A CEU-ért és Orbán ellen kezdeményez népszavazást a Momentum

2017. április 05. 21:58

A Momentum Mozgalom kérdései a CEU-t ellehetetlenítő törvényre, valamint a miniszterelnökök újraválaszthatóságára vonatkoznak.

2017. április 05. 21:58

Több témában is népszavazást kezdeményez a Momentum Mozgalom – jelentette be Fekete-Győr András szerdán a Corvinuson.

A párt kezdeményezési egyrészt a CEU megmentésről szólnak, másrészt arról, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolni olyan személyt, akit az Országgyűlés korábban már legalább két alkalommal miniszterelnöknek választott.

Az első témában a Momentum kérdése így hangzik:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 9., 76., 77., 115., 117. §-ait a 2017. április 4-én hatályban volt szövegük szerinti tartalomra módosítsa?”

A témában a DK már adott le kérdést, de a Hajnal Miklós, a párt szóvivője ezt úgy értékelte, hogy „bár a CEU kapcsán a DK vezetése is népszavazást kezdeményezett, láttuk, hogy az olimpiai népszavazást is adatgyűjtésre használták volna ki. A Momentum szerint azonban az elmúlt 27 év lejáratódott szereplői nem tudnak hitelesen az élére állni egy ilyen kezdeményezésnek – különösen, ha az egyik legelutasítottabb politikusról, Gyurcsány Ferencről van szó.”

A miniszterelnökökkel kapcsolatos kérdések pedig az alábbiak:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

Ez a kitétel jelenleg csak Gyurcsány Ferencet, valamint Orbán Viktort érintené. 

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patterson
2017. április 06. 15:23
Nincs egy épeszű, ha nem is jogi tudással, de némi jogérzékkel megáldott ember a momentum körül, aki felhívja a figyelmüket, hogy szigorúan alkotmányjogi keretek között, egy ilyen népszavazásból eredő norma nem lehet visszamenőleges hatályú. Következésképp onnantól lehet érvényesíteni, amikortól hatályba lép. Tehát ha meg is szavaznának egy ilyet, akkor attól fogva Orbán Viktor még két ciklusban lehetne miniszterelnök... Egyébként meg megint ezek a nyomorult félmegoldások, értsétek már meg kedves "másik oldal", hogy a többség ebben az országban lassan harminc éve szenvedi ezt a gyakorlatot. Menjen a rossz király, jöjjön a jó király. Menjen a rossz király, jöjjön a rossz király..... Elegem van a kicsinyes politizálásból, elegem van a generációk, a másképp gondolkodók, a vallási felekezetek, a városban és a vidéken lakók....stbstb...folyamatos egymás ellen hergeléséből. Elegem van az uszításból, a gyűlölködésből, az állandó bosszúállásból! Elegem van abból, hogy minden soron következő kurzus felszámolja az addigi kormányzás - még ha olykor gyönge és kevéske, de működő - eredményeit. Elegem van abból, hogy nincsenek ma az országban olyan vének, akikhez bizalommal fordulhatnánk a nehéz időkben, mert mind eladta magát egy falat kenyérét. Elegem van abból, hogy magukat értelmes, gondolkodó embernek tartók arról beszélnek, hogy itt forradalom, vér és bosszú lesz a megoldás. Elegem van abból, hogy miközben ilyen szarságokon rugózunk, álvitákon bosszankodunk, azalatt szisztematikusan kirabolták és rabolják ma is az országot, széthordják az értékeinket, a műveltségünket és kultúránkat. Egyszerűen elegem van, és azt hiszem, hogy ezt még jó néhány millió ember nevében is mondhatnám. Minden jó szándékom mellett mondom kedves momentumos srácok, hogy eddig semmi újat nem mutattatok fel. Semmit. (...és így sokadjára, már ebből is elegem van!)
zakar zoltán béla
2017. április 06. 14:31
FF
liberálzöld.
2017. április 06. 14:19
Ez hiba - mármint a Momentum részéről. A szavazók 90%-a azt tudja összesen, hogy a CEU a Soros egyeteme. Bukó.
Szívemből magyar
2017. április 06. 12:06
A momentum népszavazás szempontjából Svájcot akar belőlünk csinálni, csak éppen a GDP-nk nincs meg hozzá..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!