Beiktatták az új, konzervatív legfelsőbb bírát Washingtonban

2017. április 10. 19:15

Letette hivatali esküjét Neil Gorsuch, konzervatív bíra, ezzel újra konzervatív többség lett az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságában.

2017. április 10. 19:15

Neil Gorsuchnak  a nap folyamán  ez volt a második eskütétele. Neil Gorsuch reggel a legfelsőbb bíróságnak a Capitolium melletti épületében, a bíróság többi tagja és családtagjaik körében,  tette le a bírói esküt, majd a Fehér Ház Rózsakertjében nyilvános ünnepségén ismét esküt tett az alkotmányra.    

Az ünnepségen Donald Trump elnök méltatta a 49 éves coloradói bíró eddigi pályáját és felidézte a tavaly télen elhunyt konzervatív Antonin Scalia érdemeit. Neil Gorsuch a Scalia bíró halálával megürült posztot tölti be. Neil Gorsuch a jelölése előtt a coloradói fellebbviteli bíróság bírája volt, akit képzettsége - tanulmányait a Columbia Egyetemen, a Harvardon és Oxfordban végezte.  

Jelöltsége szenátusi megszavazásához a republikánusoknak a szabályok megváltoztatásához kellett folyamodniuk, így a bírót nem kétharmados, hanem egyszerű többséggel választották meg. A demokrata párti szenátorok ugyanis – három politikus kivételével – nem voltak hajlandóak megszavazni  jelölését.

A demokraták részben  azért nem szavaztak Gorsuchra, mert túl konzervatívnak ítélték a bírát, másrészt válaszlépésként a republikánusok előző évi bojkottjára. 2016-ban a a republikánus szenátorok még csak meg sem hallgatták az előző elnök, Barack Obama által jelölt liberális főbírót. A republikánusok egyébként akkor azzal érveltek, hogy választási kampány idején nem ildomos főbírót jelölni, ez az új elnök feladata. A konzervatív

Neil Gorsuch megválasztásával a bíróságban ismét 5:4 arányú a konzervatív többség.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik