Ingyenes a C típusú agyhártyagyulladás elleni oltás

2017. január 15. 21:15

A meningococcus C típusú baktérium elleni védőoltás január elsejével ingyenes lett a 2 évnél kisebb gyerekek számára, csak a 300 forintos dobozdíjat kell kifizetni. A 2 évnél idősebb gyerekek számára továbbra is fizetni kell az oltásért, kb. 7-8 ezer forintot. A B típusú oltás sokkal drágább, de még nem támogatott, és mivel összesen négyet kell beadni belőle, a teljes körű oltás kb. 100 ezer forintba kerül. Magyarországon mindkét baktériumtörzs okoz megbetegedéseket, és az esetek 70 százalékáért a B típus a felelős.

2017. január 15. 21:15

A Magyar Közlöny január 12-ei számában megjelent egy rendelet, amely a meningococcus C típusú baktérium elleni védőoltásra vonatkozik, és január 15-én lép életbe.

Maga a C típusú oltóanyag január elsejével lett ingyenes a 2 évnél kisebb gyerekek számára, csak a 300 forintos dobozdíjat még ki kell fizetni, míg korábban 2.000 forintba került a támogatással együtt.

A 2 évnél idősebb gyerekek számára továbbra is fizetni kell az oltásért, kb. 7-8 ezer forintot. A B típusú oltás jóval drágább, mint a C típusú, kb. 27 ezer forint, de ég nem támogatott, és mivel összesen négyet kell beadni belőle, a teljes körű oltás kb. 100 ezer forintba kerül.

Az idősebbekre is veszélyes

Magyarországon mindkét baktériumtörzs okoz megbetegedéseket. Az esetek 70 százalékáért a B típus felelős, de mivel drága az oltóanyag, ezért nem terjedt el. Ez azért is probléma, mert a tünetek alapján nem lehet megkülönböztetni, hogy melyik típusról van szó.

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a csecsemőkre veszélyes a betegség, hanem a 16-20 éves korosztályra is. Háziorvosok ezért azt tanácsolják a szülőknek, hogy idősebb korban ismételtessék meg a C típusú oltást, illetve ha tehetik, akkor mindkét törzsre oltassák be gyereküket.

Decemberben három gyerek is meghalt 

Decemberben három halálos megbetegedés is történt. December 9-én a budapesti Veres Pálné Gimnázium egyik végzős tanulója halt meg fertőző agyhártyagyulladásban. Az ÁNTSZ közlése szerint a fiú C típusú törzs miatt lett beteg. Egy miskolci fiú pedig közvetlenül karácsony előtt halt meg, ugyancsak agyhártyagyulladás miatt. Róla nem tudni, hogy a C vagy a B variáns miatt betegedett-e meg. Karácsonykor pedig egy budapesti bölcsődés halt meg gennyes agyhártyagyulladásban.

A betegség észlelését megnehezíti, hogy ugyan a fertőző agyhártyagyulladás súlyos tünetekkel jár, mint például a heves fejfájás, a hányás, a csillapíthatatlan láz, de ezek sok más betegségre is jellemzőek lehetnek. A testen megjelenő szederjes, lilás kiütés az egyértelmű árulkodó jel, de van, hogy ez már csak az intenzív osztályon jelenik meg a betegen, mikor életveszélyes állapotban van.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!