Törölhetik a homoszexualitás miatt hozott ítéleteket Új-Zélandon

2018. április 04. 12:13

A homoszexualitás miatt büntetett férfiak aktájából törölhetik az ellenük hozott ítéleteket, az elhunytak esetében pedig a hozzátartozók az ítélet posztumusz felülírását igényelhetik.

2018. április 04. 12:13

Új-Zélandon törölhetik a homoszexualitás miatt büntetett férfiak aktájából az ellenük hozott ítéleteket.  Az erről szóló törvényjavaslatot egyhangúlag fogadta el az új-zélandi parlament kedden. A jogszabály lehetővé teszi az érintetteknek, hogy kérjék az azonos nemű társaik beleegyezésével létesített szexuális kapcsolat miatti ítéleteik törlését. Elhalálozott elítéltek esetében a hozzátartozók kérelmezhetik az ítélet posztumusz eltörlését.

A homoszexuális kapcsolat létesítését 1986-ig büntették Új-Zélandon, a szabályozás azonban nem tett különbséget a nemi erőszak és a beleegyezéses kapcsolat között. A nők közötti nemi kapcsolatot nem tiltották törvények.1986-ban a parlament megszüntette a 16 éven felüli férfiak kölcsönös beleegyezésén alapuló kapcsolatára vonatkozó tiltást. A csendes-óceáni ország 1993-ban aztán betiltotta a melegek hátrányos megkülönböztetését, 2013-ban pedig a térségben elsőként, a világon tizenharmadikként törvényesítette a melegházasságot.

Andrew Little igazságügyi miniszter a keddi parlamenti szavazás alkalmával újfent bocsánatot kért az „előítéletek, stigmák és más negatív hatások miatt”, amelyeket a melegeknek az ítéletek miatt el kellett viselniük. Az új törvény „világosan jelzi, hogy többé nem elfogadható a homoszexuálisok diszkriminációja, és mindent elkövetünk a múltbéli tévedések orvoslásáért” – tette hozzá Little.

A jogszabály becslések szerint ezer embert érint, akiket azért ítéltek el, mert közösültek azonos nemű társaikkal vagy ehhez lehetőséget biztosító helyiségeket működtettek. Az új törvény nem vonatkozik azokra, akik a jelenlegi jogszabályok alapján is büntethetők.

(MTI)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2018. április 04. 13:23
És mi lesz New Zealand -i, zaklatott birkák jogaival?
Gyéressy Károly
2018. április 04. 12:50
Negyedszázad alatt eljutottak a büntetéstől a buziházasságig. Gyors tempó, a buzeráns hadak legázolják a normalitást.
zakar zoltán béla
2018. április 04. 12:44
1945. április 4. " Munkásőrnek lenni jó..." Ma az überráltak lánca Battonyától Nemesmedvesig ér!!!
fakutya Bobber
2018. április 04. 12:15
Az inkontinenciának mikor lesz zászlaja? Hát a laposfosásnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!