Magabiztos CDU-győzelem a Saar-vidéki tartományi választáson

2017. március 26. 19:35

Martin Schulz bevetése sem volt elég a német szocdemeknek a győzelemhez a Saar-vidéki tartományi választáson,a szavazatok 40 százalékával egyértelműen nyert ugyanis a kereszténydemokrata CDU. Nagyot buktak a baloldali populisták, a bevándorlásellenes AfD 6 százalékkal bejutott a parlamentbe. A zöldeknek, a liberálisoknak és a kalózpártnak ezúttal nem osztottak lapot.

2017. március 26. 19:35

Egyértelmű a kereszténydemokrata CDU győzelme a vasárnapi Saar-vidéki tartományi választás exit pollja alapján. A Németországban választási csúcsévnek is nevezett 2017 első tartományi választásán Angela Merkel kancellár és Annegret Kramp-Karrenbauer tartományi miniszterelnök pártja magabiztos 40 százalékot szerzett, amivel a 2012-es 32,5 százalékos eredményéhez képest nagyjából 5 százalékpontnyit tudott erősödni.

A baloldal veresége

A választás vesztese a baloldal: a szociáldemokratáknak friss szuperhősük, Martin Schulz sem segített. 30 százalékos eredményük visszaesés mind a közvélemény-kutatásokban jelzett számokhoz, mint a 2012-es 30,6 százalékos eredményükhöz képest. A vártnál gyengébben szerepelt a baloldali populista Linkspartei is: a párt egyik kirakatfiguráját, Oskar Lafontaine-t indító balosok 2012-ben még 16,1 százalékkal lettek harmadikak, most meg kell elégedniük a 13 százalékos eredményükkel.

Örülhet azonban a bevándorlásellenes AfD: 6 százalék körüli eredményüknek köszönhetően Saarbrücken tartományi parlamentje lesz a tizenegyedik, ahol a párt frakcióval fog rendelkezni. Nem úgy a Zöldek: 4 százalékukkal ebben a ciklusban parlamenten kívülre szorultak, ahogy a 3,1 százalékot hozó liberálisok és a 0,7 százalékos eredményével teljesen eljelentéktelenedő Kalózpárt is.

Nagykoalíció lesz

A Saar-vidéki választás tehát Kramp-Karrenbauer kereszténydemokrata tartományi miniszterelnök világos győzelmét hozta, aki 2012 óta irányítja a szociáldemokratákkal együttműködve az aprócska nyugatnémet tartományt. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy mindezt a jövőben is folytatja: a Linkspartei hiába kampányolt piros-vörös koalícióval, az SPD-vel együtt nincs meg a többsége a saarbrückeni parlamentben.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr.Falafel
2017. március 27. 08:30
A vezékomment egy baromság. A Saar-vidék ugyan a legkisebb tartomány és a helyi vezetés erősen merkelpárti, attól még fontos jelzőbója. A bundesmutti eddig nem kampányolt, nem tépte a száját fölöslegesen. Schulz ezzel szemben folyamatosan lángszavú szónoklatokat tart, többek között arról, hogy Trump USA-ja az ellenségük. Na, most erre ugyan ugranak a nemzeti szocialisták (a baloldaliak, főleg volt kelet-németek), és a pillanatnyi állás mutathatja, hogy milyen sokan vannak, de amint a mutti is belekezd a mondókájába és felhívja a vérgőzös fejű barmok figyelmét rá, hány ponton függnek az USA-tól, majd lenyugszanak és elkezdik félteni az egzisztenciájukat. A Saar-vidék arra példa, hogy ahol értelmes szavakat is mondanak a németeknek, értenek belőle.
szancso
2017. március 27. 04:07
A saarlandiak nem tudják elfelejteni Lafonteinak, hogy 1999-ben bedobta a törölközőt és talán azt sem, hogy összeállt a WASGE nevű pártjával az akkori Keletnémet kommunista utódpárttal és "Linke" néven egyesültek. Ennek ellenére, a legjobb hamvazószerdai beszédet ő tartotta, az eredmény alapján azonban úgy néz ki, kevesen hallgatták meg. Jó lenne tudni, mekkora volt a részvétel a választáson, mert abból lehet igazán lemérni a lakosság hangulatát.
billwilson
2017. március 27. 00:55
nem lehet választ írni a vezérkommentre mert nem jelenik meg a válasz ablak ez az új felület bugosabb mint az eredeti :s még ezt se tudjátok rendesen leprogramozatni lol
Strassnoff Ignác
2017. március 26. 22:58
Érdekes szerzet a Fidesz rajongó... Úgy 3 éve nem csinál mást, mint Merkelt köpködi, de kerüljön szóba csak a baloldal, máris imáiba foglalja az öreglányt... :)))) Kizárólag Orbánt szereti, mindenki más az "akiket utálunk" listán szerepel. Csak mondjuk a lista 7. helyezettjét szinte szereti az 5. helyezetthez képest. Persze a 9. helyezetthez képest meg tudná ölni.. :))) Így lettek manapság cimboráik a szerbek, vagy épp a szlovák nacionalisták is. Jól lehet velük együtt utálni a migránsokat. 3 éve még magyargyűlölő, kiirtandó szemetek voltak. Változik a világ, csak Orbán állandó... Állandóan komcsi-liberális-nemzeti-akármi tolvaj. Fix pont az Univerzumban. A nyájának. :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!