A népboldogító értelmiségiekről

2017. november 27. 16:46

A társadalom átalakítása a népboldogító entellektüelek műve, akik azt hiszik, hogy puszta értelmük fényével átformálhatják a világot.

2017. november 27. 16:46
Paul Johnson

Napi Maxima - Szalai Zoltán rovata

A társadalom átalakítása a népboldogító entellektüelek műve, akik azt hiszik, hogy puszta értelmük fényével átformálhatják a világot. Ez a totalitárius hagyomány születési joga. Rousseau fedezte fel, Marx foglalta rendszerbe, Lenin intézményesítette. Lenin követői több mint hatvan éven át végezték a történelem leghosszabb társadalom-átalakító kísérletét. (…) Szüntelenül emlékeznünk kell arra, amiről az értelmiségiek szeretnek megfeledkezni: hogy az emberek fontosabbak, mint a koncepciók, hogy övék az elsőbbség. Minden önkényuralom közül az eszmék szívtelen zsarnoksága a legrosszabb.”

Paul Johnson: Értelmiségiek. Európa, 1999, p. 550-54.

 

Paul Johnson (1928) Oxfordban végzett angol történész, újságíró, több, mint negyven könyvet írt (Értelmiségiek, Hősök és a Modern kor, stb.). A New Statesman folyóirat főszerkesztőjeként is tevékenykedett.

(Az idézetet köszönöm Szilvay Gergelynek.)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2017. november 28. 10:30
"A társadalom átalakítása a népboldogító entellektüelek műve, akik azt hiszik, hogy puszta értelmük fényével átformálhatják a világot. Ez a totalitárius hagyomány születési joga. Rousseau fedezte fel, Marx foglalta rendszerbe..." stb.- idézik. Ezek mind hülyék? Név szerint: Szalai, Szilvay és Johnson? Kizárt a többi filozófus felelőssége is a dologban, vagy ha úgy tetszik, akkor miért nem bővítik ki Platonig a névsort - talán nem olvasták? De akkor..., hogy mernek megszólalni, leírni bármit is a témában!? ...Szóval... Szóval az nem ismert, hogy Marx a történelmi munkásságában ÉPPEN azt fejti ki, hogy a világ átformálása NEM eszmék elterjedése révén történik. Vagyis NEM attól változik, hogy eszmék érvényesülnek, hanem ATTÓL érvényesülnek az eszmék, hogy a világ megváltozik! Én megértem, hogy ezt egy vallásos ember nem értheti. Hiszen akkor Isten is változik, és az meg hogy lehet?... Illetve azt értem meg, hogy ÉRZELMILEG ezt egy hívő gondolkodó nem fogadhatja el. De az még tőle is elvárható, hogy logikailag cáfolhatatlan érveket hozzon fel ellene, VAGY PEDIG HALLGASSON!
szekula
2017. november 28. 01:56
"az emberek fontosabbak, mint a koncepciók" Igen, pontosan e paradigmaváltás volt a reneszánsz humanizmus (az ember szó ezért szerepel benne) és a felvilágosodás - a "népboldogító" kitalált felhőpapák ellenében. Kurvára uncsi, hogy a konzervatívok úgy pofáznak a nagy társadalommérnöki projektekről, mintha nem a kereszténység volna a műfaj ősatyja.
röviden
2017. november 27. 22:21
Johnson azért "bálványságban" nem mérhető össze egy Marx-szal vagy egy Sartre-val. Ha lehet kritikával illetni, az az, hogy a személyes életvitelük és hangoztatott ideáik diszkrepanciájára épít, ami nem igazán elegáns, de roppant hatásos.
KannibálTatárÚr
2017. november 27. 22:20
"Az értelmiség egy társadalmi réteg. Az értelmiségi általános értelemben szellemi pályán dolgozó embert jelent." Sajnos, sokan mások helyett gondolkodó személyeknek képzelik az értelmiséget. Pedig az ilyenek nem értelmiségiek. Csalók, élősködők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!