszennyezésbe évente

2018. május 02. 09:33

A világon 10 emberből 9 súlyosan szennyezett levegőt kénytelen belélegezni – közölte az Egészségügyi Világszervezet.

2018. május 02. 09:33

Évente hétmillió ember hal meg amiatt, hogy szennyezett levegőt kénytelen belélegezni – ismertette legfrissebb becslését szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 4,2 millióan a külső levegő szennyezettsége miatt vesztették életüket, 3,8 millió ember pedig a háztartáson belüli, főzésből, fűtésből származó légszennyezés miatt halt meg. A halálesetek több mint 90 százaléka alacsonyan vagy közepesen fejlett országokban történt.

A levegő szennyezettsége a WHO szerint továbbra is jelentős; a világon 10 emberből 9 súlyosan szennyezett levegőt kénytelen belélegezni. „A légszennyezettség mindnyájunkat fenyeget, de a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb emberek viselik a legnagyobb terhet” – hangsúlyozta a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

A WHO adatai szerint a nem fertőző betegségek kialakulásában jelentős szerepe van a szennyezett levegőnek; a haláleseteknél a szívproblémák 24 százaléka, az agyvérzések negyede, a tüdőproblémák 43 százaléka és a tüdőrák kialakulásának 29 százaléka a légszennyezettség számlájára írható.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2018. május 02. 13:07
Lassan el kéne indítani a tömeges migrációt a jó levegőjű esőerdők irányába..
Megtalálta
2018. május 02. 12:09
Nekem is feltűnt, hogy a nagyvárosokban milyen gyorsan terjed a liberalizmus. Eddig azt hittem, hogy fertőző betegség, de most megvilágosodtam.
atila68
2018. május 02. 09:42
Most, hogy megfékezték az AIDS terjedését, beoltották az összes afrikait, fúrtak nekik kutat is, el kellene gondolkodni azon, hogy a természetes szelekció kiiktatásával, hogy a faxba fékezik meg a túlnépesedést? Aztán el lehet gondolkozni a grillezés közben belélegzett sütőolaj káros hatásáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!