Nem követik jövőre a nyugdíjak az inflációt

2016. november 21. 21:40

Csupán 1,6 százalékos nyugdíjemelést jelentett be Orbán Viktor, miközben az inflációt 2,3 százalékra prognosztizálta a jegybank. Az MSZP – amelynek szavazóbázisában a felmérések szerint a nyugdíjasok aránya igen magas – természetesen számon kérte ezt, mire a kormány azzal védekezett: a nyugdíjemelést törvény szabályozza.

2016. november 21. 21:40

Gúr Nádor István az MSZP képviselője azt mondta: miközben 0,9 százalékos nyugdíjemelést irányoztak elő, majd a kormányfő 1,6 százalékkal állt elő, a jegybank 2,3 százalékra prognosztizálja az inflációt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János azt felelte: az MSZP-nek még sok évig kell a kérdésben hallgatnia, hogy feledtesse a 13. havi nyugdíj megszüntetését. Célként jelölte meg a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését, jelezve: az ellátásban részesülők nagy része 130 ezer forint alatti juttatást kap. A tárcavezető közölte: ha a minimálbér-emelésre a munkaadók és a munkavállalók is igent mondanak, akkor a kormány kötelessége, hogy a nyugdíjasok szempontját is mérlegelje.

Horváth Imre, szintén MSZP-s képviselő erre kijelentette: ahol ennyire tisztelik az időseket és a nőket, ott a fiatalok se számíthatnak semmi jóra. Szerinte ez nem egyedi eset volt, a kormány célja, hogy összeugrassza a társadalmi csoportokat és elterelje a figyelmet a tevékenységéről. Egyúttal bírálta a nyugdíjemelésre vonatkozó elképzeléseket arra hivatkozva, hogy a jegybank magasabb inflációval számol.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, Rétvári Bence azt felelte: a társadalmi csoportok szembefordítása szocialista és kommunista elv, a kormány a nemzeti együttműködésre épít. Kifejtette azt is, hogy a nyugdíjemelést a törvény szabályozza. Kitért arra is, hogy számos időseknek szóló programot bővítettek, fokozottan büntetik az érintettek sérelmére elkövetett bűncselekményeket, a munkahelyvédelmi akcióterv pedig 340 ezer, 55 év felettinek segít.

Az MSZP álláspontja az ügyben azért sem meglepő, mert szavazóbázisában a közvélemény-kutatások szerint jelentős a nyugdíjasok aránya.

(MTI)

Összesen 236 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. november 22. 18:27
Szóval jövőre növekszik az infláció mértéke. Hát ez nem egy jó hír, nem egy sikertörténet. :-( Nem sokáig tudták stabilan tartani a forintot. Igaz soha nem is akarták, csak éppen így alakult egy rövid ideig.
doncamillo
2016. november 22. 12:51
A rinyálók csúsztatása ott van, hogy a nyugdíjakat az ELMÚLT év inflációs adatai szerint alakítják. Megmondta Lázár a kormányinfón, hogy ha magasabb lesz az infláció, azt kipótolják. A szoclib alatt a 10%-os infláció ellenére volt, amikor egyáltalán nem emeltek nyugdíjat.
Sándor
2016. november 22. 10:30
A havi nyugdíjának az összege, mindenkinek, a jövedelme után fizetett járulék alapján van megállapítva! mennyi volt a keresete? akkor nem sajnáltatta magát? most se tegye.... Némelyeknek,... az lenne a jó, aki sokat tett az asztalra az kevesebbet vehessen el? miért is?
Berecskereki
2016. november 22. 10:28
Elnézést kérek mindenkitől, de most nincs lehetőségem a válaszadásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!