Minden várakozást felülmúló sikerrel zárult a Családszervezetek I. Adventi Jótékonysági Vására

2016. november 28. 00:54

Szombaton került sor arra a jótékonysági vásárra a Várkert Bazárban, ahol a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) kezdeményezésére több mint ötven civil szervezet összefogásában különböző családszervezetek kínálták saját készítésű portékáikat, hogy a befolyt összegből a daganatos és leukémiás gyerekek gyógyulását segítő Őrzők Alapítványt támogassák. A Mandiner.család aktívan részt vett a szervezésben, a vásárt nemcsak médiaként támogatta, hanem saját készítésű áruval is.

2016. november 28. 00:54
Admin

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége szerint a kezdeményezés a családok számára is kreatív és szórakoztató kikapcsolódást nyújtott, de elsősorban az a célja, hogy támogassák a Tűzoltó utcai Gyermekklinika betegeinek gyógyulását. „Advent idején mindenki szívesen segít, és sok olyan kezdeményezés indul karácsony előtt, amelyhez csatlakozhatnak mindazok, akik adományaikkal segíteni kívánják a rászorulókat” – hívta fel a figyelmet. Herczegh Anita végig aktívan jelen volt a vásáron: adventi koszorút segített készíteni az érdeklődő gyermekeknek.

Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára azt mondta: elsősorban édesanyaként van jelen a vásáron, de a minisztérium aktívan támogatja a kezdeményezést: dolgozói mézkalácsokat készítettek a jótékonysági vásárra. Hozzátette: a vásár bevétel nagyon jó helyre kerül, hiszen nagyon fontos, hogy a legmegfelelőbb környezetet lehessen biztosítani a beteg gyerekek számára a gyógyuláshoz. 

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a vásár a segítségnyújtás mellett a szeretetről és a családról is szól. „Ha mindkettő megvan, akkor még nagyobb öröm a segítségnyújtás” – mondta.

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár közölte: az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai több mint félmillió forint értékű adományt készítettek az eseményre. „Az igazán erős közösségek saját tagjaikon kívül másokra is oda tudnak figyelni. A Fiatal Családosok Klubja ilyen közösség, segítő kezet nyújt a bajban lévőknek és segíti a beteg gyermekek gyógyulását” – fogalmazott.

Király Nóra, FICSAK alapítója, a vásár kezdeményezője elmondta: az Őrzők Alapítvány a befolyt összeget egy családi apartman felújítására fordítja, hogy a beteg gyerekek ne legyenek elszakítva családjuktól és közösen várakozzanak a kezelésekre. Hozzátette: régóta dédelgetett álma volt életre hívni egy, a civil szféra összefogásával megvalósuló jótékonysági vásárt. A legnagyobb hazai családokat segítő szervezetek képviselői az első hívó szóra igent mondtak a felkérésre, és időt, energiát nem sajnálva vállalták, hogy maguk által készített karácsonyi ajándékok árusításával segítik a beteg gyerekek gyógyulását – avatott be a részletekbe. Hónapokon át készültek a lekvárok, a szebbnél szebb karácsonyfadíszek, szappanok, mécsesek és mézeskalácsok azért, hogy az értük kapott összegből lehetőség nyíljon felújítani egy olyan, jelenleg romos állapotú lakást, amely arra szolgál, hogy a Tűzoltó utcai klinika kis hősei a kezelések alatt végig családtagjaik közelében tartózkodhassanak. A kezdeményezéshez menet közben hazai vállalkozók és neves közéleti személyiségek is csatlakoztak, a média pedig élénk érdeklődéssel kísérte a folyamatokat. Elmondta azt is, hogy a jótékonyság mellett a szervezők célja volt az is, hogy felhívja a figyelmet a civil összefogás fontosságára, ezzel a vásárral ugyanis hagyományt szeretnének teremteni itthon is. 

Szabó András, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója megköszönte a szervezőknek a kezdeményezést ás felhívta a figyelmet arra, hogy a 25 éve működő Őrzők Alapítvány olyan lakásokat tart fent a klinika mellett, amelyben a leukémiás és onkológiai betegségben szenvedő gyerekeknek a kezelések ideje alatt biztosítani tudják a családi környezetet. Mint mondta, a vidám és jó hangulatú családi környezetben lévő gyereknél sokkal nagyobb a gyógyulás esélye. Fontos, hogy a gyerekek a kezelésük alatt is a körülményekhez képest a lehető legjobban érezzék magukat – tette hozzá.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke hangsúlyozta, hogy az esemény a családszervezetek páratlan összefogással valósult meg.

 *             *             *

A Családszervezetek I. Adventi Jótékonysági Vására több szempontból is hatalmas sikerrel zárult: egyrészt a közös készülődés, kézműveskedés, mézeskalácssütés remek lehetőséget teremtett a „csapatépítésre” – családszervezeteken belül és között is – , a vásári árusítás pedig a bemutatkozásra, hogy az érdeklődők jobban megismerhessék az egyes civilszervezetek tevékenységét. A vásárral sikerült ráirányítani a figyelmet az adventi készülődés lényegére is, többek között arra, hogy egy szívvel-lélekkel készült ajándék sokkal értékesebb a boltban kapható drága, gyakran feleslegessé váló termékeknél. A legnagyobb siker pedig az, hogy sikerült mutatni, mekkora erő rejlik a civilek összefogásában, hiszen a közel ötven családszervezetnek egy délelőtt leforgása alatt sikerült 1,5 millió forintot összegyűjtenie az Őrzők Alapítvány javára. 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2016. november 28. 21:51
Nagy szükség is volt erre mert ha a fasiszta fizess-kdnp keresztény állam banditáin múlna, önszociális temetéshez kellene sokaknak ideiglenes külföldi munkavállaló engedélyt kérnie.
csomorika
2016. november 28. 20:20
Ha emlékezetem nem csak másfél millió forintot sikerült összegyűjteni. Ahelyett, hogy " a minisztérium aktívan támogatja a kezdeményezést: dolgozói mézkalácsokat készítettek a jótékonysági vásárra. " állampolgárként elvárom, hogy a daganatos gyerekek gyógyulásához szükséges alapvető feltételeket ne adományokból, hanem a költségvetésből biztosítsák.
Mich
2016. november 28. 15:20
Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!
Apáczai
2016. november 28. 15:20
Amikor a magyarok összefognmak, mindig nagy dolgok születnek! Köszönet és tisztelet a szervezőknek a lehetőségért!!! Hála és elismerés az adakozóknak a szíves keresztényi cselekedetért. Áldott adventi várakozást és Karácsonyt minden keresztény magyarnak!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!